aA
Ledų? Žinoma, juk dabar vasara! Rodos, šiltuoju sezonu šis skanumynas įgauna nekaltą pavidalą, todėl juo galima mėgautis kone kasdien. „Kaip torto gabalėliu, taip ir ledais, nesvarbu, žiema ar vasara, smaguriauti patartina tik retsykiais“, – sako gydytojas gastroenterologas doc. Vaidotas Urbonas. – Mažiausia blogybė, jei šiuos gaminsite patys – geriausia vaisių šerbetą.“
Ledai
Ledai
© Shutterstock

Kam kas tinka

Vasara neišvengiama be ledų pasmaližiavimo. Vis dėlto, jei jau smaližiaujame, vertėtų išsirinkti ledus, kurie būtų mažiausiai kenksmingi sveikatai, net gautumėte iš jų šiokios tokios naudos.
Anot docento, geriausia rinktis vaisinius, šerbeto tipo ledus: „Tai – šaldytos sultys, kurios net gali turėti vieną kitą vitaminą. Be to, nėra tokie kaloringi kaip, pavyzdžiui, grietininiai.“

Tiesa, gydytojas įspėja, kad ne visiems tokie ledai tinka. Šerbeto neturėtų rinktis tie, kurių skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs, kurie skundžiasi kitomis skrandžio bėdomis. Mat vaisių rūgštis gali išprovokuoti ligos paūmėjimą.

Specialistas priduria, lygiai taip pat šokoladiniai ar kakaviniai ledai kenkia tiems, kurie turi gastroezofaginį refliuksą ar yra kamuojami gastrito.

O štai grietininius ledus, anot pašnekovo, galima duoti mažavalgiams vaikams, kurių svoris nepakankamas. Tik nemanykite, kad šis saldumynas gali pakeisti pagrindinį patiekalą. Ledų pasmaližiauti leiskite jiems tik po valgio ir jokiu būdu ne prieš. Geriausia – praėjus bent pusvalandžiui po maisto. O porcija ledų valandą prieš numatomus pietus nevalgiukams bus dar vienas žingsnis atgal, ir... rykštė tėvų kantrybei pagaliau juos pamaitinti.

Na, o turintiems antsvorio, bet kokie ledai – nuodėmė. Mat, pasak V.Urbono, net ir vaisių šerbetai turi daug kalorijų.

Vaidotas Urbonas
Vaidotas Urbonas
© DELFI / Domantas Pipas

Mažiausia žalingi – naminiai

„Ledai, kaip ir sūreliai, skirti tik pasmaližiavimui. Iš jų neverta tikėtis naudos. Tai – tik papildomos kalorijos. Norite atsivėsinti? Verčiau palįskite po šaltu dušu. Iš to bus daugiau naudos. Skanu? Žinoma! Skanių dalykų yra daug. Įpraskite valgyti sveikai, o ne tai, kas skanu. Jei įprasite valgyti ledus, ir valgysite juos, jei morkas – valgysite morkas“, – sako doc. Vaidotas Urbonas.

Nors saldumynų sveikos mitybos specialistai apskritai siūlo vengti, žalią šviesą dega nebent natūraliems naminiams skanėstams.

„Klausiate, kokie ledai mažiausiai žalingi? Tie, kurie turi mažiausiai priedų. Pagaminti iš natūralaus pieno, grietinėlės ar grietinės, šerbetas – iš natūralių vaisių sulčių. Kadangi gamintojų yra labai daug, susigaudyti ledų įvairovėje sudėtinga. Vienintelis būdas identifikuoti palankiausius sveikatai – skaityti sudėtį ant etiketės“, – pataria docentas.

Kad būtume tikri kuo pradžiuginsime gomurį, jis siūlo ledus pasigaminti patiems. „Kokio skonio jie bebūtų, vaikai paprastai mėgsta laižyti vien jau šaltą ledą. Apskirtai jie mėgsta valgyti šaltą maistą, nes blogai toleruoja karštį. Be to, ir gyventi šaltesniame klimate jiems maloniau“, – kodėl vaikai – ypač dideli ledų mėgėjai aiškina pašnekovas.

Šerbeto subtilybės

Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas


Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, jog pirktiniai vaisiniai ledai neretai turi didesnį cukrų kiekį. Pasitaiko, kad jų sudėtyje yra tik 2 proc. sulčių ar net visai jų nėra, o visa kita – vanduo, gliukozės sirupas, dažikliai, kvapikliai ir kiti maisto priedai. Taigi svarbu, kad viena pagrindinių vaisinių ledų sudedamųjų dalių būtų natūralios sultys, o dar geriau, anot specialistės, – vaisių tyrė.

