Jau ne vieną dešimtmetį girdėti kaltinimų, esą maiste esantys riebalai kalti dėl daugybės ligų. Tačiau, kaip pastebi natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė, gal mes per ilgai puolėme ne tą priešą, nes širdies ligų, diabeto susirgimų ir nutukimo statistika daugelyje šalių tebeauga. Galų gale, riebalai riebalams nelygu – tereikia tinkamai pasirinkti.
© Shutterstock nuotr.

Prisiminkime, pavyzdžiui, prancūzus, kurie gausiai valgo savo žymiuosius sūrius, nemažai riebių produktų, tačiau jų šalyje susirgimų širdies ligomis skaičius – vienas mažiausių Europoje.

„Siūlau susimąstyti – jei riebalų perteklius sukelia ligas, kodėl tuomet pastaruoju metu vis daugiau medikų visame pasaulyje rekomenduoja savo pacientams dietas, turinčias daug riebalų?“, – sako T. Šliažaitė ir pateikia kelis pavyzdžius:

– onkologai jau ne vienerius metus vėžiu pacientams rekomenduoja mitybą, kurioje riebalai sudaro apie 70–80 proc. visos gaunamos maistinės vertės;
– kardiologai riebalų turinčią dietą naudoja širdies ligų prevencijai;
– endokrinologai – cukraus lygio balansavimui.

Tad kur slypi paslaptis?

Nepakeičiamieji riebalai

Po daugelio metų medikų ir mitybos specialistų diskusijų pagaliau prieita prie vieningos išvados, kad riebalai yra sveiki ir būtini mūsų organizmui, tačiau svarbu žinoti, kokius riebalus pasirinkti ir kokių atsisakyti.

Keletas riebalų funkcijų:

– padeda įsisavinti vitaminus A, D, E ir K;
– yra organizmo audinių ląstelių sudedamoji medžiaga;
– būtini smegenų vystymuisi, visaverčiam augimui (kūdikiams ir vaikams);
– reikalingi hormonų sintezei;
– energijos šaltinis.

T. Šliažaitė primena, kad galima išskirti tokias pagrindines riebalų rūgščių rūšis:

1. nesočiosios riebalų rūgštys: mononesočiosios ir polinesočiosios (nepakeičiamos) riebalų rūgštys;

2. sočiosios riebalų rūgštys;

3. transriebalai (tai yra nenatūralūs riebalai, tokie, kaip margarinas).

Pažvelkime į kiekvieną šių rūšių atidžiau ir aptarkime, kurie jų būtini, o kurių verčiau atsisakyti.

1. Nepakeičiamosios riebalų rūgštys

Šios riebiosios riebalų rūgštys būtinos įvairioms mūsų organizmo funkcijoms (kraujo spaudimo reguliavimui, imuninės sistemos funkcijoms bei smegenų darbui), tačiau jų mūsų kūnas negamina, tad jų būtina gauti su maistu. Dvi pagrindinės nepakeičiamosios riebalų rūgštys:

a. linolo rūgštis (kitaip žinoma, kaip omega6 riebalų rūgštis), būtina smegenų ir širdies funkcijoms užtikrinti.

Šaltiniai: sėklos, augaliniai aliejai (saulėgrąžų, sezamų, sojų), mėsa, pieno produktai, kiaušiniai. Tiesa, pernelyg didelis šių riebalų rūgščių vartojimas, gali turėti „uždegimą keliantį efektą“.

b. alfalinoleno rūgštis (kitaip žinoma, kaip omega3 riebalų rūgštis). Moksliniai tyrimai patvirtino, kad šių riebalų vartojimas gali būti naudingas depresijos, cukrinio diabeto, odos susirgimų, artrito ir kitų susirgimų atvejais.

Šaltiniai: riebiosios žuvys (lašiša, sardinė, skumbrė), linų sėmenys, čia sėklos, žalios lapinės daržovės. Šios riebiosios rūgštys gali būti vadinamos „priešuždegiminėmis“.

Nors nepakeičiamos riebiosios rūgštys yra būtinos mūsų organizmui, svarbu prisiminti, kad jų vartojimo santykis sveikam organizmui turėtų būti 4:1 (Omega6: Omega3). Pasak T.Šliažaitės, bėda ta, kad šiuolaikinėje mityboje, šio santykio dažnai nesilaikoma. Dažno žmogaus mityboje gausu sėklų ir riešutų aliejaus, mėsos ir pieno produktų – tokių, kurie turi žymiai didesnį Omega6
kiekį.

