Turbūt kiekvienoje virtuvėje rastume augalinio aliejaus. Skirtingos jo rūšys yra ir daugelio maisto produktų sudėtyje. Augaliniai aliejai vertinami ne tik dėl jų maistinės vertės, bet ir universalaus panaudojimo, be to, jų įvairovė rinkoje leidžia išsirinkti sau tinkamiausią. Net jei kasdienę mitybą retai papildote aliejumi, svarbu, kad jis būtų sveikas ir kokybiškas.
© Shutterstock nuotr.

Ne daugiau kaip 2-3 šaukštai per dieną

„Aliejingos žaliavos – grūdai, sėklos, riešutai, – savyje turi daug gerųjų riebalų, todėl yra naudingos sveikatai. Spaudžiant aliejų, žaliava praeina nemažai technologinių operacijų, kol gaunamas galutinis produktas“, - apie augalinio aliejaus gamybą pasakoja sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė. Ji pabrėžia, jog žaliava turi įtakos aliejaus maistinei vertei.

Anot specialistės, augalinis aliejus vertingas riebalų rūgštimis, tam tikros jo rūšys – ir riebaluose tirpiais vitaminais. „Tačiau pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, pridėtinis riebalų kiekis (kad ir sveikatai palankių riebalų rūgščių) turėtų būti saikingas. Patariama vartoti ne daugiau kaip du tris šaukštus augalinio aliejaus per dieną“, - aiškina R.Bogušienė.

Vertingiausias – nerafinuotas aliejus

Nors platus produktų pasirinkimas leidžia patenkinti skirtingus skonius, renkantis aliejų derėtų atkreipti dėmesį į produkto etiketę. Kaip teigia R.Bogušienė, nerafinuotas, nedezodoruotas aliejus yra sveikatai palankiausias: „Šalto spaudimo būdu gaunamas nerafinuotas aliejus išspaudžiamas tik mechaninėmis priemonėmis, nenaudojant karščio, įvairių tirpiklių. Rafinuotas aliejus yra tirpintas cheminiuose tirpikliuose, o štai dezodoruoti aliejai gaminami panaikinant jų skonį, kvapą, maistines medžiagas.

Pirmenybę reikėtų teikti nerafinuotam šalto spaudimo aliejui, pavyzdžiui, saulėgrąžų, rapsų, alyvuogių. Vertingi yra kanapių, linų sėmenų aliejai, tačiau jie itin jautrūs oksidaciniams procesams (pvz., kepimui). Jų galiojimo laikas trumpesnis ir gerųjų savybių su kiekviena diena mažėja. Nereikėtų laikyti aliejaus prie viryklės, atviroje šviesoje. Siekdami aukščiausios produkto kokybės rinkitės aliejų tamsiuose, nedidelės talpos buteliuose su aiškia geografine kilmės nuoroda.“

Kaitinimui tinka ne visi

R.Bogušienė pabrėžia, jog kepimui tinka daug sočiųjų riebalų rūgščių turintys aliejai: kokosų, saulėgrąžų, rapsų. Tiesa, daugelio rūšių augalinio aliejaus negalima kaitinti aukštoje temperatūroje.

„Patarčiau gaminant dažniau virti, troškinti, kepti garuose, kadangi tokiu būdu gaminamas maistas išlaiko daugiau naudingųjų maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, alyvuogių aliejų galima naudoti lengvam troškinimui, - pataria specialistė. - Blynams kepti tinka kokosų aliejus – jis ne tik suteikia patiekalui gerą skonį, bet ir praturtina organizmą geraisiais riebalais.“

Kita vertus, rafinuotas ir dezodoruotas aliejus gali atlaikyti aukštas temperatūras, juos kaitinant nesusidaro kancerogeninės medžiagos. Tačiau, pasak R.Bogušienės, toks aliejus neturi vertingų maistinių medžiagų, yra stipriai perdirbtas. „Rafinuoto, dezodoruoto aliejaus dėl jo menkos maistinės vertės suvartojama daugiau. Jis nėra naudingas sveikatai, todėl patarčiau jo vengti“, - patikina specialistė.

