Nikolajus Amosovas – širdies chirurgijos, biologinės, medicininės ir psichologinės kibernetikos pradininkas Ukrainoje, Ukrainos kardiochirurgų mokyklos kūrėjas, daugelio širdies ydų gydymo metodų, dirbtinio širdies vožtuvo autorius. Plačiai žinoma N. Amosovo parengta sveikatingumo programa „Trys tūkstančiai judesių per dieną". Viena jo parašytų mokslo populiarinimo knygų –„Laikų balsai" – išversta į daugiau kaip 30 pasaulio kalbų. M. Amosovas įtrauktas į žymiausių 20 amžiaus Ukrainos žmonių dešimtuką.

Griežtumas ir reiklumas sau, neįtikėtinas atvirumas, drąsa ir užuojauta pacientams pavergė daugelio žmonių širdis. Turbūt dėl to, kai po sunkios operacijos jis metė iššūkį senatvei, sukūręs savo apkrovų ir apribojimų sistemą, jį stebėjo visa šalis.

N. Amosovo sveikatos sistema sudomino tūkstančius žmonių ir, nors gyvenimo pabaigoje akademikas prisipažino, jog senatvė visgi jį nugalėjo, jis pragyveno beveik 90 metų.

Štai keli svarbiausi jo patarimai:

1. Nesitikėkite, kad gydytojai suteiks jums sveikatos. Jie gali išgelbėti gyvybę, gal net išgydyti ligą, bet tik palydės jus iki starto, o toliau, jei norite gyventi sveikai, turite pasikliauti tik savimi.

2. Gydytojai gydo ligas, o sveikatą reikia užsitikrinti mums patiems, treniruojantis. Nes sveikata – tai rezervinės mūsų organų, visos mūsų fiziologijos galios. Jos reikalingos, kad būtų palaikomi normalūs funkcionavimo rodikliai – ramybės būsenoje ir esant apkrovai – fiziniai ir psichiniai, taip pat, kad nesusirgtume, o susirgus, jei tik įmanoma – nemirtume.

Sportas vasarą

3. Kas yra ligos, jaučia kiekvienas: apmaudus įvairių funkcijų sutrikimas, trukdantis jausti laimę ir netgi gyventi. Priežastys taip pat žinomos: išoriniai veiksniai (infekcijos, užterštumas, visuomeniniai sukrėtimai), neprotingas mūsų pačių elgesys. Kartais – įgimti defektai. Bet žmogus iš prigimties yra pakankamai stiprus. Bent jau dauguma žmonių. Žinoma, niekas neišvengia nesunkių ligų, o sunkias dažniausiai sukeliame patys, neteisingai gyvendami. Nesitreniruojame, todėl silpnėja organizmo rezervai. Išoriniai veiksniai, skurdas, stresai yra antroje vietoje.

4. Treniruotis reikia protingai. Tai reiškia – palaipsniui, bet atkakliai. Pavyzdžiui, darant pratimus, bėgiojant ar net vaikštant kasdien reikia didinti krūvį – nuo 3 iki 5 proc. pasiekto lygio (pratimų skaičių, greitį, atstumą ir pan.) Be to, apkrova turi priklausyti ir nuo amžiaus ir dabartinės sveikatos būklės. Grūdintis, degintis, ir net dirbti taip pat reikia panašiu principu. Treniruočių esmė – apribojimų ir apkrovų režimas.

Antras – fizinė apkrova. Čia jau sudėtingiau. Visiems reikia sportuoti, ypač vaikams ir pagyvenusiems žmonėms. Kadangi dauguma žmonių dirba sėdimą darbą ir gauna mažai fizinės apkrovos, tad teoriškai, norint būti sveikam, reikėtų kasdien sportuoti bent po valandą.

Trečias punktas tikriausiai yra pats sudėtingiausias – tai psichikos valdymas.

5. Organizmas turi galingas apsaugines jėgas – imuninę sistemą, kompensacijos mechanizmą. Jos suveiks, reikia tik šiek tiek laiko. Turėkite omeny, kad dauguma lengvų ligų praeina pačios, mes pasveikstame ne nuo gydytojų išrašytų vaistų, o dėl to, kad per tam tikrą laiką organizmas išgyja pats.

6. Kodėl žmonės taip dažnai serga. Manau, kad 90 proc. žmonių, jei tik gyventų sveikai, būtų puikios sveikatos. Deja, norint laikytis režimo, reikia valios pastangų. O dauguma žmonių valios neturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt