Tačiau mokslas dabar įrodė, kad vandenynas skatina kūrybinį mąstymą, malšina nerimą ir stiprina užuojautos jausmą, rašo redler.ru.

Paskutiniai tyrimai, kuriuos atliko mokslininkas ir jūrų biologas Wallace`as J. Nicholsas, išleidęs knygą „Blue Mind“ („Žydrasis protas“), rodo, kad būdamas prie vandens, vandenyje, ant vandens ar po vandeniu, žmogus gali tapti laimingesnis, sveikesnis ir pasiekti geresnių rezultatų savo veikloje.

„Mums būdingas „žydrasis protas“. Jis idealiai tinka tam, kad būtume laimingi visais įmanomais būdais, kurie gerokai peržengia atsipalaidavimo ribas, kai klausomės upelio čiurlenimo ar tyliai plaukiojame baseine“, - rašo jis.

„Žydrasis protas“ apibūdinamas kaip „švelniai meditacinė būklė, kurią charakterizuoja ramybė, taikingumas, vienybė, bendros laimės jausmas bei pasitenkinimas gyvenimu šiuo momentu. Jį įkvepia vanduo bei su vandeniu siejami elementai, pradedant mėlyna spalva ir baigiant žodžiais, kuriais mes išreiškiame pojūčius, susijusius su panirimu į vandenį“.

Tokią būklę mes pajuntame tuomet, kai sėdime prie vandens ir į jį žiūrime. Mus apima sąmoningumo būklė, kai protas būna atsipalaidavęs, bet nepraradęs koncentracijos.

Per daugybę savo kalbų „TEDx“ konferencijose jis yra sakęs, kad vanduo turi daug kognityvinių, emocinių, psichologinių ir socialinių privalumų. „Gamta yra vaistas: pasivaikščiojimai paplūdimiu, pasiplaukiojimai banglente, žygiai per mišką mus gydo. Jie pataiso tai, kas mūsų viduje yra sulūžę. Gamta gali sumažinti stresą, sustiprinti kūrybiškumą ir mus sutelkti“, - sakė jis.

W. J. Nicholsas taip pat kalba apie pagarbios baimės jausmą, kurį pajuntame tuomet, kai ateiname į paplūdimį prie jūros. Tai visiems žmonėms būdingas jausmas, kurį patvirtina jo tyrimai.

Nieko keista, kad daug reikšmingų įvykių, švenčių ir ceremonijų rengiama prie vandens. Ir nieko keista, kad daugybė žmonių visą gyvenimą svajoja pensijos metus praleisti prie vandens.

Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad žmonės būna sveikesni, kai jie gyvena arčiau pakrantės. Mokslininkai analizavo 48 mln. žmonių duomenis, paimtus iš Didžiosios Britanijos 2001 metų gyventojų surašymo, ir lygino, kaip arti žmonės gyveno prie vandens ir kiek laimingi jie jautėsi.

Pasirodo, kad netgi vaizdas į jūrą gali sustiprinti psichinę žmogaus sveikatą. Kenterberio universiteto, Otago universiteto ir JAV Mičigano valstybinio universiteto mokslininkai tyrinėjo sąryšį tarp psichinės sveikatos ir žalios bei mėlynos spalvos poveikio. Mėlyna spalva šiuo atveju reiškė vandens matomumą. Tyrimai parodė, kad vien tik galimybė matyti jūrą darė teigiamą įtaką žmogaus savijautai ir mažino stresą.

Taigi, kaip dažnai nutinka, mokslininkai priėjo išvadą, kuri nė kiek nenustebino. Dauguma žmonių intuityviai ieško vandens, nes žino, kad jame yra kažkas ypatinga. Dabar tai patvirtino ir mokslas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)