Yra sukurta speciali dieta pavadinimu DASH (angl. Dietary Approaches to Stop Hypertension, mitybos prieiga stabdant hipertenziją), kuri, pasak ekspertų, gali sumažinti kraujospūdžio rodmenis vos per dvi savaites. Vis dėlto, dar geresnių rezultatų pasiekiama per ilgesnį laikotarpį.

DASH mitybos plane gausu daržovių, vaisių, neriebių pieno produktų ir augalinio aliejaus. Taip pat čia yra pilno grūdo produktų, žuvies, paukštienos, riešutų ir pupelių.

Žmonės, kurie laikosi šio mitybos plano, turėtų riboti daug prisotintų riebalų turinčių produktų, nenugriebto pieno produktų ir tropinių aliejų, įskaitant kokosų aliejų ir palmių aliejų, vartojimą. Taip pat negalima valgyti cukrumi saldinto maisto ir gerti tokių gėrimų.

DASH mitybos planas:

Šešios-aštuonios porcijos grūdų per dieną (viena porcija yra 30 gramų sausų grūdų arba pusė stiklinės virtų ryžių);

Šešios porcijos ar mažiau mėsos, paukštienos ar žuvies per dieną (viena porcija lygi maždaug 30 gramų virtos mėsos arba tai yra vienas kiaušinis);

Keturios-penkios porcijos daržovių per dieną (viena porcija atitinka stiklinę virtų daržovių);

Keturios-penkios porcijos vaisių per dieną (viena porcija – vienas vidutinio dydžio vaisius arba ketvirtis stiklinės džiovintų vaisių);

Dvi-trys porcijos lieso pieno ar pieno be riebalų produktų per dieną (viena porcija atitinka vieną stiklinę pieno ar jogurto);

Dvi-trys porcijos riebalų ir aliejaus (viena porcija yra vienas valgomasis šaukštas majonezo ar vienas valgomasis šaukštelis augalinio aliejaus)

Keturios-penkios porcijos sėklų, riešutų, sausų pupelių ir žirnių per savaitę (viena porcija atitinka trečdalį stiklinės riešutų).

Vienas iš pagrindinių DASH mitybos plano tikslų – sumažinti suvartojamo natrio kiekį.

Paskaičiuota, kad Jungtinėje Karalystėje suaugęs žmogus per dieną suvartoja vidutiniškai apie 8,1 gramo druskos (tai yra 3,2 gramo natrio). Siekiant sumažinti aukšto kraujospūdžio riziką, rekomenduojama suaugusiems žmonėms suvartoti ne daugiau kaip 6 gramus druskos (tai yra 2,4 gramo natrio) per dieną.

Amerikos širdies asociacijos rekomenduojamame plane raginama mažinti riebalų, raudonos mėsos, saldumynų ir saldžių gėrimų vartojimą.

Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 436 pacientai su aukštu kraujospūdžiu ar polinkiu į jį.

Visiems buvo skirta viena iš trijų dietų: DASH mitybos planas, tipinė amerikietiška dieta (mažai mineralų, tokių kaip kalis, magnis ir kalcis, daug sočiųjų riebalų, riebalų ir cholesterolio) arba tipinė amerikietiška dieta su papildomais vaisiais ir daržovėmis.

Tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad DASH mitybos planas beveik 18 procentų sumažino dalyvių dešimties metų riziką patirti širdies smūgį ar kitą koronarinę širdies ligą, lyginant su tais, kuriems buvo skirta tipinė amerikietiška mityba.

Taip pat buvo nustatyta, kad DASH mitybos planas sumažino blogojo cholesterolio kiekį vidutiniškai aštuoniais procentais, o sistolinis kraujo spaudimas bendrai sumažėjo 6 mmHg.

Manoma, kad padidėjusį kraujo spaudimą turi vienas iš keturių Jungtinės Karalystės suaugusiųjų. Jis gali sukelti įvairius negalavimus, tarp jų ir širdies ligas, būti širdies priepuolio priežastimi. Taip pat aukštas kraujospūdis kenkia įvairiems organams, pavyzdžiui, inkstams.

Aukštas kraujo spaudimas yra vienas iš pagrindinių medžiagų apykaitos ligų rodiklių. Prie tokių ligų priskiriamas diabetas ir nutukimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)