Konsultuoja sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė

Jei jaučiate potraukį saldumynams, iš karto galima pasakyti, kad Jūsų mityba ir/ar gyvenimo būdas nėra sveiki. Neteisinga manyti, kad jei noriu, tai „mano organizmui reikia” arba kitas mitas, kad „man trūksta chromo” ar kokio kito mineralo, jei norisi saldaus.

Didelis potraukis saldumynams ar miltiniams maisto produktams yra simptomas, o ne asmenybės bruožas.

Saldumynų ir/ar miltinių labai norisi jeigu:

per mažai miegate;
racione dominuoja cukrus, saldumynai, saldūs gėrimai ir/ar įprastų baltų kvietinių miltų gaminiai;
netinkamas mitybos režimas;
per maži pietūs;
per mažai maisto dienos metu,
per mažai racione sudėtingų angliavandenių: vaisių, uogų, šviežių daržovių ir nešlifuotų grūdinių produktų.

Taigi pasikartosiu dar kartą, kad saldumynų poreikis yra pasekmė netinkamos mitybos bei dienos režimo. Vien atsisakius saldumynų ar miltinių problema neišsisprendžia. Jei turite tokią bėdą, tikriausiai jau bandėte atsisakyti saldumynų ir pamatėte, kad ilgai be jų išbūti tiesiog negalite. Būtina keisti kitus dalykus, t.y. šio potraukio priežastis, o pasekmė pasikoreguos pati.

Pakankamai išsimiegokite bei susibalansuokite savo mitybą ir saldumynų bei miltinių potraukis išnyks pats. Mano klientai sako, kad „negalėsiu be saldumynų, rankos drebės“, o po savaitės patys nustebę, kad jų visiškai nesinori.

Tam tikrais atvejais saldumynų poreikis gali būti emocinis. Tai gali būti vaikystėje įgytas įprotis. Atkreipkite dėmesį, kaip daugelis tėvų ar senelių „džiovina” vaikų ašaras? Ogi pasiūlo ką nors skanaus. Tokiu atveju ilgainiui susiformuoja įprotis save už mažus pasiekimus apdovanoti ar ištikus nesėkmėms save guosti saldumynais.

Kai rankos tiesiasi prie saldumynų ar miltinių, pagalvokite, kokios mintys sukasi jūsų galvoje ir asociacijos? Per kelias dienas save stebėdami, tikrai suprasite, ar jūsų poreikis emocinis ar fiziologinis.

Žinoma, kartais pasimėgauti galima, bet tada ir pasidžiaukite 100 procentų kiekvienu kąsneliu. Pasirinkite mažyčius, bet kokybiškus ir tikrai skanius desertus. Skirkite jiems laiko ir imsite puikiai jausti visus skonio niuansus. Valgykite mažais kąsneliais, lėtai, palaukdami, kol saldumynas tirpsta burnoje.

Tai jau visai kita būsena, lyginant su įprastu saldumynų ir miltiniu potraukiu, kai jų reikia čia ir dabar, nes organizmas reikalauja. Bet kuriuo atveju sveika ir energinga diena prasideda nuo išsimiegojimo ir tinkamų pusryčių. Kaip tinkamai keisti mitybą daug patarimų rasite čia.

Su geriausiais linkėjimais
Vaida Kurpienė
Sveikos mitybos specialistė

*******************

Norite atsikratyti viršsvorio, bet nepavyksta? Klauskite patarimo „Sulieknėk sveikai“ vadovės mitybos specialistės Vaidos Kurpienės. Klausimus siųskite el. paštu gyvvenimas@delfi.lt. Atsakymų ieškokite DELFI Gyvenimo rubrikoje „Grožis ir sveikata“.