Paaiškėjo, kad kasdien riebaus sūrio valgiusiems žmonėms padidėjo vadinamojo gerojo cholesterolio (didelio tankio lipoproteinai, DTL), o blogojo cholesterolio (mažo tankio lipoproteinai, MTL) lygis nepakito.
Kopenhagos universiteto mokslininkai tris mėnesius stebėjo 100 savanorių, kuriuos padalino į tris grupes.

Pirma grupė kasdien suvalgydavo 80 g riebaus sūrio, antra grupė kasdien suvartodavo 80 g lieso sūrio, trečia grupė apskritai nevalgė sūrio.
Mokslininkai pastebėjo, kad nė vienai tiriamųjų grupei nepadidėjo blogojo cholesterolio, kuris, manoma, didina širdies ligų riziką.

Bet paaiškėjo, kad kasdien valgiusiems riebaus sūrio padidėjo gerojo cholesterolio lygis, o kitose dviejose grupėse to nebuvo.

Sveikatos apsaugos specialistų teigimu, gerasis cholesterolis pašalina iš ląstelių cholesterolį, nugabena į kepenis, kur jie arba suskaidomi, arba pašalinami iš organizmo.

Dėl šios priežasties sveikatai naudingas gerasis cholesterolis.

Tyrimo rezultatai sutampa su anksčiau atliktu tyrimu, kuris parodė – riebus sūris ir kiti maisto produktai su sočiaisiais riebalais nedidina mirties ar širdies ligų rizikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)