Neseniai Didžiojoje Britanijoje Vakarų Jorkšyre gyvenančią 38 m. moterį po plaukų dažymo namuose ištiko koma. Julie McCabe prieš tris savaites nusidažė plaukus su „L'Oréal Preference“ dažais. Gydytojai duoda tik 8 proc. tikimybę, kad ji atsigaus, ir beveik neprognozuoja, kad visiškai pasveiks.

J. McCabės atvejis – ne pirmas, užfiksuota nemažai anafilaksinių reakcijų į plaukų dažus. Kartais netgi gali ištikti mirtis. Beveik prieš mėnesį paauglė Tabatha McCourt nualpo ir mirė, manoma, dėl reakcijos į plaukų dažus, su kuriais prieš 20 min. buvo nusidažiusi plaukus.

Cheminiu kaltininku laikoma cheminė medžiaga p-fenilenediaminas, kuri naudojama 99 proc. visų ilgalaikių plaukų dažų gamyboje, taip pat permanentinio makiažo priemonėms, juodų drabužių dažams ir netgi laikraštiniam popieriui gaminti (kitų kosmetikos produktų gamyboje jis uždraustas, tad akių pieštukuose, tušuose ir pan. jo nėra). Žinoma, kad PPD alergiški 1,5 proc. žmonių.

„Kai vasarį nusidažiau plaukus, greitai atsidūriau ligoninėje. Išėjus iš kirpyklos greitai prastai pasijutau, o dar po 10 min. kūną išbėrė raudonais randais, ištino rankos ir kojos, ėmiau dusti. Iškvietė greitąją, medikai pusę valandos stengėsi atgaivinti mane po priepuolio. Ligoninėje gydytojai pasakė, kad man išgelbėjo gyvybę. Visi faktai rodė, kad priepuolį sukėlė PPD. Nebedažau plaukų ilgai išliekančiais dažais. Tiesa, Britanijoje plaukus dažo daugybė moterų (60 proc. – namuose). Tad kodėl pavojingą cheminę medžiagą deda į dažus?“- svarsto moteris.

Žinoma, kad PPD geriausiai nudažo žilus plaukus. Populiariausi prekės ženklai – „Clairol“, „Avon“ ir „L'Oréal“ neskuba ieškoti pakaitalo, o be jų paramos mažesnėms bendrovėms trūksta reikiamų išteklių. Laikinieji dažai (nudažantys plaukus 6 – 8 savaitėms ir nenudažantys žilų plaukų) yra be PPD, bet jos dedama į ilgai išliekančius dažus. O tuose, kuriuose nėra, garantuotai yra panašaus ingrediento – PTD, kuriam beveik 100 proc. bus alergiški PPD alergiški asmenys ir kurio dedama dvigubai daugiau.

Kosmetikos ir parfumerijos asociacija tvirtina, kad PPD alergiški tik labai nedaugelis žmonių. Tačiau jau 2007 m. „British Medical Journal“ paragino ištirti, ar saugūs plaukų dažai, kadangi pastaraisiais metais padaugėjo alerginių reakcijų. Europos Sąjunga sumažino PPD kiekį produktuose iki daugiausiai 2 proc. dažų mišinyje. Nepaisant pastaruoju metu laikraščiuose pasirodžiusios informacijos, PPD nėra uždrausta nei ES, nei JAV. Kaip rašo straipsnio autorė, kuo tamsesni plaukų dažai, tuo daugiau juose PPD.

„Plaukų dažų gamintojai įspėja prieš dvi paras iki plaukų dažymo atlikti alerginį testą. Tačiau aš nuėjau į gerą kirpyklą, kurioje iš anksto atliko patikrinimą. Mano kirpėja ėmėsi visų reikiamų priemonių, tačiau vis tiek po valandos atsidūriau greitosios pagalbos automobilyje ir netgi nebuvo aišku, ar spės mane nuvežti iki ligoninės. Kosmetikos ir parfumerijos asociacija pripažįsta, kad testai nėra nei šimtu procentų teisingi, nei galutiniai.

Dažau plaukus beveik 20 metų su įvairių kompanijų dažais, iki šiol buvau patyrusį tik odos dilgčiojimą ar paraudimą. Visgi vieną dieną nusidažiusi plaukus vos nemiriau“,- pasakoja moteris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją