aA
Manote, kad lietuviška virtuvė riebi ir kaloringa? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė bei nacionalinės virtuvės restoranas „Bernelių užeiga“ užsibrėžė įrodyti, kad lietuviška virtuvė gali būti sveika.
© Organizatorių nuotr.

„Mūsų kulinarinis paveldas – tai ne tik cepelinai ir bulviniai blynai, lietuviškoje virtuvėje yra labai daug vertingų produktų ir patiekalų, kurie reikalingi mūsų organizmui“, – Europos sveikos mitybos dienos išvakarėse kalbėjo V. Kurpienė.

Į atnaujinto „Bernelių užeigos“ meniu pristatymą rinkosi ne tik svečiai, kurie domisi sveika mityba ir gyvensena, bet ir tie, kurie mėgsta skaniai ir sočiai pavalgyti bei pasimėgauti lietuviška virtuve, rašoma pranešime spaudai.

„Nors dar amžiaus pradžioje kaloringi patiekalai puikiai tiko sunkų fizinį darbą dirbantiems valstiečiams, šiandien privalome keisti mitybos įpročius. Visgi tiems, kam sveiki patiekalai asocijuojasi su salotomis ir liesa mėsa, norime įrodyti, jog sveiki patiekalai nebūtinai turi būti liesi ar tik šviežių salotų.

Pavyzdžiui, lydytame svieste kepti grybai ar mėsa yra ne tik skanu, bet ir sveika. Lydytame svieste yra mažiau cholesterolio nei įprastame svieste, jis neturi trans-riebalinių rūgščių bei tinka kaitinti net iki 250 °C. Žinoma, bendrą riebalų kiekį riboti būtina“, – pasakojo V. Kurpienė, kartu su „Bernelių užeigos“ meistre Odeta Vosyliene gaminusi šilbaravykius svieste.

Pasak užeigos atstovės, atrasti naujus sveikos lietuviškos virtuvės skonius paskatino atlikta apklausa, parodžiusi, jog patys lietuviai vis dažniau vengia lietuviškų patiekalų, manydami, kad jie nėra sveiki.

„Žmonės domisi sveika mityba, nors kartais neatsisako kaloringesnio patiekalo, todėl gimė idėja papildyti meniu sveikos mitybos specialistės rekomenduojamais patiekalais ir patarimais. Tačiau iš šio sąrašo tikrai neišbraukėme ir kiek sunkesnių tautinio kulinarinio paveldo patiekalų“, – sakė Odeta Vosylienė.

„Cepelinų ar kitų lietuvių mėgstamų nacionalinių patiekalų nereikia atsisakyti, jei kiekvieną dieną prižiūrėsite savo mitybą. Kartą per mėnesį tikrai galima save pamaloninti cepelinais su spirgučiais. Valgymas tai malonumas, o kai aplinkui tiek pagundų, sveikas maistas neišvengiamai turi būti skanus“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Tarp sveikų patiekalų – bulvė su lupena

Sveikos mitybos specialistė įvardijo dalį ant mūsų stalo sutinkamų patiekalų, kuriuos ji priskiria sveikai virtuvei – tai silkė, baltas keptas sūris bei lietuviškos sezoninės daržovės.

„Lietuvių mėgstama silkė yra netgi sveikesnė už lašišą. Joje yra daug omega 3 riebalų rūgščių, reikalingų mūsų smegenų veiklai, mažinti uždegiminius procesus organizme bei stiprinti imunitetą. Apskritai, žuvį lietuviams rekomenduojama valgyti bent 2 kartus per savaitę“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Sveikus lietuviškus patiekalus ragavusiai Justei Zinkevičiūtei lietuviška virtuvė nėra svetima.

„Man atrodo, kad šaltibarščiai – tai patiekalas, kurį galime didžiuodamiesi pristatyti ir vaišinti užsieniečius. Vienas mano mėgstamiausių nacionalinės virtuvės patiekalų – kepti cepelinai, nors stengiuosi tuo nepiktnaudžiauti ir paragauti ne dažniau nei kartą per mėnesį“, – sakė Justė Zinkevičiūtė.

7 metus vegetare buvusi aktorė Ugnė Žirgulė pasakojo, kad lietuviška virtuvė yra jos kasdienės mitybos raciono dalis, o ant pietų stalo visada yra mėsos bei daržovių. Ugnės nenustebino ir tai, jog tradicinis patiekalas – silkė su bulve – priskiriamas prie sveikų patiekalų.

