aA
Negalėjimas gyventi be saldėsių panašus į priklausomybę nuo alkoholio ir narkotikų. Cukrus provokuoja tą patį dopamino sukeliamą malonumą, kaip ir kokainas. Maisto industrija tuo naudojasi.
Ericas Edmeadesas
Ericas Edmeadesas
© Asmeninio albumo nuotr.

„Visi mes turime vidinį cukraus monstrą. Maitinamas dirbtiniu saldumu, šis monstras stiprėja. Todėl jis nuolat bando tave paveikti. Tai jis įkalbinėja valgyti produktus, kurių sudėtyje yra pridėtinio perdirbto cukraus. Jei esi parduotuvėje ar restorane, cukraus monstras tave vers pirkti saldėsius. Tačiau tu gali jam tvirtai pasakyti: „Ne šį kartą“. Tada jis truputį sumažės. Kiek vėliau cukraus monstras išmėgins naują strategiją: „Ryte buvai tikras šaunuolis, už tai nusipelnei dovanos“. Bet tu nepasiduok ir vėl atsakyk: „Ne šį kartą“. Taip jis taps dar mažesnis. Tada tu nueisi į svečius ir tau pasiūlys saldėsių. Monstras vėl prabils: „Juk vaišina, atsisakyti nemandagu“. Tačiau dabar tu jau pastebi, kad jo balsas – ne toks stiprus kaip anksčiau. Kai atsisakysi ir šįkart, monstras dar labiau nusilps. Nesakau, kad jis pranyks per dieną. Tačiau galiausiai išauš diena, kai praeisite pro saldėsių vitrinas ir jų net nebenorėsite“, – tvirtina mitybos ekspertas Ericas Edmeadesas.

Rūpintis kitų žmonių sveikata Ericas Edmeadesas pradėjo tada, kai jį patį nuo daugybės negalavimų išgydė paprasta dieta. Kai jam buvo dvidešimt vieneri, vyrą nuolat vargindavo sinusų ir gerklės infekcijos, viršsvoris, inkštirai ir chroniškas nuovargis. Daktarai jam primygtinai siūlė tonzilių operaciją, kaip vienintelį galimą sveikatos problemų sprendimo būdą. Bet Ericas nusprendė prieš tai pabandyti pakeisti savo mitybą ir pažiūrėti, kokius rezultatus tai duos.

Kokia buvo jo dieta? Jis nusprendė mėnesį nevalgyti saldintų produktų. Daugiausiai maitinosi natūraliu maistu, tokiu, kokį vartojo ir mūsų protėviai. Po mėnesio negalavimai pradingo. Operacija buvo atšaukta. Tada Ericas nusprendė visiškai atsisakyti cukraus. Trisdešimties dienų eksperimentas dabar virto „WildFit Quest“ programa – sveikatinimo metodu, kuris grįstas žmogaus elgesio psichologija ir evoliucijos mokslu.

Ericas Edmeadesas
Ericas Edmeadesas
© Asmeninio albumo nuotr.

Tyrinėjimai nuvedė jį į Hadza gentį Tanzanijoje. Tai – iki šiol pasaulyje dar išlikusi medžiotojų-rinkėjų bendruomenė. Ericas stebėjo vietinių gyventojų valgymo įpročius. Visiems gentainiams buvo būdingas sveikas kūno sudėjimas ir aktyvumas.

Mūsų kasdieniame racione – daug dirbtinai sukurtų medžiagų. Cukrus – viena iš jų. Jo mūsų kūnui visai nereikia. Hadza genties nariai negalėtų kasdien nueiti keliasdešimt mylių, jei kiekvieną dieną gertų kolą ar valgytų greitą maistą. Šie žmonės maitinasi paprastai ir toks maistas teikia jų kūnui energijos.

Kodėl cukraus troškimas toks stiprus? Taip yra todėl, kad natūralus cukrus gamtoje – retenybė. Protėviai saldėsių neragaudavo kasdien. Dauguma vaisių sunoksta rudenį – juos valgant, galima kauptis riebalų sluoksnį žiemai. Mūsų protėviai žiemai ruošėsi panašiai, kaip voverės ir burundukai, kurie šąlant orui priauga svorio ir visur ima slėpti riešutus. Kai prisivalgome cukraus, kasa gamina daug insulino ir nustoja gaminti gliukagoną – baltyminį hormoną, reguliuojantį angliavandenių apykaitą organizme. Kūnui tai yra signalas, kad ateina žiemos badmetis.

Mitybos ekspertas: kaip saldžiai gyventi be cukraus?
© Vida Press

Kai suvalgome dirbtinio cukraus turinčio maisto, smegenyse išsiskiria dopaminas, vadinamas laimės hormonu. Taip pat – insulinas, dėl kurio cukrus greitai virsta energija ir jaučiame staigų jėgų
antplūdį. Tačiau kai poveikis praeina, energijos lieka dar mažiau. Taip papuolame į užburtą ratą – vėl trokštame suvalgyti ko nors saldaus. Kuo daugiau cukraus suvartojame, tuo daugiau jo norime.

Negalėjimas gyventi be saldėsių panašus į priklausomybę nuo alkoholio ir narkotikų. Cukrus provokuoja tą patį dopamino sukeliamą malonumą, kaip ir kokainas. Maisto industrija tuo naudojasi. Todėl cukrų mes vartojame ir „paslėptą“ kasdieniuose maisto produktuose. Mūsų priklausomybė padeda prekybininkams parduoti savo prekes.