Dėl polinesočiųjų riebalų rūgščių trūkumo arba disbalanso žmogus gali skųstis sausa ir niežtinčia oda, silpnais nagais, nuotaikų svyravimais, dažnais uždegimais bei hormonų disbalansu.

2. Sočiosios riebalų rūgštys

Sočiosios riebalų rūgštys jau keletą dešimtmečių siejamos su širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau, pasak specialistės, atidžiau pažvelgus į mokslines studijas, kyla klausimas, ar tokios išvados teisingos? Dar daugiau – 2014 metais atlikta metaanalizė, kuri išanalizavo 21-ą
mokslinę studiją, skirtą riebalams. Išvada paprasta: nėra griežtų ir vienareikšmiškų įrodymų, jog būtent sotieji riebalai sukelia kraujotakos ligas.

3. Transriebalai

Pakaitintas augalinis aliejus tampa transriebalais, kurie tikrai didina riziką susirgti kraujagyslių ligomis. „Todėl pasakymas, jog sveika rinktis alyvuogių ar saulėgrąžų aliejų kepimui yra neteisingas. Šie aliejai turėtų būti naudojami salotoms pagardinti arba troškiniams gaminti, tačiau ne kepimui“, – pastebi T. Šliažaitė.

Transriebalų gausu maiste, skrudintame augaliniame aliejuje, margarine. Jau nustatyta, kad šie riebalai, labiau nei sotieji riebalai, skatina aterosklerozę, nes padidina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje ir sumažina „gerojo“.

Transriebalai sukelia uždegimą, o tai skatina širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą ir kitus lėtinius susirgimus. Mokslinė studija, atlikta Harvardo universitete parodė, kad net ir mažas kiekis šių riebalų, gali padidinti kraujotakos ligų riziką iki 25 proc. „Tad būtent šių riebalų siūlyčiau visiškai atsisakyti“, – rekomenduoja T. Šliažaitė.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Iš Venesuelos pabėgęs lietuvis – apie „maisto mafiją“, „Maduro dietą“ ir tikrą baimę (8)

Prieš daugiau nei 70 metų 41-erių Juano Kvedaro seneliai pabėgo iš Lietuvos ir saugesnio bei...

Lyderį praradęs „Liverpool“ krito nuo Bale'o dublio: vėl Čempionų lygos taurę kėlė „Real“ ekipa (373)

Antro kėlinio viduryje aikštėje pasirodęs Garethas Bale'as po kelių minučių iš savo vietų...

37 mln. per 18 min. surinkęs „Monetha“ įkūrėjas: juokuose apie „Lamborghini“ yra tiesos (109)

Godumo ir tuštybės varomi žmonės yra didžiausias kriptovaliutų rinkos vėžys, sako vienas iš...

Tragedija, parodžiusi visą Šaltojo karo baisumą: kaip sovietai numušė keleivinį lainerį (366)

Mintis, kad sovietų naikintuvai galėjo numušti lainerį „Boeing 747“, atrodo šokiruojančiai...

Puotos Daktarų irštvoje: sumušta Džordana, Valinsko šou ir šūviai vietoj fejerverkų (175)

Alkoholiu ir maistu nukrauti stalai, garsiausi Lietuvos nusikaltėliai, pusnuogės moterys, žymiausi...

Įtakingos Lietuvos didikės istorija: kodėl ją pamilę vyrai atleisdavo net išdavystę (23)

Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės istorijoje moterų reikšmė politinėje arenoje vis dar...

Ką per vestuves bandė nuslėpti princas Harry ir Meghan Markle? Viską išdavė kūno kalba (6)

Kūno kalbos ekspertas atskleidė , kaip „nervingai“ Harry trynė Meghan ranką savo nykščiu,...

Tėvų išmonė beribė: tarp rečiausių vardų Vaidrius, Džema ir Ripsimėja (187)

Tuo metu, kai vieni tėvai vaikams renka vardą iš giminėje esančių ar šalies populiariausiųjų...

Visi žino Kembridžo kunigaikštienę, bet ar esate matę pirmąją Argentinos ponią? politinio pasaulio stiliaus ikona (26)

Kai į Argentinos prezidento postą buvo išrinktas Mauricio Macri , ši pergalė reiškė...

Skanusis Italijos regionas: tik čia paragausite Paskutinės vakarienės sriubos ir teisingiausių makaronų (7)

Tai nepavyko Romos imperijos legionams, užtat tai padarė italų virtuvės karvedžiai. Jie...