aA
Daugumai atmetimo reakcija dėl košių yra atsiradusi dėl neigiamų patirčių: darželyje, mokykloje, kariuomenėje, kai būdavo patiekiamos pervirusios beskonės gličios košės. Kita vertus, jei paklausiu, ar mėgsta plovą ar troškinius su ryžiais, daugumos atsakymas būna teigiamas, o juk tai ta pati košė, tiesa? Tik šiuo atveju nesuvirusi, nesaldi ir kitaip pagardinta.
© Shutterstock nuotr.

Pirmiausia būtina išbandyti tai, ko nebandėte niekada. Ir pabandyti reikia ne dieną ir savaitę, o bent kelis mėnesius. Akivaizdų poveikį tikrai pajusite. Jei norite daryti tai, ką iki šiol darėte, tai ir rezultatas bus tas pats.

Primenu, kad geriausi sveiki pusryčiai – tai košės, bet ne bet kokios.
Jos turi būti:

- kramtomos, t.y. nepervirtos, žymiai ilgesnis sotumo jausmas bei daugiau mums būtinų maistinių skaidulų;

- sūrios/aštrios, bet ne saldžios, tikrai galite gardinti įvairiomis šviežiomis ir pakepintomis daržovėmis, užtepėlėmis, prieskoniais, grietine, aliejumi;

- ta pati košė gali būti tik kas keturias dienas, kad gautumėte įvairių medžiagų ir nepabostų net pats skaniausias patiekalas;

- nešlifuotų grūdų (galimas pasirinkimas): apie 60-80 proc. daugiau vertingų medžiagų ir dvigubai ilgesnis sotumo jausmas.

Grūdai - mūsų regiono tradicinis maistas, prie kurio mūsų organizmas yra puikiai prisitaikęs ir šie produktai yra būtini organizmui. Be to, nesaldi, nepervirusi (kramtoma košė) suteikia energijos iki pat pietų ir padeda atsikratyti saldumynų bei miltinių poreikio. Ilgainiui net kavos žmogus ima mažiau gerti.

Paįvairinimui vasarą pusryčiams galima valgyti kalną vaisių ar uogų, tačiau tuomet dienos metu būtinai reikės mažai apdorotų grūdinių produktų patiekalo.

Kartais galima pasimėgauti sveiku sumuštiniu, tik atminkite, kad ir pati puikiausia duona mažiau vertinga maistinių medžiagų prasme (ne kalorijų) nei tinkamai pagaminta grūdų košė.

Dar rečiau mėgaukitės blynais, tačiau juos irgi ruoškite ne iš baltų, įprastų miltų, tačiau iš pilno grūdo kvietinių, speltos, ruginių ar nešlifuotų ryžių, avižų miltų.

Sorų kruopų košė su jūros dumbliais

Košės dalys:

50 g saujų sorų kruopų
2 džiovintų jūros dumblių lapų
Sojos padažas
Druska
1 a.š. sezamų sėklų
aliejaus 

Sorų košės gaminimo žingsniai:

1. Nuplikome sorų kruopas.
2. Užkaičiame su 150 ml vandens, užverdame, išjungiame viryklę ir paliekame brinkti.
3. Virtuvinėmis žirklėmis plonomis juostelėmis sukarpome jūros dumblius ir suberiame į dubenį.
4. Košę su jūros dumbliais gerai išmaišome, pagardinę sojos padažu, druska ir sezamų sėklų aliejumi.

Skanaus linki recepto autorė – Vilija D.

Bolivinės balandos (kinva/quinoa) ir daržovių troškinys

Troškinio sudėtinės dalys:

100 g moliūgas
200 g žiedinis kopūstas
40 g raudona bolivinė balanda
Saujos špinatų lapų
Petražolės
1 v.š. alyvuogių aliejus
0,5 nedidelio svogūno (smulkinto)

Troškinio gaminimo žingsniai:

1. Išverdame bolivinę balandą.
2. Keptuvėje pakepiname svogūną su šlakeliu aliejaus ir vandens.
3. Apverdame žiedeliais išdalintą žiedinį kopūstą.
4. Supjaustome kubeliais moliūgą ir suplėšome smulkiai špinatų lapus bei sukapojame petražoles. Susmulkiname svogūną.
5. Į tą pačią keptuvę suberiame moliūgą bei žiedinį kopūstą. Kepiname, kol moliūgas suminkštės.
3. Į dubenį suberiame špinatų lapus, keptus produktus ir bolivinę balandą. Viską gerai išmaišome.
4. Apibarstome kapotomis petražolėmis.

Skanaus linki recepto autorė – Jurgita N.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lietuvoje – lemtinga diena: renkame valstybės vadovą ir savo atstovus Europos Parlamente (88)

Sekmadienį, gegužės 26 d., Lietuva renka šalies Prezidentą ir 11 Europos Parlamento narių.

Lietuvio gyvenimas – deimantais klotas: jaunas vyras sukasi klestinčiuose versluose per du žemynus (50)

Jaunas Lietuvos žydas Patrikas Ribas šiandien gali džiaugtis itin sėkmingu šeimos verslu. Nuo...

Nesuvokiamos skerdynės: dėl 10 km plyno lauko galvas padėjo per milijoną karių (89)

Somos mūšis , buvo vienas didžiausių Pirmojo pasaulinio karo mūšių. Jis vyko nuo 1916-ųjų...

Princesės Dianos žūties liudininkais tapusi amerikiečių pora bijo dėl savo gyvybių: parodymai atskleidė netikėtas detales (85)

Kaip sako 1997 metų rugpjūčio 31 dieną princesės Dianos žūties Paryžiuje liudininkais...

Paaugliai žaislus keičia į ginklus: buriasi į grupes, smurtauja, vagia ir nieko nebijo (157)

Vagia automobilius, peilius naudoja kaip grasinamuosius įrankius, apiplėšinėja, spardo, muša ir...

Labiausiai neraminantys dalykai dėl „Titaniko“ tragedijos nėra tie, kuriuos parodė legendiniame filme

Visi neabejotinai žino „Titaniko“ nuskendimo istoriją, net jei jūsų galvoje ši tragedija...

Patikrinę iš JAV į Lietuvą atvežtą „Volvo“ visureigį konstatavo: gerai, kad ne dyzelinis (136)

Vieša paslaptis, sako autoservisų specialistai, kad dažniausiai benzininiai automobiliai genda...

Nemaloni tiesa: šie baisuokliai gyvena ant jūsų veido ir kasnakt rengia puotas (44)

Nepulkite į paniką, bet ant jūsų veido veikiausiai yra kelios dešimtys voragyvių, gyvenančių...

Į kovą dėl Davieso parašo jungiasi „Barcelona“: pasiūlymas gerokai pelningesnis nei kitų (12)

Kauno „Žalgirio“ lyderis Brandonas Daviesas – dar vieno Eurolygos grando radare. Pasak...

Kodėl daliai žmonių sunkiau pajusti orgazmą ir ką jiems daryti (17)

Žmonės nepatiria orgazmo taip dažnai, kaip rodoma Holivudo filmuose ar kalbama prie savaitgalio...