Taigi, kaip nepasimesti eterinių aliejų gausoje: kokiais atvejais kurie aliejai tinka ir kaip juos naudoti?

Patirtimi bei patarimais dalinasi fitoterapijos specialistė, natūralios kosmetikos kūrėja, ekologiškų prekių parduotuvės ekokolekcija.lt vadovė Loreta Dumbliauskė.

Grožio puoselėjimui

„Eteriniai aliejai dažnai naudojami odos grožiui puoselėti: lašinami į bekvapius natūralius kremus, maišomi su augaliniais baziniais aliejais, naudojami veido garinimui, kaukėms, šveitikliams praturtinti. Svarbiausia — atsižvelgti į odos tipą ir pagrindines problemas“,- pasakoja L. Dumbliauskė.

Sausai odai tinkamiausi yra rožių, ramunėlių, ylang ylang, levandų, jazminų, pelargonijų aliejai; riebiai — arbatmedžio, nerolio, citrinų, greipfrutų, bergamočių, rozmarinų eteriniai aliejai; mišriai — bergamočių, pelargonijų, kvapiųjų šalavijų, pačiulių; brandžiai odai — rožių, frankincenso, santalmedžio, nerolio, pačiulių, pelargonijų aliejai. Siekiančioms atsikratyti celiulito labiausiai tinka citrusiniai (apelsinų, mandarinų, greipfrutų, citrinų) bei kadagių, pankolio, pušų, rozmarinų aliejai.

Specialistės teigimu, svarbu, kad kvapas Jums būtų malonus bei nealergizuotų odos. Taip pat derėtų atminti, jog negalima eterinių aliejų naudoti tiesiai ant odos, dėl stiprios koncentracijos šie gali dirginti, išimtis taikoma tik arbatmedžio ir levandų aliejams.

Kalbant apie plaukus, galvos odą, svarbiausia atsižvelgti, kokio poveikio siekiate. „Siekiantiems pamaitinti plaukus, sustiprinti šaknis rekomenduoju levandų bei ylang ylang aliejus; odos, riebalinių liaukų veiklą subalansuoti padės rozmarinų ir citrinų aliejai. Jeigu Jūsų plaukai pernelyg šiurkštūs — rinkitės bergamočių, frankincenso aliejus. Plaukų augimą skatina ylang ylang, čiobrelių, pušų, šalavijų, kadagių, kedrų, eukaliptų, levandų, rozmarinų, melisų, cinamono ir baziliko eteriniai aliejai“,- patirtimi dalinasi fitoterapijos specialistė.

Šiuos eterinius aliejus galite lašinti į bekvapius šampūnus, kondicionierius, maišyti su augaliniais baziniais aliejais ir naudoti kaip kaukes. „Pasirinkę Jūsų odai tinkamus bazinius aliejus, sustiprinsite poveikį ir greičiau pasieksite norimą rezultatą“, sako L. Dumbliauskė.

Kvapų pagalba sielai

Aromaterapija — puikus būdas atkurti bei palaikyti sielos harmoniją, gerą psichologinę savijautą. „Geriausią poveikį streso malšinimui turi Petitgrain (karčiųjų apelsinų) eterinis aliejus, jo kvapas momentiškai nuramina centrinę nervų sistemą, tad žmonėms, patiriantiems daug streso, rekomenduoju visada turėti šio aliejaus“,- sako L. Dumbliauskė.

Nuotaikos gerinimui, ištvermei, energijai naudojami citrusiniai eteriniai aliejai; atsipalaidavimui, nusiraminimui— levandų, ylang ylang, kvapiųjų šalavijų aliejai; atminties gerinimui, aktyvumo didinimui — rozmarinų, bazilikų eteriniai aliejai. Kaip derėtų juos naudoti? „Aromaterapiniam poveikiui naudokite tam skirtas lempas, taip pat tinka vonios, masažai. Ypač patariu eterinius aliejus (iki 10 lašiukų) maišyti su himalajų druska ir pilti ją į vonią — tai valo tiek kūną, tiek sielą“,- pasakoja specialistė.

Pagalba peršalus

Kadangi geriausias vaistas yra profilaktika, rekomenduojama rinktis imunitetą stiprinančius, antibakterinį poveikį turinčius kvapus. Pavyzdžiui, siaučiant virusams, ant šalikėlio (tik ne ant odos!) užsilašinkite kelis lašus eukaliptų, arbatmedžio, kadagių, citrinų, pušų, čiobrelių ir bergamočių eterinio aliejaus ir tapsite atsparesni. Ką daryti, jeigu liga jau užklupo?

„Kosulio lengvinimui, gleivių skystinimui naudokite čiobrelių, citrinų, sandalmedžio eterinius aliejus. Jeigu susirgote angina, skalaukite gerklę arbatmedžio, palergonijų eterinių aliejų turinčiu vandeniu ir druskos tirpalu (aliejų lašiname ant druskos ir ištirpiname vandenyje). Slogą palengvinti padeda inhaliacijos su eukalipto, pipirmėčių aliejais. Jie puikiai tinka ir nosies lašiukams gaminti — tereikia kelis lašus įlašinti į 10 ml augalinio aliejaus“,- pataria L. Dumbliauskė.

Bendri naudojimo principai

„Žinoma, yra begalė receptų, kaip dar galite panaudoti eterinius aliejus. Jie padeda įveikti įvairiausius (galvos, sąnarių, menstruacijų ir kt.) skausmus, sprendžia virškinimo problemas, gydo spuogus, atbaido vabzdžius, stiprina organizmą ir taip toliau. Stengiausi aptarti universaliausius klausimus, tačiau geriausia pasitarti su specialistu ar konsultantu — išsirinkti kompleksinį būtent Jums aktualių problemų sprendimą“,- pataria L. Dumbliauskė.

Kaip bebūtų, nepriklausomai nuo to, kuriuos aliejus išsirinksite, derėtų atminti keletą bendrų naudojimo principų. Pirmiausia — niekada netepti eterinio aliejaus tiesiai ant odos, pirmiausia sumaišykite jį su kitomis priemonėmis. Kalbant apie vonias, nepilkite aliejaus tiesiai į vandenį, taip galite tik sudirginti odą.

Aromatizuodami namus taip pat nepersistenkite: negarinkite eterinių aliejų daugiau kaip valandą per dieną. Ir atminkite, jog eteriniai aliejai — tai labai koncentruota substancija, tad nepersistenkite ir turėkite kantrybės — pastovaus ir saikingo naudojimo dėka galėsite galėsite mėgautis pasiektais rezultatais bei puikia savijauta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją