Kiaušidžių vėžys ne be pagrindo vadinamas tyliuoju žudiku – ši liga neturi tokių ryškių simptomų kaip, tarkime, krūties vėžys ar odos vėžys. Kita vertus, tai nereiškia, kad moterys nejaučia simptomų, rašoma womenshealthmag.com.

„Yra daug simptomų, kurie gali pasireikšti pacientėms, tik jie nėra specifiniai, – aiškino Andersono vėžio centro Ginekologijos, onkologijos ir reprodukcinės medicinos skyriaus medicinos daktarė Shannon Westin. – Jie lengvai prasprūsta pro akis.“ Deja, nepastebėjus kiaušidžių vėžio požymių, liga progresuoja, todėl vėliau yra sunkiau ją išgydyti.

Amerikos vėžio draugijos duomenimis, šiemet bus diagnozuota apie 22 440 kiaušidžių vėžio atvejų, o 14 080 moterų mirs nuo šios ligos. Kiaušidžių vėžys – penkta pagal mirties dažnumą vėžio rūšis ir daugiausia mirčių sukelianti moters reprodukcinių organų vėžio rūšis, taigi būtina žinoti galimus šios ligos požymius.

„Moterys turi išmanyti simptomus ir nelaukti jei pastebėjo ką nors negero“, – teigė krūties ir kiaušidžių vėžio prevenciją skatinančios pelno nesiekiančios organizacijos „Bright Pink“ vyriausioji patarėja medicinos klausimais Deborah Linder.

Dažni kiaušidžių vėžio simptomai: pilvo skausmas, pykinimas, pilvo pūtimas, greičiau nei įprastai pajuntate sotumą, staiga nebegalite valgyti tiek, kiek anksčiau. Sh. Westin teigimu, jei staiga dėl išsipūtusio pilvo nebeužsisegate kelnių sagos, jei padažnėjo šlapinimasis, jei prasidėjo vidurių užkietėjimas, pakito menstruacijų ciklas, jei lytiniai santykiai pasidarė skausmingi ar padidėjo rūgštingumas, žinokite – tai galimi kiaušidžių vėžio simptomai.

Minėti simptomai gali būti ir kitų ligų požymis arba tiesiog laikini, bet jei jie trunka ilgai ir dažnai, tai svarbu, aiškino „Moffit“ vėžio centro ginekologas-onkologas Mianas Shahzadas. Pavyzdžiui, jei vieną kartą pajutote skausmą dubens srityje, tai galėtų būti kiaušidžių cistos požymis. Bet jei toks skausmas pasikartojo daugiau nei 12 kartų per mėnesį, jei juntami kiti simptomai, o jie prasidėjo anksčiau nei prieš metus, jūsų gydytojui būtina apie tai žinoti.

D. Linder teigimu, jei pajutote kelis iš minėtų simptomų ir jie trunka dvi savaites ar ilgiau, laikas kreiptis į gydytoją. Kiaušidžių vėžiu dažniau serga vyresnės moterys, jūsų simptomai gali reikšti ir kitokius sveikatos sutrikimus, tačiau būtina pasitikrinti sveikatą. O gal tai kiaušidžių vėžys? Laiku (patikrinta sveikata) gali išgelbėti gyvybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)