„Tikri vaisiniai ledai, sorbetas ir šerbetas, skiriasi pagal vaisių, tai yra jų sulčių, minkštimo ir tyrės kiekį. Daugiausia pastarųjų yra vaisiniuose leduose, kuriuose ne mažiau kaip 20 procentų vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 procento koncentruotų jų sulčių“, – teigia V.Kurpienė.

Tokius vaisinius ledus, naudojant ledų formeles, paprasta pasigaminti namuose. Norint išgauti gerą skonį ir tekstūrą svarbu išlaikyti produktų proporcijas. Sorbete vaisių turi būti ne mažiau kaip 25 procentai, o pieno ar jo produktų čia nėra.

Verta žinoti

Patys riebiausi ledai – plombyras. Jų sudėtyje riebalų yra ne mažiau kaip 36 proc. sausųjų medžiagų. Kiek mažiau riebalų turi grietininiai ledai ir pieniški. Kadangi tai yra pieno riebalai, jų sudėtyje yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, lemiančių „blogojo“ cholesterolio didėjimą, o „gerojo“ mažėjimą.“

Ledams, pagamintiems ne pieno riebalų pagrindu, dažniausiai yra naudojami augaliniai riebalai. Renkantis juos derėtų atkreipti dėmesį, ar sudėtyje nėra hidrintų augalinių riebalų, kurie kaip ir sočiosios riebalų rūgštys lemia kraujo riebalų profilio pakitimus.

Tam tikrą ledų skonį (pavyzdžiui, „braškių skonio“) sukuria įvairūs maisto priedai: kvapikliai, skonio stiprikliai, dažikliai. Nors dalis šių priedų gali būti natūralios kilmės (pavyzdžiui, burokėlių ekstraktas), dažniausiai tai yra cheminės medžiagos.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(17 žmonių įvertino)
3.8824

Top naujienos

Išgirdę žudiko planus prisiminė Lietuvą sukrėtusią dramą: išžagintos 14-metės akyse subadė motiną ir patėvį (48)

Daugiau kaip prieš aštuoniolika metų visą Lietuvą sukrėtęs nusikaltimas, kai buvo išžaginta...

Menstruacinė taurelė – naudinga ar žalinga? Ginekologės atsakymai išsklaidys abejones (38)

Ilgą laiką tarp higieninių reikmenų, reikalingų menstruacijų metu, karaliavo dvi pagrindinės...

Lukašenka sutarė su Putinu: vos paprašius Rusija suteiks „visokeriopą pagalbą“ teigia nerimaujantis dėl Lietuvos ir Lenkijos (803)

Aliaksandras Lukašenka po pokalbio su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu šeštadienį pareiškė,...

Netoli Klaipėdos sugautas iškrypėlis: išsigandusi mergina spėjo pasikviesti draugą (201)

Netoli Klaipėdos vyras glumino poilsiautojus paplūdimyje viešai tenkindamas lytinę aistrą....

Sofos ūkis, arba pinigai už žolės pjovimą – kiek iš to galima uždirbti (36)

Žemės ūkio ministerijos žiniomis, pernai vadinamieji sofos ūkininkai valdė 78 tūkst. hektarų....

Lukašenka įsakė sustiprinti karines pajėgas prie sienos su Lietuva ir Lenkija (108)

Lukašenka šeštadienį nurodė perkelti karinių oro pajėgų brigadą iš Vitebsko į Gardiną prie...

Vidas Bareikis – apie per koncertą numestus kilogramus, santuokoje nešamą kryžių, rūpestį dėl sūnaus ir santykius be spazmų (97)

Laidoje „Laikykitės ten“ su Andriumi Tapinu apsilankęs atlikėjas, aktorius ir režisierius...

Išskirtinės pramogos vienoje gražiausių Latvijos vietų: Lietuvoje to nerasite (7)

Minotauro labirintas, požeminiai ežerai, žygiai su šunimis ir daug kitų smagių ir aktyvių...

Paauginusi du vaikus, su malonumu grįžau dirbti į sekso sferą (22)

Dviejų vaikų motina papasakojo, kaip paauginusi vaikus grįžo į darbą sekso srityje.

Karolis Kasperas

Juodasis Kanados istorijos puslapis: vaikai, kurie niekada negrįžo namo

Kanada – viena didžiausių pasaulio valstybių pagal gyvenamąjį plotą. Istoriškai jos kultūra...

|Maža didelių žinių kaina