aA
Kauno technologijos universiteto mokslininkai 2015 m. atliko tyrimą, kuriame pademonstravo, jog iš šaltyje džiovinamų (liofilizuojamų) daržovių – žirnių, pastarnokų, petražolių ir salierų – gaunami milteliai yra naudinga alternatyva sintetiniams priedams, naudojamiems, pavyzdžiui, mėsos gaminiuose.
© Shutterstock nuotr.

Pasaulyje daržovių milteliai neretai tampa sintetinių priedų pakaitalu maisto gaminiuose, ir, nors Lietuvoje šie „augaliniai priedai“ dar nėra plačiai naudojami, mitybos specialistai teigia, jog daržovių milteliai gali papildyti ir kasdienę mitybą.

Naudingas daržovių apdorojimo būdas

„Liofilizacijos metu daržovės yra užšaldomos, taip jose esantis vanduo virsta ledu. Po to daržovės išdžiovinamos šalčiu, vandeniui iš kietos būsenos pereinant į dujinę, - apie naująjį daržovių apdorojimo metodą pasakoja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė. - Taip iš produkto pašalinus vandenį, išsaugoma didžioji dalis jo maistinių medžiagų, išvengiama mikrobiologinio užterštumo.

Liofilizuotos daržovės yra natūralios, jų tinkamumo vartoti terminas ilgas. Tiesa, toks ruošimo būdas reikalauja gana didelių laiko ir finansinių sąnaudų, todėl nėra labai žinomas, o produktai, esantys rinkoje, sąlyginai brangūs.“

Išlieka maistinė vertė

Pasak dietologės, liofilizacijos būdu džiovinant daržoves, mažėja jose esantis vitaminų A, C, tam tikrų B grupės vitaminų kiekis, tačiau mineralinių ir skaidulinių medžiagų, kitų vitaminų kiekis išlieka panašus kaip ir šviežiose.

„Daržovių milteliuose yra didelė dalis išlikusių naudingų medžiagų, todėl žmonės, kuriems būdingas tam tikrų medžiagų trūkumas organizme, gali papildyti maisto racioną šiuo produktu, - sako specialistė. - Tačiau svarbiausias mitybos principas yra įvairovė, todėl vertėtų rinktis įvairių daržovių miltelių mišinį.“

Mokslininkai pasiūlė naują daržovių paruošimo būdą
© Shutterstock nuotr.

Sveikesnė alternatyva

„Milteliai yra daržovių koncentratas, todėl jais tinka pagardinti sriubas, troškinius, padažus. Tam tikrų daržovių (pavyzdžiui, morkų, burokėlių) milteliai kitam gaminiui gali suteikti spalvą – taip išvengiama dirbtinių maisto dažiklių naudojimo. Šie milteliai gali būti sveika alternatyva sintetiniams prieskoniams, druskai“, - pataria dietologė ir pabrėžia, jog daržovių milteliai negali pakeisti įprastų šviežių daržovių, tačiau yra tinkami naudoti kaip natūralus ir sveikas maisto priedas.

Verta žinoti

Pasaulyje yra nemažai mėsos gaminių su daržovių priedais. Daržovių priedas gerina mėsos emulsavimo savybes, didina vandens rišlumo gebą, mažina terminio proceso metu atsiskyrusių riebalų ir drėgmės kiekį, padeda suformuoti standesnę ir palankesnę pjaustymui gaminio tekstūrą, taip pat tai leidžia padidinti maistinių skaidulų kiekį mėsos produktuose ir sumažinti mėsos gaminių kainą.

Pavyzdžiui, Prancūzijos mokslininkai nustatė, kad į mėsą pridėjus žaliųjų žirnelių miltų, nustatyta, kad daržovių priedas reikšmingai padidino drėgmės bei sumažino riebalų ir baltymų kiekius mėsos gaminiuose.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kokį būstą pirkti, kad būtų paprasta parduoti net ir po 10 metų? (9)

„Pirkdami būstą gyventojai turėtų pagalvoti apie jo vertę ir likvidumą ateityje. Ar prireikus...

Pirmieji širdies sutrikimų simptomai: kardiologė patarė, kaip galima išvengti ankstyvos mirties (97)

Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje daugiausiai serga širdies ir kraujagyslių ligomis . Per...

Neįgali moteris šaukiasi pagalbos: eglutei 150 tūkst. eurų randa, o neįgalus žmogus neįdomus (252)

„Man ranka nekyla „palaikinti“ šiemetinės Panevėžio kalėdinės eglės. Jos puošybai...

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (1035)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Sinoptikas perspėja vairuotojus ir pėsčiuosius: formuosis ledas, jį paslėps sniegas (20)

Sekmadienį šalį apklos sniegas, o vakarinėje šalies dalyje vietomis gali pasirodyti ir lijundra....

Ramūnas Rudokas itin atvirame interviu apie perpus jaunesnę žmoną: tikiuosi, ši santuoka man paskutinė (33)

Tylos siena nuo žiniasklaidos apsitvėręs ir viešai savo asmeninio gyvenimo detalių...

Disco vakarėlio viešnios savo įvaizdžiais pataikė tiesiai į dešimtuką (13)

Disco forever ( liet. disko amžinai ) – taip stilistė Agnė Jagelavičiūtė paliepė...

Naujas rekordas sostinėje – tiek kalėdiškai persirengusių bėgikų Vilnius dar neregėjo raskite save nuotraukų galerijoje (22)

Vienas ilgiausių tradicijų Lietuvoje turintis „Eurovaistinės Kalėdinis bėgimas“ šiemet...

9 sveikų dantų paslaptys, kurias anksčiau žinojo tik odontologų draugai (2)

Smagu turėti draugą odontologą, tiesa? Savaime suprantama, nemokamai jūsų negydys, bet visada...