Pasak V. Kurpienės, kepta ant grotelių ar išvirta su lupena bulvė yra sveikesnė, nes joje yra daugiau vitaminų ir skaidulų. Žinoma, jei gaminame ne per ilgai ir išlieka bulvės standumas.

Naujovė ant pietų stalo gali būti primiršta ropė

Lietuviškos šakninės daržovės yra maistingos ir turtingos vitaminais, tačiau kai kurios salotos gali būti ir terra incognito: saliero šaknis, griežtis, nevirti burokėliai, žieminė bulvė (topinambas), įvairūs ridikai ir ropės. Šios primirštos daržovės gali būti tikras atradimas šiuolaikinėje tradicinėje virtuvėje.

„Manau, kad žmogui reikalinga valgyti tuos produktus ir iš jų pagaminamus patiekalus, kur jis gimęs ir augęs, tai reikalinga jo organizmo sistemai. Alerginiai susirgimai yra viena iš priežasčių, kad per dažnai mėgaujamės ir valgome svetimų šalių patiekalus. Ropė man buvo lietuviškos virtuvės atradimas, tai, kas primiršta, kas tradiciška ir skanu“, – pasakoja „Sveikatos ABC“ laidos vedėja Rima Balanaškienė.

Dar vienas svarbus akcentas, ką reikia žinoti gaminant sveikiau, – tai augalinės kilmės produktų apdorojimas.

„Reikia kepti, virti ar troškinti taip, kad grūdai būtų kietoki, o daržovės traškios – tinkamai paruoštuose produktuose išlieka daug daugiau vertingų medžiagų. Be to, jie ilgiau virškinami, tai reiškia, kad ilgiau jaučiamės sotūs“, – pataria V. Kurpienė.

Būtina mūsų raciono dalis ir raugintos daržovės, kurios kupinos vitamino C ir gerųjų bakterijų bei gali padėti valyti kraujagysles nuo blogojo cholesterolio.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ušackas pranešė, kad pralaimėjęs Šimonytei partinius rinkimus, Prezidento posto nesiektų (219)

Prie Prezidento rinkimų starto linijos – ir Ingrida Šimonytė . Ką pasirinks TS–LKD: ją ar...

Karbauskis už Grybauskaitės pasiūlymo mato kyšančias farmacininkų ausis (639)

Tikrasis prezidentės pateiktų priemonių konkurencingumui didinti tikslas yra sustabdyti planus dėl...

Orai: šaltis po truputį įsigalės (4)

Savaitė, prasidėjusi šalčiu, nelepins ir toliau. Artimiausiomis dienomis žadama daugiau...

Lietuviai nukeliavo į turistų aplenkiamą Iraną: šiurpių mirties bausmių vieta stebino svetingumu (59)

Keliauti į Iraną sugalvojau tada, kai perskaičiau daug informacijos apie tenykščius žmones, jų...

Broliai Ballai autobusu grįžo į Lietuvą (40)

Sausio mėnesį krepšininkai Lamelo ir LiAngelo Ballai atvyko į Lietuvą. Tuo metu Vilniaus oro...

Nekaltas pirkinys oro uosto užkandinėje baigėsi tragedija (35)

Viena mergina mirė nuo stiprios alergijos sezamams, kai oro uosto kavinėje „Pret a Manger“,...

FIFA metų geriausiu futbolininku išrinktas ne Ronaldo – triumfavo Modričius lietuvių balsai rinkimuose (14)

Šių metų sensacija Kroatijos rinktinės ir Madrido „Real“ variklis 33 metų Luka Modričius...

Putinas pateikė savo versiją dėl lėktuvo numušimo Sirijoje Kremlius išplatino viešą pareiškimą (470)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu pareiškė...

Per žiniasklaidos dieną Valančiūnas driokstelėjo: galime išspardyti kitų užpakalius (5)

Toronto „Raptors“ žiniasklaidos diena neaplenkė ir komandos vidurio puolėjo 26 metų Jono...

Lengviausias būdas iššveisti pridegusį puodą: jokio mirkymo – prireiks tik vienos priemonės (30)

Kam gi nepasitaiko, kad ruošiant maistą pora minučių, kurioms žūtbūt prireikia pasitraukti nuo...