Jei miegosite lėktuve, kai jis kyla ar leidžiasi, negalėsite suvienodinti slėgio savo ausų būgneliuose, o tai gali padaryti neatitaisomos žalos, rašo independent.co.uk.

Daugumai žmonių dėl staigių aukščio pokyčių užgula ausis. Taip atsitinka tuomet, kai oro slėgis ausų išorėje nesutampa su slėgiu ausų viduje. Taip nutinka daugumai žmonių, kai lėktuvas leidžiasi ir drastiškai keičiasi jo skrydžio aukštis.

Paprastai slėgį galima suvienodinti, atvėrus siaurą ausies kanalą, vadinamą Eustachijaus vamzdeliu – tai padaroma žiovaujant arba ryjant. Štai kodėl skrydžių stiuardesės prieš pradedant lėktuvui leistis kartais dalija keleiviams čiulpiamus saldainius.

Tačiau jei jūs miegosite ir slėgis liks nevienodas, Eustachijaus vamzdelis gali užsiblokuoti ir jūs patirsite barotraumą, teigia „Medline Plus“.

Paprastai barotraumos nebūna sunkios ir dauguma mūsų jas patiria bent kartą gyvenime.

Tačiau sunkesniais atvejais, kai minėtas vamzdelis lieka užblokuotas ilgesniam laikui, gali kilti ausų infekcija, kuri išsivysto tuomet, kai už ausies būgnelio prisikaupia skysčių. Tai sukelia skausmą ir klausos sutrikimus.

Kartais netgi gali pratrūkti gilioji fistulė – tuomet iš ausies pasirodo kraujas.

Kadangi šie sutrikimai yra tiesiogiai susiję su aukščiu, jie gali ištikti ir narus bei žmones, važiuojančius kalnais.

Geriausias būdas to išvengti skrydžio metu yra pasistengti, kad būsite pažadintas, kai tik skrydžio kapitonas praneša, kad lėktuvas pradeda leistis – nepaisant laiko juostų skirtumo ar miego stokos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt