aA
Sveikatai palankaus maisto technologės ir mitybos specialistė, VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė pataria, kaip pasirinkti tinkamą kavą bei kakavą, kad ji ne pakenktų žmogaus organizmui, o suteiktų jam naudos.
© Shutterstock

Kavos gėrimas – neatsiejama dienos dalis daugybei žmonių. Ja gardžiuojamasi bet kuriuo paros metu ir įvairiausiomis progomis. O kakava dažniau mėgaujasi vaikai. Kaip pasirinkti tinkamą produktą ir mėgautis juo nebijant, kad bus kenkiama sveikatai? Sveikatai palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė R. Bogušienė pranešime spaudai pataria, į ką vertėtų atkreipti dėmesį.

Kava – organizmo priešas ar draugas?

Pirma, reikia suprasti, kad pati kava ar kavos pupelės nėra savaime žalingas maisto produktas. Jeigu pasirenkamos ekologiškai užaugintos bei mažiau skrudintos (kuo labiau apskrudusi kava – tuo daugiau susidaro kancerogeninių medžiagų akrilamidų) kavos pupelės, sveikatai kava nekenkia. Joje yra gausu naudingų medžiagų, veikiančių tonizuojančiai. Taigi, reikia rinktis ekologišką ir mažiau skrudintą kavą ir mėgautis jos teikiama nauda.

Antra, svarbu, kiek puodelių kavos geriama kasdien. Jei per dieną išgeriama iki dviejų puodelių, – toks kiekis nepakenks. Visgi trys ar keturi puodeliai gali nepalankiai paveikti sveikatą. Kavos perteklius išplauna iš organizmo vitaminus, ypač magnį. Dėl to svarbu mėgautis šiuo gėrimu saikingai.

Trečias ir turbūt visų svarbiausias patarimas – kava turi būti geriama gryna, tai yra be pridėtinio cukraus, grietinėlių, saldintų sirupų. Papildomais priedais gardinta kava tampa tiesiog kavos gėrimu.

O kavos gėrimai yra labai kaloringi, be to, kenkia dar ir imuninei sistemai. Išgėrę kavos gėrimą galvojame, kad atsigėrėme kavos, bet iš tikrųjų „pavalgome“. Gautas kalorijų kiekis gali būti lygus pietų patiekalo energinei vertei. Dėl to, jei suvalgoma pietų lėkštė ir dar papildomai pasimėgaujama kavos gėrimu, jau nekyla klausimų, kodėl Lietuva, remiantis paskutiniais Pasaulio sveikatos organizacijos statistiniais duomenimis, antsvorio kategorijoje yra 6 vietoje, o nutukimo – 10 vietoje Europoje. Per didelis kiekis cukraus išderina imuninę sistemą ir ne suteikia vitaminų, o tik atima juos iš organizmo ir skatina nutukimą.

Rekomenduotini kavos gėrimo įpročiai

Norint gyventi sveikai, reikia išsiugdyti tinkamus kavos gėrimo įpročius. Kavą palankiau gerti pirmojoje dienos pusėje. Patartina rinktis ekologišką kavą. Ją galima pagardinti Ceilono cinamonu, kartais kokosų pienu ar kitu augalinės kilmės pienu. Žmonėms, alergiškiems pieno baltymui, žinoma, nepatartina kavos gerti su karvės pienu, grietinėle.

Nereikėtų dėti ir cukraus. Populiarus patarimas, kad kavos gerti be cukraus negalima, – MITAS. Tokio patarimo pateisinimas galimas tik tuo atveju, jeigu kava geriama „ant tuščio skrandžio“, kad pakeltų cukraus lygį organizme. Bet dera pastebėti, kad nereikėtų piktnaudžiauti kava nepavalgius. Tai organizmą veikia žalingai, ypač virškinimo sistemą. Mėgaukitės kava tik po pusryčių.

Ekologiškos kavos privalumai

Ekologiškai užaugintos pupelės – be sintetinių cheminių medžiagų. Cheminės medžiagos nenaudojamos auginimo, sandėliavimo ir malimo metu. Ten, kur auga kava, įprastai drėgna ir šilta, tad siekiant išauginti natūralų produktą reikia kur kas daugiau pastangų bei patirties. Kava, kuri auginama neekologiškai, siekiant užauginti kuo didesnį derlių, yra purškiama chemikalais. Dėl to visuomet pirmenybę dera teikti kokybiškam, ekologiškam ir sveikatai palankesniam maisto produktui.

Pavyzdžiui, ekologiška kava pagaminta iš ekologiškai užaugintų kavos pupelių, kontroliuojamas visas jos gaminimo procesas nuo lauko iki stalo. Ši kava sertifikuota ir ne tik atitinka šiems produktams keliamus reikalavimus, bet dar ir papildomus, kurie pagal ES reglamentus keliami ekologiškiems produktams. Kainos, kokybės ir sveikatai palankumo santykis – išlaikytas.

Ar visada kakava – sveikatai palankus produktas vaikams?

Sveikiausia kakava, kaip ir kava, – ekologiška. Kakava, kuri tiekiama mažiesiems, privalo būti užauginta be chemijos. Renkantis kakavą visada pirmenybę reikia teikti kokybei. Be to, ji turi būti tik vienkomponentės sudėties. Vaikams mamos dažnai perka kakavos gėrimus, kurių pirma sudėtinė dalis – cukrus, o ne kakava. Be viso to, dar papildomai į kakavos gėrimus pridedama cukraus. Vartotojai turi atkreipti dėmesį, už ką moka pinigus. Jeigu perkame kakavą, turbūt norime mokėti ne už cukrų?

Norint pagaminti kokybišką kepinį, labai svarbu kakavos kokybė. Joje turi būti aukšta maistinė vertė, gausu kokybiškų baltymų, augalinių riebalų, daug skaidulinių medžiagų. Pavyzdžiui, rinkoje galima rasti kokybiškos ir mažesnio riebumo kakavos, kurios kalorijų kiekis 100 g – 314 kcal, o paprastai būna apie 450 kcal.

Kakava – energiją suteikiantis ir maistingas produktas, kurį rekomenduotina naudoti ir ruošiant kakavos gėrimus, ir kepiniams. Taip pat kakava lavina ir kartų skonį, o tai sveikatos skonis, kurio šiomis dienomis mūsų mitybos racione labai mažai. Dėl to patartina gaminti kokybiškus ir sveikatai palankius desertus su kokybiška ir sveikatai palankia kakava.

Kakavos nauda sveikatai

Kokybiškoje kakavoje yra mikroelementų: geležies, magnio, kalcio. Taip pat kakavoje yra nedidelis kiekis kofeino. Dėl to jis gali veikti energizuojančiai, ypač vaikus. Todėl kakavą rekomenduotina gerti pusryčiams.

Kakava – efektyvus energijos šaltinis, kuris patenka tiesiai į smegenis. Kai dirbant protinį darbą norisi kažko saldaus, tikra kakava – puikus pasirinkimas. Taip pat kakava gerina nuotaiką, nes gamina laimės hormoną. Kakava – puikus produktas, kuris vartojamas turbūt per retai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Rinkėjai įvertino kandidatus į prezidentus: užkliuvo Šimonytės nuotaika ir Nausėdos šuo galima paklausyti gyvai (42)

Pirmadienį prasidėjo išankstinis balsavimas antrajame Prezidento rinkimų ture. Tuo pat metu savo...

Vidas Rachlevičius. Rinkimai: navigacija feikinių etikečių raiste (19)

Prisimenate, kokią Europą įsivaizdavome, apie ką svajojome, kai stovėjome Baltijos kelyje, kai...

Ispanijos policijos paviešinti vaizdai: sulaikomas lietuvis – Europą šiurpinusios gaujos vadeiva (34)

Trečiadienį spaudos konferencijos metu Lietuvos policija paskelbė, kad bendradarbiaujant su...

Nausėdos štabas atvertė kortas: pateikė išlaidas ir papasakojo, koks buvo planas A ir planas B (215)

Vienų pajamos neskaidrios, o kitų – neefektyvios – tokias kritikos strėles vieni į kitų puses...

Buvęs Skvernelio štabo vadovas pasirinko kitą kandidatą nei Karbauskis (40)

Buvęs Sauliaus Skvernelio rinkimų štabo vadovas Vytautas Bakas pasirinko kitaip nei Ramūnas...

„Žalgirio“ akiratyje – FIBA Europos taurę laimėjęs krašto puolėjas „pasižymėjo“ incidente su Gudaičiu (1)

Krepšinio naujienų svetainė „Sportando“ skelbia, kad Kauno „Žalgiris“ domisi šiemet FIBA...

Medikai mano, kad Lietuvoje hepatitu C serga 60 tūkstančių ir to nežino: pataria neignoruoti simptomų

Kada ir kaip Stasys užsikrėtė hepatitu C , jis nežino. „Esu operuotas tik vaikystėje,...

Grūsti džinsus į skalbimo mašiną – prasta idėja. Štai, kaip juos skalbti tinkamai

Išleidote kelis šimtus madingiems džinsams ir dabar ketinate juos grūsti į skalbimo mašiną?...

Griuvena – verta aukso puodo: apie kuklų butą apleistame name sukasi NT rykliai kvadrato kaina – 10 tūkst. eurų (55)

Vertas tikro aukso puodo, – taip būtų galima apibūdinti šiuo metu varžytinėse parduodamą...

Pareigūnai apie 13 metų visoje Europoje ieškotą lietuvį: jis tapo sunkiai atpažįstamas (27)

Trylika metų slapstęsis Marius Civinskas pastaruoju metu nebebuvo panašus į tą, kurio nuotrauka...