Apatiniai – juos pirmus apsirengiame ir paskutinius nusirengiame. Kelios dešimtys kvadratinių centimetrų medžiagos daug pasako apie moters požiūrį į savo kūną, seksualumą, jos istoriją ir tai, kiek ji savimi pasitiki.

„Apatinius galima laikyti barometru, kuris parodo mums, kokioje psichologinėje būsenoje esame, koks mūsų seksualinis gyvenimas ir kaip save matome šią akimirką“, – įsitikinusi psichonalitikė Isabel Korolitski.

Apatiniai susieja mus su vaikystės prisiminimais ir jausmais, kurie dažnai yra nesąmoningi. Jie atskleidžia požiūrį į moteriškumą, motinystę ir seksualumą. Šis intymumo barometras dar susijęs ir su laiko tėkme, su simboliniais etapais. Jie atspindi bet kokius moters kūno pasikeitimus ir jos nuotaikas: nėštumas, menstruacijos, svorio priaugimas ar netekimas. Tačiau neverta skubėti daryti išvadų.

„Kartais už gundančių nėrinių slypi seksualumo nebuvimas, o paprasti minimalistiniai apatiniai gali byloti apie pasitikėjimą savimi ir klestintį seksualinį gyvenimą, – toliau tęsia mintį psichoanalitikė. – Viskas priklauso nuo prasmės, kurią suteikiame juos apsivilkdamos, nuo dvasinės būsenos, kurioje būdamos juos renkamės ir nešiojame“.
Vienomis dienomis apatiniai gali atlikti narcizinę, kompensuojamąją ar reabilitacinę funkciją, kitomis – būti tiesiog drabužiais, maloniais ar seksualiais, tačiau nieko daugiau. Tai nuotaikos klausimas.

Apatiniai atskleidžia mūsų seksualumą

34 metų Ana pasakoja: „Turiu dvi dėžes apatinių. Vienoje yra tik patys paprasčiausi juodi ir balti daiktai. Kitoje – pačių įvairiausių modelių gausa, nuo fuksijų spalvos tangos iki kūno spalvos korseto, taip pat daugybė komplektų su raštais ir be jų. Antroji dėžė skirta žaidimui. Pirmojoje dėžėje esančius apatinius nešioju mėnesinių metu arba tada, kai intensyviai dirbu. Tačiau kai tik atsiranda laiko sau, pradedu žaisti su įvaizdžiais, pasinaudodama visu antrosios dėžės arsenalu. Niekada negalėčiau dėvėti bet ko, skirtingų komplektų dalis ar ištampyto audinio apatinių. Man atrodo, kad tada mano pasaulis taptų neharmoningu: „pelenė“ po drabužiais išduotų tą gyvą įvaizdį, kurį mato aplinkiniai“.

Kitaip tariant, moters apatiniai atspindi jos seksualinę laisvę, jos troškimus. Jie byloja, ar moteris atvira, o gal priešingai, labai susitelkusi į save. Anos pasakojimas atspindi šią realybę: dėžė su paprastais daiktais skirta funkcionaliam naudojimui, o kita – gundymui. Šis fizinis suskirstymas kalba apie moters norą kontroliuoti savo seksualumą, suvaldyti savo geismą.

Taip pat galima traktuoti ir Anos žodžius apie tai, kad ji negalėtų dėvėti apatinių iš skirtingų komplektų arba ištampytų apatinių, kitaip tariant, nepakęstų netobulumo, kažko, kas neatitinka to įvaizdžio, kurį ji siekia sukurti. Tarpusavyje nederantys liemenėlė ir kelnaitės, taip pat dėmės ir kiti audinio pažeidimai Anai asocijuojasi su purvu, ji vartoja žodį „pelenė“.

O kūnas, jos požiūriu, turi būti nepriekaištingas, su drabužiais ar be jų, jis turi būti gaivus ir išvaizdus. Kalbėdama apie savo gražiuosius apatinius, moteris vartoja žodį „žaidimas“, taip susiedama juos su seksualumu ir vaidmenų žaidimais. Vadinasi, ji nepasirengusi pasiduoti savo geismui, nes bando jį kontroliuoti.

Apatiniai gali išmokyti mus mylėti save

29 metų Natalija pasakoja: „Prieš trejus metus svėriau 25 kilogramais daugiau. Slėpiausi, nekenčiau savęs ir nešiojau milžiniškas aptempiančias kelnaites, kurias pirkau internetu, nes man buvo gėda matant žmonėms už juos kasoje susimokėti. Kai aš pagaliau pasiekiau savo trokštamą svorį, kurį mes su dietologu numatėme, nusprendžiau save apdovanoti – nusipirkau kelis komplektus gražių šilkinių apatinių.

Ne iš karto tai suvokiau, tačiau pats faktas, kad rankose laikau tuos mažus puikaus audinio gabalėlius, velkuosi juos ant savo kūno, padėjo man priprasti prie savo naujojo kūno. Ilgus mėnesius kiekvieną dieną kartojau tą patį ritualą – vilkausi juos prieš didelį veidrodį. Nuo to laiko tai tapo mano slaptu malonumu – gražus apatinis trikotažas po mano įprasta uniforma, džinsais ir palaidine“.

