Tačiau mitybos specialistai tvirtina, kad yra kelios daržovės, kurios apdorotos karščiu išskiria daugiau naudingųjų medžiagų ir palengvina jų įsisavinimą.

Virtus ar keptus valgyti patariama: pomidorus, špinatus, morkas, šparagus bei grybus. Mitybos ekspertė ir Birminghamo universiteto dėstytoja Mel Wakeman tikino, kad žmonės nežino kai kurių dalykų, tad praranda gamtos užaugintas naudingąsias medžiagas. „Daugelis augalinių maistinių medžiagų sunkiau įsisavinami organizmo, lyginant su gyvulinės kilmės medžiagomis. Augaluose esančios skaidulos organizme jungiasi su mineralais ir taip apsunkina jų įsisavinimą“, – žurnalui „Female“ sakė mitybos ekspertė.

Pasak dietologės, šildant daržoves skaidulos suyra, tad organizme susijungia su mažiau mineralų ir taip pagreitėja jų įsisavinimas. Pasak M. Wakeman, šildomuose pomidoruose padidėja likopeno kiekis, kuris, kaip įrodyta tyrimais, sumažina tikimybę susirgti prostatos vėžiu. Tačiau ji patarė valgyti ir šviežių pomidorų, mat kaitinant juos sunaikinami kiti vitaminai.

Špinatuose gausu okselatų, kurie susijungę su naudingais mineralais, pavyzdžiui, geležimi ir kalciu. Okselatai drauge su skaidulomis apsunkina naudingųjų mineralų įsisavinimą organizme, tad naudingiau juos pašildyti. Valgant šias lapines daržoves neapdorotas žmogaus organizmas gali įsisavinti tik 5 proc. geležies bei kalcio, kai, tuo tarpu, vartojant virtas, organizmas gauna mažiausiai 15 proc. naudingųjų medžiagų, priklausomai nuo to, kiek ilgai kaitinti špinatai.

Verdant juos per ilgai išnyksta visos vertingos medžiagos. Taip pat greitai pasisavinami mineralais iš skardinėse konservuotų špinatų, tad ne veltui animaciniame filmuke jūreivis Popajus juos taip dažnai valgė.

Morkose gausu karotinoidų, suteikiančių šiai daržovei ryškią oranžinę spalvą. Šildomose morkose lengvai įsisavinamų karotinoidų išsiskiria daugiau. Stiprių antioksidacinių savybių turintys karotinoidai dar geriau pasisavinami iš morkų, jei jos valgomos su šlakeliu aliejaus.

Verdant ar kepant šparagus padidėja jų maistinių medžiagų naudingumas ir palengvėja jų įsisavinimas. Šparaguose esantis polifenolis išsiskiria ir tampa paprastai įsisavinamas tik tuomet, kai yra pakaitinamas. Polifenolis, taip pat esantis arbatoje, raudonajame vyne bei šokolade, pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu bei sumažina tikimybę sirgti širdies ligomis bei vėžiu.

Grybai – mineralų ir vitaminų šaltinis, tačiau vartoti juos neapdorotus nepatartina. Skirtingai nei gaminant daržoves, grybus patartina virti, ne kepti. Mat jie – lyg kempinės – sugeria visus aplink esančius skysčius, įskaitant ir aliejų. Grybų naudingosios medžiagos „įkalintos“ ląstelių sienelėse, kurios šildomos suskyla ir palengvina darbą žmogaus skrandžiui.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!