Tyrėjai, kurie savo išvadas skelbia „Current Biology“, atrado, kad ilsėdamiesi vėlyvą popietę mes sudeginame 10 proc. daugiau kalorijų nei ryte. Taigi, tai reiškia, kad nebereikės jaudintis, kai apims popietinis tingulys – juk organizmas pats degina kalorijas?

Šio tyrimo išvados patvirtina, koks svarbus yra biologinis paros ritmas reguliuojant medžiagų apykaitą. Taip pat iš dalies paaiškinama, kodėl naktinėje pamainoje dirbantys žmonės, kurie negali palaikyti reguliaraus miego režimo, labiau linkę priaugti svorio.

Norėdami įvertinti, kaip per dieną keičiasi medžiagų apykaita nekeičiant aktyvumo lygio, mitybos įpročių ir miego režimo, tyrėjai mėnesį stebėjo septynis dalyvius laboratorijoje be langų ir be laikrodžių.

Dalyviai galėjo naudotis telefonais ir internetu, ir jiems buvo nurodyta, kada galima miegoti, kada keltis ir kada valgyti.

Nebijokite, dalyvių niekas nepagrobė ir neuždarė laboratorijoje prievarta – jie savanoriškai sutiko dalyvauti eksperimente.

Kiekvieną vakarą dalyviai eidavo miegoti keturiomis valandomis vėliau nei dieną prieš tai. Tai imitavo patirtį žmogaus, kuris savaitę keliauja per visą pasaulį vakarų kryptimi.

„Kadangi jie taip „apkeliaudavo pasaulį“ kas savaitę, vidinis jų organizmo laikrodis nesuspėdavo prisitaikyti, – pranešime pareiškė tyrimo bendraautorė Jeanne Duffy iš Brighamo ir moterų ligoninės Miego ir paros ritmo sutrikimų centro Bostone. Todėl organizmui teko pasikliauti savo vidiniu ritmu, nepaisant išorinio pasaulio realijų.

Tai padėjo įvertinti medžiagų apykaitos intensyvumą skirtingu paros metu.

Tyrėjai atrado, kad mažiausiai kalorijų dalyviai sudegindavo vėlyvos biologinės nakties metu, kai žmogaus kūno temperatūra paprastai krenta. Didžiausios energijos sąnaudos užfiksuotos apytikriai po 12 valandų – biologinę popietę ar pavakarę.

Nors tyrimas ir nedidelio masto, jo rezultatai paaiškina, kaip paros ritmas veikia medžiagų apykaitą.

Toliau tyrėjai nori išsiaiškinti, ar šie medžiagų apykaitos pokyčiai skatina svorio augimą žmonėms, kurie nesilaiko reguliaraus miego grafiko.

Net jei kol kas tai moksliškai nėra įrodyta, rekomenduojame laikytis normalaus režimo ir eiti miegoti kasdien panašiu metu – tai svarbu optimaliai viso organizmo būklei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt