Apie imuniteto svarbą, signalus, kurie išduoda, kad jis silpsta, mažiau žinomus natūralius produktus, padedančius jį stiprinti, tokius kaip riešutai, bei lietuvių įpročius juos vartoti kalbamės su gydytoja dietologe Egle Kliukaite.

Imunitetas padeda susidoroti su ligomis

Pasak gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės, imunitetas yra organizmo gebėjimas apsisaugoti nuo bakterijų, virusų, grybelių ar kitų medžiagų, ir sugebėjimas pašalinti pakitusias ląsteles, taip palaikant organizmo pusiausvyrą. Stiprus imunitetas saugo organizmą nuo ligų, ypač infekcinių ir vėžinių. Gydytojos teigimu, imuniteto atsparumas itin sumažėja rudens ir žiemos laikotarpiu, tad šiais sezonais labai svarbu jį stiprinti.

„Stiprus imunitetas padeda išlaikyti sveiką organizmą, išvengti ligų, o joms užklupus, suteikia daugiau galimybių jas kuo greičiau įveikti“, - pabrėžia gydytoja dietologė.

Anot E. Kliukaitės, imuniteto silpninimui didelės įtakos turi užteršta aplinka, kurioje gyvename, mus supantis oras, stresas darbe ir namuose, netinkami mitybos įpročiai, vandens vartojimo stoka. Imunitetą taip pat silpnina didelis užimtumas, poilsio trūkumas.

Apie nusilpusį imunitetą signalizuoja ir nuovargis, ir ligos

Gydytoja teigia, kad vieni iš dažniausių simptomų, leidžiančių spėti, kad reikia stiprinti savo imunitetą yra bendro pobūdžio – greitas nuovargis, mieguistumas arba, priešingai, nemigos problemos, galvos skausmas, taip pat dažnos ir ilgai trunkančios viršutinių kvėpavimo takų ligos su komplikacijomis.

„Nusilpus imunitetui, nuolat jaučiant nuovargį, gerai neišsimiegojus sulėtėja protinis aktyvumas, kuris mažina darbingumo lygį. Darbe tampa sunku susidoroti su iššūkiais, namuose nesinori nieko veikti. Kai susideda daug rūpesčių, nuolat lydi psichologinė įtampa, organizmui tampa sunku su tuo susidoroti. Dėl to žmones gali nuolat apimti slogi nuotaika, o ilgainiui – ir depresija“, - sako E. Kliukaitė.

Pasak jos, apie nusilpusį imunitetą signalizuoja ir vitaminų trūkumas. Organizme trūkstant vitamino C, silpsta imunitetas, dažniau sergama peršalimo bei įvairiomis infekcinėmis ligomis, sumažėja darbingumas, sutrinka miegas, pablogėja nuotaika. Vitaminas D dalyvauja mineralinių medžiagų apykaitoje, todėl jo stoka sutrikdo kaulų mineralizaciją. Esant vitamino E trūkumui, prastėja savijauta, vargina migrena, didėja rizika susirgti onkologinėmis ligomis.

Imunitetą stiprina ne tik medus ir citrina

Gydytojos teigimu, vienos geriausių natūralių imuniteto stiprinimo priemonių, be jau žinomų (citrinų, imbiero, medaus, česnako), yra švieži ir džiovinti vaisiai, daržovės, daug baltymų turintys produktai – rauginti pieno produktai (kefyras, pasukos, natūralus jogurtas), riešutai, žuvis.

„Dažnai pamirštama, kad, pavyzdžiui, riešutai yra vieni iš geriausių produktų, skatinančių imuniteto stiprumą. Jie turi daug vitamino E, pasižyminčio antioksidacinėmis savybėmis, saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio, senėjimo, bet to riešutuose gausu gerųjų riebalų – Omega 3 riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmas negamina. Juose taip pat gausu svarbių mineralinių medžiagų – geležies, kalcio, kalio, vario, cinko, magnio, seleno. Tad rekomenduojama, pavyzdžiui, darbe, užuot užkandžiavus bandelėmis ar šokoladu, suvalgyti saujelę riešutų“, - sako E. Kliukaitė.

Tarp tinkamiausių riešutų imunitetui stiprinti gydytoja mini bertoletijas, kurios yra mineralinių medžiagų, vitamino E ir B1 šaltinis.

Pasak bendrovės „Arimex“ direktoriaus Audriaus Janiūno, Skandinavijos šalyse bertoletijų pardavimas būna didžiausias būtent šaltuoju metų laiku, tuo tarpu į Lietuvą ši tendencija dar tik ateina.

„Lietuviai dar pakankamai konservatyvūs rinkdamiesi riešutus. Dažniausiai mūsų tautiečiai renkasi populiarius, seniai pamėgtus riešutus – žemės ar lazdynų. Visgi, pastebime, kad pamažu atrandami ir mažiau žinomi riešutai, tokie kaip bertoletijos“, - pasakoja A. Janiūnas.

E. Kliukaitės teigimu, imunitetui stiprinti taip pat tinka kedrinių pinijų (vitaminai A ir C, kalcis, magnis, geležis, kalis) ir lazdynų riešutai, pistacijos, kurie turi B ir E grupės vitaminų, fosforo, kalio, kalcio, vario, geležies, cinko, magnio, seleno. Taip pat rekomenduojami migdolai (vitaminas E, antioksidantas, daug kalcio), graikiniai riešutai, kuriuose daug Omega 3 riebalų rūgščių, magnio, vario, mangano, cinko, fosforo, vitaminų B1, B2, E, ir anakardžiai (geležis, varis, magnis, selenas, cinkas, kalis, folio rūgštis ir vitaminas B5).

„Paprastai Lietuvoje žiemą daugiausiai ir parduodama minėtų žemės riešutų, migdolų ir lazdynų. Kalėdiniu laikotarpiu tradiciškai suaktyvėja ir graikinių riešutų pardavimas. Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje sparčiai plinta sveiko maisto mada, o riešutai bei džiovinti vaisiai užima nemažą šios rinkos dalį. Pirkėjai tampa vis labiau edukuoti ir vis geriau supranta, kokie produktai tinkami sveikatai stiprinti“, - sako A. Janiūnas.

Pataria atrasti organizmui tinkamus produktus

Gydytojos dietologės E. Kliukaitės teigimu, apskritai, nusilpus imunitetui, pirmiausia reikia ieškoti priežasčių, dėl ko taip nutiko.

„Tik radus priežastį, galime rinktis, kurios priemonės geriausiai atstato pirminę organizmo būklę, leidžia pasiekti reikiamą rezultatą. Tačiau būtina nepamiršti, kad geriausia imunitetu rūpintis ne jam nusilpus, o prieš tai. Rekomenduojama aktyviau sportuoti, subalansuoti mitybą, gerti pakankamai skysčių, rasti laiko pailsėti“,- aiškina gydytoja dietologė.

Gydytoja pabrėžia, kad labai svarbu rasti būtent savo organizmui tinkamų produktų, kurie didina atsparumą ligoms.

„Jeigu žmogaus organizmui netinka pieno produktai, tai jų ir nerekomenduojama vartoti. Svarbu prisitaikyti prie savo organizmo ir atrasti, ko jam trūksta, kas sukėlė imuniteto silpnumą. Žinoma, net ir atradus naudingiausius produktus, juos reikia vartoti saikingai ir apgalvotai“, - apibendrina E. Kliukaitė.