Titano dioksidas, žymimas kodiniu pavadinimu E171, pažeidžia žarnyne esančių ląstelių struktūrą. Ši medžiaga ne tik palengvina žalingų bakterijų patekimo į virškinamąją sistemą procesą, bet ir apsunkina tam tikrų maistingųjų medžiagų įsisavinimą, rašo „The Daily Mail“.

Tyrėjai savo teorijai patvirtinti naudojo mažą žarnyno ląstelių modelį, kuris daugiau nei keturias valandas buvo veikiamas vienoje maisto porcijoje aptinkamų titano oksido nanodalelių kiekio. Dar mokslininkai tą patį modelį išmėgino penkias dienas darydami trijose maisto porcijose aptinkamų nanodalelių kiekio poveikį, tokiu būdu imituodami lėtinį poveikį.

Remiantis mokslininkų atlikto tyrimo rezultatais, neigiamas poveikis fiksuotas tik pakartotinai naudojant priedą. Nustatyta, kad lėtinis poveikis neigiamai veikia žarnyno ląstelių, vadinamų mikrogaureliais, pajėgumą įsisavinti maistines medžiagas. Nuolatinis šio maisto priedo vartojimas silpnina virškinimo sistemą, apsunkindamas cinko, geležies ir riebalų rūgščių įsisavinimą. Taip pat nustatytas šio maisto priedo neigiamas poveikis maisto medžiagų skaidymo procesui.

Viena iš šio tyrimo autorių profesorė Gretchen Mahler sakė, kad titano oksidas – tai dažnai naudojamas maisto priedas, todėl žmonės jo suvartoja tikrai daug ir tai daro jau ilgą laiką. „Mus sudomino tam tikras šios medžiagos poveikis, manome, kad žmonės tai turėtų žinoti“, – patikino ji.

Nepaisant mokslininkų daromų išvadų, sveikatos priežiūros specialistai ir toliau užtikrintai tvirtina, kad titano dioksidas yra saugus vartoti, o šios medžiagos patekimas į žarnyną beveik neišvengiamas.

Šis junginys dažnai naudojamas baltam pigmentui išgauti gaminant dažus, popierių ir plastiką. Į virškinimo sistemą šios medžiagos patenka iš dantų pastos, nes titano dioksidas naudojamas gaminant abrazyvines daleles, būtinas dantų paviršiui tinkamai nuvalyti. Dar šios medžiagos naudojama gaminant tam tikrų rūšių šokoladą, kai norima išgauti tolygią struktūrą. Spurgų gamybos procese ši medžiaga naudojama pageidaujamai spalvai suteikti, o lieso pieno ruošimo procese – siekiant gauti patrauklų produkto pavidalą.

„Jei norite išvengti titano oksido nanodalelių patekimo į žarnyną turėtumėte nevartoti perdirbtų maisto produktų, ypač saldumynų, kuriuose nanodalelių itin gausu“ – rekomendavo G. Mahler.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)