Verta žinoti

Jei aliejaus sudėtyje nurodyta kilmė – ES šalys, produkto reikėtų vengti. Tai pramoninis aliejus, kuriame sveikatai palankių polifenolių (suteikiančių spalvą, aromatą, skonį) yra ženkliai mažiau.

Geriausiai vertinamas ES yra alyvuogių aliejus, kurio kilmės šalis – Italija. Alyvuogių aliejui priskiriamos gydomosios savybės, tačiau išsirinkti kokybišką yra sudėtinga. Dažniausiai aliejaus kaina lemia jo kokybę.

Receptai

Švelni kokosinė kava

Reikės:

puodelio kavos,
1 šaukšto kokosų aliejaus,
1 šaukšto sviesto.

Užplikykite kavą ir supilkite ją į elektrinį trintuvą kartu su sviestu, kokosų aliejumi. Plakite iki vientisos masės, kol išsilydys sviestas ir aliejus. Patarimas: prieš gamindami, trintuvą sušildykite karštu vandeniu, kad plakant kavą, gėrimas neatšaltų. Skanaus!

Šparaginės pupelės alyvuogių aliejuje

Reikės:

350 g šparaginių pupelių,
4 a.š. alyvuogių aliejaus,
½ šaukšto tarkuotos apelsino žievės,
žiupsnelio druskos.

Išvirkite šparagines pupeles (apie 2-4 min.). Kol verda pupelės, sumaišykite alyvuogių aliejų su šaukštu tarkuotos apelsino žievės ir pakaitinkite keptuvėje apie 2 min. Išvirtas pupeles nusausinkite ir išmaišykite alyvuogių aliejuje. Patiekite apibarstę likusiomis žievės drožlėmis. Skanaus!

Žiemos kokteilis su linų sėmenų aliejumi

Reikės:

3 morkų,
½ obuolio,
½ apelsino,
½ virto burokėlio,
saliero stiebo,
1 a.š. linų sėmenų aliejaus.

Visus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą, sutrinkite iki vientisos masės.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Maudynių sezonas: kur geriau nekišti kojos? (6)

Nuo balandžio lepinanti saulė jau įšildė daugumą vandens telkinių, tačiau hidrometeorologai...

Tokių kaip šis gydytojas Lietuvoje – vienetai: gyvybes gelbsti smegenų trombus ištraukdamas per kirkšnį (37)

Išeminio insulto metu smegenų arteriją užkišus trombui , pradeda žūti smegenų ląstelės....

Deginti pinigus yra nelegalu, bet tai padarius nutiktų keistas dalykas (66)

Deginti pinigus yra neprotinga. Tačiau ar žinojote, kad pinigų deginimas gali būti filantropijos...

Lietuvai stojant į turtingųjų klubą, išaiškėjo niūri statistika: „sublizgėjom“ antirekordais   (389)

Turtingųjų valstybių klubu pakrikštytoje Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (...

Palanga išskėstomis rankomis jau laukia poilsiautojų: kokiomis maisto kainomis pasitiko (310)

Kaip privilioti kuo daugiau turistų šiltuoju sezonu, Palangos verslininkai jau gerai apgalvojo....

Pikul žaidžia atviromis kortomis: apie santuokos užkulisius ir kitus galimus Jasaičio romanus su žinomomis moterimis (217)

Pastaruoju metu kone visa lietuva stebi skaudžią dviejų žmonių santykių dramą. Susipykę...

Vairuotojai sunerimo: eismo ženklai perspėja apie karo grėsmę? (94)

Geltonos spalvos ženklų su stilizuotais tankų ir šarvuočių atvaizdais buvo pastebėta Lenkijoje...

Papasakojo, kodėl prieš princo Harry ir Meghan Markle vestuves jos mama staiga metė darbą (1)

Prieš pat Didžiosios Britanijos princo Harry‘io ir jo mylimosios Meghan Markle vestuves...

Didmiesčių barai nusidažys raudonai: ilgai šanso laukę „Liverpool“ fanai žada patriukšmauti (7)

Jei šeštadienio vakarą sugalvosite išeiti į miesto centrą prasiblaškyti ir atsipūsti po...

Nesenstantys namų ruošos triukai: juos naudojo dar mūsų močiutės (6)

Tikra tiesa, kad išmintis ateina su amžiumi – tai įrodo mūsų mamų ir močiučių gebėjimas...