Jis treniravo BC Lietuvos Rytas, BC KRKA, TK Otocec, RK Olimpija, NK Interblock, NK Koper ir daugelį profesionalių krepšininkų, tarp kurių NBA žaidėjai Goranas, Zoranas Dragičiai ir Jonas Valančiūnas. T. Brinec į Lietuvą atvežė vienintelį raumenų susitraukimo tyrimo mechanizmą ir teigia, kad šis tyrimas būtinas ne tik profesionaliems sportininkams, bet apskritai visiems, kurie sportuoja, nori išvengti traumų ir turėti sveiką, stiprų kūną, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

– Tomaž, kaip iš Slovėnijos atsidūrėte Lietuvoje?

– Lietuvoje pirmą kartą atsidūriau kaip Lietuvos Ryto fizinio rengimo treneris ir taip nutiko, kad čia sutikau savo būsimą žmoną. Po to gyvenome ir kitose šalyse, tačiau keliai vėl atvedė čia, kur dabar auginame ir mūsų dvejų metukų dukrytę. Todėl dirbu Vilniuje fizinio parengimo treneriu, asmeniniu treneriu, konsultantu ir tensiomografijos (toliau – TMG) specialistu. Atsidariau čia ir savo studiją, kurioje galiu testuoti, treniruoti žmones ir naudoti naujausias, bet mano praktikoje jau patikrintas metodikas. Taip pat esu seminarų lektorius – treniruoju, ruošiu kitus trenerius profesionaliam darbui.

– Treneriu dirbate jau daugiau kaip dvidešimt metų. Kokioje srityje specializuojatės?

– Išbandžiau daugybę sporto šakų. Pirmiausia buvau boksininkas – 6 kartus Slovėnijos bokso čempionas, taip pat esu atlikęs daugiau nei penkiasdešimt šuolių parašiutu, vėliau mokiausi fizinio rengimo Zagrebo univeristete Kroatijoje, įgijau bakalauro laipsnį ir vėliau tęsiau Magistro studijas Lietuvos sporto universitete (Treniravimo Sistemos), tapau tensiomografijos – raumenų sandaros ir funkcinių tyrimų specialistu. Tada radėjau daugiausia dirbti su krepšiniu, taip pat futbolu, rankiniu, tinkliniu, tenisu, golfu, boksu.

– Šiuo metu Lietuvoje esate vienintelis, savo darbe naudojantis TMG technologiją. Papasakokite apie šį tyrimą plačiau.

Tensiomiografija (TMG) – tyrimas, nustatantis raumenų susitraukimo savybes, ir man leidžiantis mikroniniu tikslumu sužinoti viską apie kiekvieną raumenį atskirai bei apie jų disbalansą ryšyje su sąnariais. Šiandien tai yra vienintelė tensiomiografinė sistema pasaulyje, galinti įvertinti raumenų susitraukimo savybes. Kiekvienas judesys, jų grandinė turi tam tikrą paskirtį ir kiekvienas raumuo atskirai turi tam tikrą charakteristiką, kurių disbalansas tas judesio grandines iškraipo, blogina rezultatus. Šio tyrimo duomenys gali būti naudojami nustatant raumenų skaidulų tipą, raumens būseną (pervargęs, nusilpęs, patemptas, neaktyvuotas ir t. t.), raumenų simetriją/asimetriją, smulkius raumens pažeidimus.

TMG tyrimas

– Kokia šio tyrimo reikšmė sportininkams?

– Dauguma traumų tiek sporte, tiek sveikatingumo srityje įvyksta dėl kūno disbalansų. Ir kalbu ne tik apie staigias traumas, bet ir lėtinius sutrikimus, tokius kaip nuolatiniai nugaros, kelio skausmai. Gaila, kad tiek profesionalūs atletai, tiek šiaip sportuojantys žmonės daug labiau linkę tirtis, konsultuotis tik tada, kai jau atsiranda trauma, išvarža, skausmai. Labai norėčiau, kad žmonės labiau savimi rūpintųsi ir užbėgtų traumoms už akių, ir šis tyrimas leidžia to išvengti. Daug lengviau ir smagiau yra rasti disbalansus, parengti korekcinę programą, padėti sportuojančiam tobulėti, nei taisyti, gydyti jau įsisenėjusią problemą. Noriu, kad žmonės suprastų, kad esmė yra ne pats tyrimo aparatas, o tai, kaip taisyti situaciją pažinus savo kūną. Tyrimas padeda tiksliai sužinoti visas stipriąsias ir silpnąsias vietas. TMG aš pirmiausia naudojau ir rekomendavau kiekvienai save vertinančiai komandai ar savimi besirūpinančiam atletui. Per kelis darbo metus pamačiau, kad ne tik pasaulinio lygio sportininkams, tačiau visiems jis yra tiesiog būtinas. Todėl dabar drąsiai rekomenduoju jį absoliučiai visiems, kad galėtų sportuoti taisyklingai, išvengti traumų ir protingai išnaudoti visas savo kūno galimybes.

– Kaip atliekate šį tyrimą?

– Žmogus paprasčiausiai guli, o aš paeiliui ant kiekvieno raumens priklijuoju du elektrodus, tarp kurių prie raumens priglaudžiamas sensorius, fiksuojantis raumens susitraukimą. Elektrinis stimulas trumpam (vienai milisekundei) sutraukia raumenį. Sensorius prijungtas prie kompiuterio, kuriame matome sensoriaus antgalio judėjimą ir rezultatus programinėje įrangoje realiu laiku. Tai neinvazinis, diskomforto nesukeliantis tyrimas. Viso kūno raumenų analizė užtrunka vos pusvalandį.

– O kaip tyrimas gali padėti po traumos?

– Po traumos žmonės dažniausiai nežino, kiek laiko turi ilsėtis ir kaip po to pradėti sportuoti. Tyrimas gali padėti nustatyti pažeisto raumens talpą, išmatuojant atskiras raumens galvas. Tada galime palyginti duomenis su nepažeistos pusės raumeniu ir matyti, kaip atsistato pažeistas raumuo. Pagal tai pritaikome efektyviausius reabilitacijos pratimus atsistatymui.

Dėkojame už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)