Mitybos specialistės teigimu, pirmiausia reikėtų atsikratyti mito, jog jei artėja šaltesnis laikotarpis, reiktų valgyti sunkesnį maistą ir priaugti kelis kilogramus. „Daugiau valgyti reikėtų tik tuomet, jei daugiau judate ir sunaudojate daugiau energijos. Įsitikinimas, jog žiemai artėjant natūralu priaugti daugiau svorio, atėjo dar iš tų laikų, kai žmonės gyveno trobose, kuriose dažnai būdavo šalta. Todėl sukauptas riebalinis sluoksnis jiems padėdavo lengviau sušilti. Tačiau dabar situacija pasikeitė ir dėl šios priežasties priaugti svorio mums nebeaktualu“, – kalba sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Išeikite pasivaikščioti

Anot V. Kurpienės, atšalus orams reikėtų nevengti eiti pasivaikščioti – tai suteiks žvalumo ir praturtins kūną vitaminais: „Jei yra saulė, net ir matoma pro debesis, išeikite per pietus bent 10-15 minučių pasivaikščioti. Taip gausite daugiau vitamino D, išėjus į šaltesnį orą pagerėja kraujotaka ir vidaus organų darbas, pagreitėja medžiagų apykaita.“

Pasivaikščiojimai šviesiu paros metu ypač aktualūs tiems, kurie dirba patalpoje. Tad trumpėjant dienoms šie neretai per dieną nepamato pakankamai saulės šviesos, nes tiek į darbą važiuoja, tiek ir iš jo grįžta kai lauke jau būna tamsu.

Nepamirškite organizmo praturtinti vitaminais

Artėjant šaltiesiems orams sveikos mitybos specialistė akcentuoja dviejų vitaminų – C ir D – svarbą: „Dėl tamsos ir trumpesnių saulėtų dienų organizmas ilgainiui pajaučia vitamino D trūkumą, kurį, kaip ir minėjau, galima atstatyti pasivaikščiojus. Vitamino C trūkumas atsiranda todėl, kad šis žmogaus organizme nesikaupia stabilus, todėl tik visus metus valgant vaisius ir daržoves galima palaikyti jo stabilumą.“
Šio vitamino šaltinių rudenį gausu - obuoliai, slyvos ir kopūstinės daržoves. Žiemą puikus viramino C šaltinis – raugintos daržovės, tik nepainiokite su marinuotomis.

Tiesa, dažnas įsivaizduoja, jog šio vitamino trūkumą kompensuoti galės gerdamas sintetinius vitamino C koncentratus. „Tačiau toks požiūris nėra teisingas. Atminkite, kad maisto papilduose esantis sintetinis vitaminas C nestiprina imuniteto, kaip buvo manoma anksčiau“, – kalba mitybos specialistė.

Šaltuoju metų periodu reiktų nepamiršti valgyti sezoninių vaisių ir daržovių. „Nebūtina prieš einant į parduotuvę ar turgų ieškoti informacijos, kokių produktų sezonas yra šiuo metu – tiesiog pažiūrėkite, kokių produktų asortimentas yra didžiausias. Vadinasi, tų vaisių ar daržovių sezonas ir yra“, – patarimu dalinasi V. Kurpienė.

Jei pajutote pirmuosius peršalimo simptomus

„Tikriausiai nieko nenustebinsiu, tačiau pajutus pirmuosius peršalimo simptomus ar susirgus pirmiausia reikėtų gerti daug šiltų (ne karštų!) žolelių arbatų. Tiesa, skysčius vartoti reiktų ne tik susirgus, jie mūsų organizmui svarbūs visuomet“, – pataria V. Kurpienė.

Mitybos specialistė pajutus peršalimo simptomus taip pat pataria valgyti daugiau vaisių ir kopūstinių daržovių (jose vitamino C yra ne mažiau nei citrinoje). Esant aukštai temperatūrai patariama vengti lepto maisto, taip pat gyvulinės kilmės produktų, tokių kaip mėsa ar žuvis, nes sergant organizmo terpė ima rūgštėti. Be to, šie produktai sunkiai virškinami, organizmas išnaudoja daug energijos, kurią turėtų skirti sveikimui.

Vis tik prekybos tinklo „IKI“ duomenys rodo, jog lietuviai nuo seno linkę labiau pasikliauti tradiciniu – citrinų ir imbiero – deriniu.

„Pastebėjome, jog rugsėjį, lyginant su prieš tai buvusiu mėnesiu, mūsų prekybos tinkle parduota per pustrečio karto daugiau imbiero ir 50 proc. daugiau citrinų, – komentuoja Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis. – Rudenėjant vienų labiausiai mėgstamų citrusinių vaisių – apelsinų, parduota 44 proc. daugiau nei praėjusiais metais.“

Receptas

Prekybos tinklo „Iki“ kulinarų komanda siūlo pasigaminti rudenišką kopūstų, imbiero ir sezamo troškinį. Jį pagaminti truksite vos 20 minučių, tačiau užkariausite visų šeimos narių širdis.

Troškinį paruošti jums reikės: 2 valg. šaukšt. sezamo sėklų, 2 arbat. šaukštel. sezamo aliejaus, 1 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus, 1 cm imbiero, 1 skilt. česnako, 1 vnt. citrinos, 1 kg kopūstų (garbanotųjų), 5 g kalendros, 1 valg. šaukšt. sojos padažo, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Įkaitinkite gilią (geriausia wok tipo) keptuvę. Suberkite sezamo sėklas ir kepkite, kol įgis auksinį atspalvį. Padėkite į šalį. Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite abiejų rūšių aliejus ir sudėkite smulkintą imbierą, česnaką ir citrinos žievelę. Kepkite 10 sekundžių. Sudėkite susmulkintą kopūstą ir troškinkite 3-4 minutes, kol jis suglebs. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite šviežią susmulkintą kalendrą, citrinos sultis bei sojos padažą. Pagardinkite pipirais ir apibarstykite sezamo sėklomis. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)