aA
Daugumai atmetimo reakcija dėl košių yra atsiradusi dėl neigiamų patirčių: darželyje, mokykloje, kariuomenėje, kai būdavo patiekiamos pervirusios beskonės gličios košės. Kita vertus, jei paklausiu, ar mėgsta plovą ar troškinius su ryžiais, daugumos atsakymas būna teigiamas, o juk tai ta pati košė, tiesa? Tik šiuo atveju nesuvirusi, nesaldi ir kitaip pagardinta.
© Shutterstock nuotr.

Pirmiausia būtina išbandyti tai, ko nebandėte niekada. Ir pabandyti reikia ne dieną ir savaitę, o bent kelis mėnesius. Akivaizdų poveikį tikrai pajusite. Jei norite daryti tai, ką iki šiol darėte, tai ir rezultatas bus tas pats.

Primenu, kad geriausi sveiki pusryčiai – tai košės, bet ne bet kokios.
Jos turi būti:

- kramtomos, t.y. nepervirtos, žymiai ilgesnis sotumo jausmas bei daugiau mums būtinų maistinių skaidulų;

- sūrios/aštrios, bet ne saldžios, tikrai galite gardinti įvairiomis šviežiomis ir pakepintomis daržovėmis, užtepėlėmis, prieskoniais, grietine, aliejumi;

- ta pati košė gali būti tik kas keturias dienas, kad gautumėte įvairių medžiagų ir nepabostų net pats skaniausias patiekalas;

- nešlifuotų grūdų (galimas pasirinkimas): apie 60-80 proc. daugiau vertingų medžiagų ir dvigubai ilgesnis sotumo jausmas.

Grūdai - mūsų regiono tradicinis maistas, prie kurio mūsų organizmas yra puikiai prisitaikęs ir šie produktai yra būtini organizmui. Be to, nesaldi, nepervirusi (kramtoma košė) suteikia energijos iki pat pietų ir padeda atsikratyti saldumynų bei miltinių poreikio. Ilgainiui net kavos žmogus ima mažiau gerti.

Paįvairinimui vasarą pusryčiams galima valgyti kalną vaisių ar uogų, tačiau tuomet dienos metu būtinai reikės mažai apdorotų grūdinių produktų patiekalo.

Kartais galima pasimėgauti sveiku sumuštiniu, tik atminkite, kad ir pati puikiausia duona mažiau vertinga maistinių medžiagų prasme (ne kalorijų) nei tinkamai pagaminta grūdų košė.

Dar rečiau mėgaukitės blynais, tačiau juos irgi ruoškite ne iš baltų, įprastų miltų, tačiau iš pilno grūdo kvietinių, speltos, ruginių ar nešlifuotų ryžių, avižų miltų.

Sorų kruopų košė su jūros dumbliais

Košės dalys:

50 g saujų sorų kruopų
2 džiovintų jūros dumblių lapų
Sojos padažas
Druska
1 a.š. sezamų sėklų
aliejaus 

Sorų košės gaminimo žingsniai:

1. Nuplikome sorų kruopas.
2. Užkaičiame su 150 ml vandens, užverdame, išjungiame viryklę ir paliekame brinkti.
3. Virtuvinėmis žirklėmis plonomis juostelėmis sukarpome jūros dumblius ir suberiame į dubenį.
4. Košę su jūros dumbliais gerai išmaišome, pagardinę sojos padažu, druska ir sezamų sėklų aliejumi.

Skanaus linki recepto autorė – Vilija D.

Bolivinės balandos (kinva/quinoa) ir daržovių troškinys

Troškinio sudėtinės dalys:

100 g moliūgas
200 g žiedinis kopūstas
40 g raudona bolivinė balanda
Saujos špinatų lapų
Petražolės
1 v.š. alyvuogių aliejus
0,5 nedidelio svogūno (smulkinto)

Troškinio gaminimo žingsniai:

1. Išverdame bolivinę balandą.
2. Keptuvėje pakepiname svogūną su šlakeliu aliejaus ir vandens.
3. Apverdame žiedeliais išdalintą žiedinį kopūstą.
4. Supjaustome kubeliais moliūgą ir suplėšome smulkiai špinatų lapus bei sukapojame petražoles. Susmulkiname svogūną.
5. Į tą pačią keptuvę suberiame moliūgą bei žiedinį kopūstą. Kepiname, kol moliūgas suminkštės.
3. Į dubenį suberiame špinatų lapus, keptus produktus ir bolivinę balandą. Viską gerai išmaišome.
4. Apibarstome kapotomis petražolėmis.

Skanaus linki recepto autorė – Jurgita N.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Patenkintas Jasikevičius „gražuolių“ matyti „Žalgiryje“ nenori: turime iš naujo tapti žvėrimis specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (6)

Kauno „Žalgiris“ pademonstravo įspūdingą žaidimą puolime bei atidarė pergalių sąskaitą...

Sostinės pakraštyje – garsių prekių ženklų išparduotuvė, apie kurią nenorėtumėte niekam prasitarti (156)

Pasakoti ar nepasakoti – štai kur klausimas, kai kalba nukrypsta apie neseniai duris pravėrusias...

Orai: anticiklono įtaka Lietuvoje menks (1)

Ruduo mūsų norų nepaiso, teks susitaikyti, jog ketvirtadienis – paskutinė spalio diena, kai...

Mistinė vieta, apie kurią žino retas vilnietis: užsieniečiai čia plūsta tūkstančiais (75)

Retas vilnietis žino apie namą, stovintį Antakalnio V. Grybo gatvės Vaikų namų teritorijoje,...

Šaro rimbas padėjo: „Žalgiris“ Stambule parodė tikrąjį savo veidą (243)

Kauno „Žalgiris“ trečiadienio vakarą Stambulo „Sinan Erdem Dome“ arenoje ieškojo pirmos...

Spekuliantai pelnosi krentant Džeimso Bondo automobilio gamintojo akcijoms (14)

Galbūt investuotojams Džeimso Bondo automobilis ir patinka, bet gamintojo akcijomis jie spekuliuoja...

Draugystes pamiršę, bet Šaro pamokas įsiminę žalgiriečiai: norėjosi atsikratyti įtampos specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (1)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai neslepia – pergalė prieš Stambulo „Anadolu Efes“ komandą...

Liberalai panaikino Šimašiui palankų sprendimą narystė partijoje gali būti sustabdyta (160)

Remigijui Šimašiui paskelbus, kad antrosios kadencijos Vilniaus miesto mero kėdėje jis sieks su...

Metė siaubingus kaltinimus medžiotojo pašautam dviratininkui – mama vadina monstru ir gailisi, kad tiek mažai kankinosi buvusi mergina kaltina žvėrišku elgesiu (31)

Netekties palaužta dviratininko iš Didžiosios Britanijos Marco Suttono, kurį per klaidą Alpės...

Adomaitis: pametame kažkur galvas – nežinau, kaip paaiškinti (62)

Vilniaus „Ryto“ sirgaliai likus pusei minutės iki ketvirto kėlinio pabaigos traukė ne pergalės...