Daugumai atmetimo reakcija dėl košių yra atsiradusi dėl neigiamų patirčių: darželyje, mokykloje, kariuomenėje, kai būdavo patiekiamos pervirusios beskonės gličios košės. Kita vertus, jei paklausiu, ar mėgsta plovą ar troškinius su ryžiais, daugumos atsakymas būna teigiamas, o juk tai ta pati košė, tiesa? Tik šiuo atveju nesuvirusi, nesaldi ir kitaip pagardinta.
© Shutterstock nuotr.

Pirmiausia būtina išbandyti tai, ko nebandėte niekada. Ir pabandyti reikia ne dieną ir savaitę, o bent kelis mėnesius. Akivaizdų poveikį tikrai pajusite. Jei norite daryti tai, ką iki šiol darėte, tai ir rezultatas bus tas pats.

Primenu, kad geriausi sveiki pusryčiai – tai košės, bet ne bet kokios.
Jos turi būti:

- kramtomos, t.y. nepervirtos, žymiai ilgesnis sotumo jausmas bei daugiau mums būtinų maistinių skaidulų;

- sūrios/aštrios, bet ne saldžios, tikrai galite gardinti įvairiomis šviežiomis ir pakepintomis daržovėmis, užtepėlėmis, prieskoniais, grietine, aliejumi;

- ta pati košė gali būti tik kas keturias dienas, kad gautumėte įvairių medžiagų ir nepabostų net pats skaniausias patiekalas;

- nešlifuotų grūdų (galimas pasirinkimas): apie 60-80 proc. daugiau vertingų medžiagų ir dvigubai ilgesnis sotumo jausmas.

Grūdai - mūsų regiono tradicinis maistas, prie kurio mūsų organizmas yra puikiai prisitaikęs ir šie produktai yra būtini organizmui. Be to, nesaldi, nepervirusi (kramtoma košė) suteikia energijos iki pat pietų ir padeda atsikratyti saldumynų bei miltinių poreikio. Ilgainiui net kavos žmogus ima mažiau gerti.

Paįvairinimui vasarą pusryčiams galima valgyti kalną vaisių ar uogų, tačiau tuomet dienos metu būtinai reikės mažai apdorotų grūdinių produktų patiekalo.

Kartais galima pasimėgauti sveiku sumuštiniu, tik atminkite, kad ir pati puikiausia duona mažiau vertinga maistinių medžiagų prasme (ne kalorijų) nei tinkamai pagaminta grūdų košė.

Dar rečiau mėgaukitės blynais, tačiau juos irgi ruoškite ne iš baltų, įprastų miltų, tačiau iš pilno grūdo kvietinių, speltos, ruginių ar nešlifuotų ryžių, avižų miltų.

Sorų kruopų košė su jūros dumbliais

Košės dalys:

50 g saujų sorų kruopų
2 džiovintų jūros dumblių lapų
Sojos padažas
Druska
1 a.š. sezamų sėklų
aliejaus 

Sorų košės gaminimo žingsniai:

1. Nuplikome sorų kruopas.
2. Užkaičiame su 150 ml vandens, užverdame, išjungiame viryklę ir paliekame brinkti.
3. Virtuvinėmis žirklėmis plonomis juostelėmis sukarpome jūros dumblius ir suberiame į dubenį.
4. Košę su jūros dumbliais gerai išmaišome, pagardinę sojos padažu, druska ir sezamų sėklų aliejumi.

Skanaus linki recepto autorė – Vilija D.

Bolivinės balandos (kinva/quinoa) ir daržovių troškinys

Troškinio sudėtinės dalys:

100 g moliūgas
200 g žiedinis kopūstas
40 g raudona bolivinė balanda
Saujos špinatų lapų
Petražolės
1 v.š. alyvuogių aliejus
0,5 nedidelio svogūno (smulkinto)

Troškinio gaminimo žingsniai:

1. Išverdame bolivinę balandą.
2. Keptuvėje pakepiname svogūną su šlakeliu aliejaus ir vandens.
3. Apverdame žiedeliais išdalintą žiedinį kopūstą.
4. Supjaustome kubeliais moliūgą ir suplėšome smulkiai špinatų lapus bei sukapojame petražoles. Susmulkiname svogūną.
5. Į tą pačią keptuvę suberiame moliūgą bei žiedinį kopūstą. Kepiname, kol moliūgas suminkštės.
3. Į dubenį suberiame špinatų lapus, keptus produktus ir bolivinę balandą. Viską gerai išmaišome.
4. Apibarstome kapotomis petražolėmis.

Skanaus linki recepto autorė – Jurgita N.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

50 metų JAV pragyvenęs Saulaitis: jauniausioji karta mane labai gąsdina

Per 100 metų lietuvių požiūris, vertybės ir elgesys gerokai pasikeitė. Tą sako pastebintis ir...

Tamsioji Joninių pusė sostinėje: girtutėliai vairuotojai, puošeiva prostitutė, pasiutę vaikai, daugybė muštynių (180)

Joninių naktis Vilniuje buvo nerami. Dažniausiai policijos radijo eteryje paryčiais tampa tylu, tik...

Vilniaus oro uoste daugiau nei 14 valandų įstrigę keleiviai: padėkite, prašom (218)

Sekmadienio rytą, birželio 24 d. į DELFI kreipėsi pasipiktinęs skaitytojas, kuris 8.20 Lietuvos...

Pasaulio čempionų atsiprašymo sulaukę švedai vis tiek turi dėl ko širsti  specialiai DELFI iš Sočio (177)

Sočis Švedijai dar netapo antrąja Poltava, bet po pralaimėjimo 1:2 Vokietijai mėlyni ir geltoni...

Kineziterapeutė parodė tris paprastus judesius, tačiau juos atlieka ne visi: pasitikrinkite, ar sugebate (23)

Kineziterapeutė Jūratė Kliukaitė pristato jums tris paprastus funkcinius judesius, kuriuos...

Orai: vasariška šiluma sugrįš (8)

Diena po Joninių nakties šalyje bus drėgna ir vėsi, panašūs orai išsilaikys ir savaitės...

Skerdyklą pirko nuomai, bet gyvenimas privertė dirbti patiems (9)

Ne vieną dešimtmetį Tauragės rajone ekologinį ūkį puoselėjanti Pratašių šeima vieni...

Kauno stadiono statyba gali pabrangti iki 46 mln. eurų, jos nepavyko sustabdyti

Vilniaus statybų bendrovei „LitCon“ nepavyko sustabdyti Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadiono...

Profesionalai trumpai ir aiškiai pamokė, kaip išsikepti mėsą, kad nereiktų graužti krokso (62)

Pirmiausia apsimaukite gumines pirštines, tik būtinai juodas, kitaip priminsite gydytojus, o tada...

Vokietijoje per sprogimą pastate sužeisti 25 žmonės, praneša policija (5)

Vokietijos vakaruose esančiame Vupertalio mieste per sprogimą kelių aukštų pastate buvo sužeisti...