Gražūs apatiniai gali sugrąžinti mūsų savivertę. Natalijai būtent taip ir nutiko. Gražūs nauji komplektukai jai padėjo suvokti, kad nebeliko tų apimčių, kurios teikė jai tiek kančių ir kurstė deginančią neapykantą sau. Priešais veidrodį matuodamasi tuos daikčiukus, kuriuos dar vakar galėjo apsivilkti tik svajonėse, ji vėl džiaugiasi tarsi maža mergaitė. Pasikeitęs kūnas tapo malonumo šaltiniu. Natalija jį puošia gražiais apatiniais, tarsi visiems laikams norėdama atsisveikinti su praeitimi.

Būtent apatiniai jai suteikia galimybę iš naujo, o gal net ir pirmą kartą, pajausti simpatiją ir netgi meilę sau. Natalija vis dar dėvi uniformą, džinsus ir palaidinę, tačiau po ja vyksta globalūs pokyčiai. Ji pradeda žiūrėti į save kaip į žavią moterį, todėl gali leisti sau patikti, kas buvo neįmanoma tol, kol buvo apkūni. Apatiniai padeda įgyvendinti šį simbolinį perėjimą ir savo pačios akyse virsti moterimi, geidžiama ir jaučiančia geismą. Ji tarsi suteikia sau savo pačios kūną. Tai būtinas etapas, kad paskui galėtum susitikti su kito kūnu.

Apatiniai gali tapti perėjimo simboliu

54 metų Silvija pasakoja: „Menopauzės metu pas mane atsirado pilvas, o oda išsitempė. Aš ir taip niekada nesikrausčiau iš proto dėl gražių apatinių, tačiau nuo tada, kai mano kūnas pasikeitė, ne stengiausi gražiais šilko komplektais kompensuoti tai, ko netekau, o, priešingai, tapau dar asketiškesnė. Dabar nešioju tik juodas kelnaites aukštu liemeniu ir liemenėles be pakietinimo.

Neseniai vyras pastebėjo, kad galėčiau nešioti kažką mažiau „griežto“. Sąžiningai pabandžiau – nusipirkau mažas kelnaites ir alyvinės spalvos liemenėle su nėriniais, tačiau su jais jaučiuosi nepatogiai. Jaučiuosi taip, lyg moteriški koketiški apatiniai tik pabrėžia mano amžių ir figūros trūkumus. Aš tarsi atsisveikinau su savo ankstesniu kūnu, su savo jaunyste“.

Taip, iš tiesų, apatiniai gali tapti perėjimo iš vieno etapo į kitą simboliu. Menopauzė – svarbus laikotarpis, pažymintis vaisingumo pabaigą, tačiau daugelis ją suvokia dar ir kaip moteriškumo pabaigą, iš esmės, kaip greitai bėgančio gyvenimo pabaigą. Tarsi tik jaunas kūnas suteikia teisę geisti ir patirti malonumą.

Silvija aprauda savo figūrą ir priima naują savo gyvenimo etapą tarsi praradimų laikotarpį. Nėriniai ir ryškios spalvos – toms, kurios nori sugundyti, o asketiški apatiniai – toms, kurioms visa tai jau praeityje. Nuo šiol ji renkasi tik paprastus daiktus, kurie vyrui atrodo „griežti“. Griežtumas kaip atsisakymas, kaip bausmė...

Nebelaikydama savęs verta geismo, Silvija uždraudžia geisti jos kitam. Iš tikrųjų, nebūtina rinktis kitokius apatinius, tačiau būtų gerai permąstyti savo įsitikinimus. Ar tikrai tik jaunystė geidžiama? Patikėjusi, kad taip nėra, priėmusi savo teisę į jausmingumą, Silvija galėtų iš naujo įgauti savo seksualumą ir priimti vyro geismą. Kad ir kokius apatinius rinktųsi.

Apatiniai atspindi mūsų požiūrį į motinystę

37 metų Laura pasakoja: „Prieš keturis mėnesius pagimdžiau ir gyvenimą pradedu iš naujo. Nebegalėjau žiūrėti į savo beformį kūną, milžinišką krūtinę, pilvą... Vyras veltui tvirtino, kad niekada dar nebuvau tokia graži ir jausminga, aš juo netikėjau. Todėl, vos tik susigrąžinau formas, išmečiau visus savo senus apatinius ir prisipirkau įvairių spalvų nėrinuotų šortukų ir liemenėlių. Aš, kuri anksčiau nešiojo vien tik juodus apatinius! Patiriu milžinišką malonumą, kai velkuosi naujus apatinius ir matau save su jais. Kiekvienas rytas – mano mažytė šventė“.

Apatiniai neretai atspindi moters požiūrį į motinystę. Nėštumo metu galima nešioti pilvą dengiančias kelnaites, taip tarsi pabrėžiant jo vertę, ar labiau gundančius apatinius, kurie byloja, kad moteris priėmė savo kūno pokyčius. Tačiau vienu metu priimti iškart abu šiuos statusus ryžtasi toli gražu ne kiekviena.

Lauros pasakojime takoskyra akivaizdi. Dėl jos gyvenimo istorijos nulemtų priežasčių nešiodama vaiką ji kentėjo, priimdama nėštumą kaip kūno deformaciją. Ji jautė gyvybiškai svarbią būtinybę grįžti prie sau įprastos dailios figūros. Užtat dabar, kai vaikas išvydo pasaulį, ji gali pilnai mėgautis motinyste. Prisipirkusi įvairiaspalvių apatinių, nors anksčiau nešiojo tik juodus, ji sugebėjo iš naujo pajusti harmoniją, pasijausti patrauklia moterimi ir motina vienu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)