Pirmiausia būtina išbandyti tai, ko nebandėte niekada. Ir pabandyti reikia ne dieną ir savaitę, o bent kelis mėnesius. Akivaizdų poveikį tikrai pajusite. Jei norite daryti tai, ką iki šiol darėte, tai ir rezultatas bus tas pats.

Primenu, kad geriausi sveiki pusryčiai – tai košės, bet ne bet kokios.
Jos turi būti:

- kramtomos, t.y. nepervirtos, žymiai ilgesnis sotumo jausmas bei daugiau mums būtinų maistinių skaidulų;

- sūrios/aštrios, bet ne saldžios, tikrai galite gardinti įvairiomis šviežiomis ir pakepintomis daržovėmis, užtepėlėmis, prieskoniais, grietine, aliejumi;

- ta pati košė gali būti tik kas keturias dienas, kad gautumėte įvairių medžiagų ir nepabostų net pats skaniausias patiekalas;

- nešlifuotų grūdų (galimas pasirinkimas): apie 60-80 proc. daugiau vertingų medžiagų ir dvigubai ilgesnis sotumo jausmas.

Grūdai - mūsų regiono tradicinis maistas, prie kurio mūsų organizmas yra puikiai prisitaikęs ir šie produktai yra būtini organizmui. Be to, nesaldi, nepervirusi (kramtoma košė) suteikia energijos iki pat pietų ir padeda atsikratyti saldumynų bei miltinių poreikio. Ilgainiui net kavos žmogus ima mažiau gerti.

Paįvairinimui vasarą pusryčiams galima valgyti kalną vaisių ar uogų, tačiau tuomet dienos metu būtinai reikės mažai apdorotų grūdinių produktų patiekalo.

Kartais galima pasimėgauti sveiku sumuštiniu, tik atminkite, kad ir pati puikiausia duona mažiau vertinga maistinių medžiagų prasme (ne kalorijų) nei tinkamai pagaminta grūdų košė.

Dar rečiau mėgaukitės blynais, tačiau juos irgi ruoškite ne iš baltų, įprastų miltų, tačiau iš pilno grūdo kvietinių, speltos, ruginių ar nešlifuotų ryžių, avižų miltų.

Sorų kruopų košė su jūros dumbliais

Košės dalys:

50 g saujų sorų kruopų
2 džiovintų jūros dumblių lapų
Sojos padažas
Druska
1 a.š. sezamų sėklų
aliejaus 

Sorų košės gaminimo žingsniai:

1. Nuplikome sorų kruopas.
2. Užkaičiame su 150 ml vandens, užverdame, išjungiame viryklę ir paliekame brinkti.
3. Virtuvinėmis žirklėmis plonomis juostelėmis sukarpome jūros dumblius ir suberiame į dubenį.
4. Košę su jūros dumbliais gerai išmaišome, pagardinę sojos padažu, druska ir sezamų sėklų aliejumi.

Skanaus linki recepto autorė – Vilija D.

Bolivinės balandos (kinva/quinoa) ir daržovių troškinys

Troškinio sudėtinės dalys:

100 g moliūgas
200 g žiedinis kopūstas
40 g raudona bolivinė balanda
Saujos špinatų lapų
Petražolės
1 v.š. alyvuogių aliejus
0,5 nedidelio svogūno (smulkinto)

Troškinio gaminimo žingsniai:

1. Išverdame bolivinę balandą.
2. Keptuvėje pakepiname svogūną su šlakeliu aliejaus ir vandens.
3. Apverdame žiedeliais išdalintą žiedinį kopūstą.
4. Supjaustome kubeliais moliūgą ir suplėšome smulkiai špinatų lapus bei sukapojame petražoles. Susmulkiname svogūną.
5. Į tą pačią keptuvę suberiame moliūgą bei žiedinį kopūstą. Kepiname, kol moliūgas suminkštės.
3. Į dubenį suberiame špinatų lapus, keptus produktus ir bolivinę balandą. Viską gerai išmaišome.
4. Apibarstome kapotomis petražolėmis.

Skanaus linki recepto autorė – Jurgita N.