Keista, kad septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje širdies ligomis susirūpinę amerikiečiai ėmė rūpintis riebalų kiekiu maiste. E. Edmeadas įtaria, kad tokiam mokslininkų požiūriui įtaką galėjo padaryti cukraus pramonė. Žinoma, nenaudingų riebalų tikrai yra. Tačiau išsigandę riebalų žalos, žmonės nustojo vartoti ir organizmui būtinus sveikuosius riebalus. Ir toliau vartojo cukrų milžiniškais kiekiais.

E. Edmeadas įsitikinęs, kad daugelį produktų vartojame tik todėl, kad jie paskaninti cukrumi. Becukris šokoladas mums nebūtų skanus. Nėra ir mėgstančiųjų alkoholio skonį. Ar pirmą kartą ragaudami alaus mėgavotės jo skoniu? Ne! Nes jo skonis kaip vandens, skalavusio purvinas kojines! Kitą kartą, kai norėsite taurės vyno, įsivaizduokite kibirą, pilną pūvančių priplėkusių vynuogių, nes juk tą ir geriate. Mes, žmonės, esame kūrybingi – paskaninę cukrumi galime vartoti ir tai, kas iš tikrųjų mums net nepatinka.

Ericas Edmeadesas
Ericas Edmeadesas
© Asmeninio albumo nuotr.

Priklausomybę stiprina ir mūsų emocinis alkis. Paveikti maisto reklamų, ėmėme laikyti valgį visų savo problemų sprendimu. Ką daryti, jei tau pasitaikė siaubinga diena? Valgyti! Kaip pasidžiaugti fantastiškai sėkminga diena, kaip save apdovanoti? Valgyti! Taip atsiduriame maisto kalėjime. Taip maistas ima valdyti mūsų emocinę ir fizinę sveikatą.

Beveik visi su mitybos įpročiais susiję elgesio modeliai ir įsitikinimai susiformavo mumyse iki septynerių metų. Supratę jausmus, kuriuos išgyvenome dar būdami vaikai, mes galima kurti naują santykį ir su emocijomis, ir su valgiu. Pokytis neištiks staiga, bet pasistengti verta.

Pagalvokite, kokios reakcijos jus skatina valgyti. Kokie žmonės, kokios aplinkybės? Galbūt gėdos ar kaltės jausmai, kuriuos tučtuojau norisi nuslopinti? Kai apima stiprūs jausmai, surašykite juos ant popieriaus lapo – tai labai padeda. Neskirstykite emocijų į blogas ir geras. Verčiau užduokite sau klausimą: „Kodėl dabar jaučiu šiuos jausmus?“

Ericas Edmeadesas
Ericas Edmeadesas
© Asmeninio albumo nuotr.

Pasak E. Edmeado, skurdi mityba daro įtaką ir mūsų psichologinei būsenai. Imame mąstyti pesimistiškai. Kai organizmui trūksta gyvybiškai svarbių medžiagų, kūnas siunčia žinutę apie alkį ir dėl jo gresiantį pavojų. Tada visas mąstymas persijungia į išgyvenimo režimą. Pesimistinis mąstymas nėra blogybė savaime – jis padeda mums peržvelgti ir išanalizuoti patirtą pavojų, o tai reikalinga tam, kad pasiruoštume išgyventi ateityje. Įdomu, jog ėmęs geriau maitintis, žmogus ima kurti šviesesnes mintis.

Geroji žinia yra ta, kad kūnas „supranta“ skirtumą tarp troškimo valgyti saldų šlamštą ir poreikio gauti sveikųjų cukrų. Pasak Erico, bėda ta, kad mūsų vartojamo pridėtinio cukraus kiekio ši geba atpažinti poreikį yra sutrikusi. Ar žinote, kad brokolis iš tiesų yra saldus? Dauguma iš mūsų to net nenutuokia, nes skonio receptoriai nebegali tinkamai atpažinti skonio.

LiLa
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(17 žmonių įvertino)
4.6471

Top naujienos

Mirė aktorius Gediminas Girdvainis (205)

Mirė 76-erių metų aktorius Gediminas Girdvainis . Žinią Delfi patvirtino aktoriaus žmona,...

Kolegos ir gerbėjai šviesiomis mintimis išlydi mirusį Gediminą Girdvainį: užsispyręs kaip žemaitis ir daugiau nei aktorius (4)

Trečiadienio vakarą Lietuvą sukrėtė netektis – eidamas 77-uosius metus mirė aktorius...

Visiems George'o Floydo sulaikyme dalyvavusiems pareigūnams pareikšti kaltinimai (167)

Buvusiam Mineapolio policijos pareigūnui Derekui Chauvinui, kuris keliu prispaudė George'o Floydo...

Nustatytas naujas įtariamasis skandalingoje britų mergaitės Madeleine McCann dingimo byloje papildyta (36)

Vokietijos policija trečiadienį pranešė nustačiusi naują įtariamąjį paslaptingoje 2007...

Orai: rytas bus visai neblogas, po to – perkūnija (2)

Ketvirtadienį Lietuvos orus lems piečiau besisukančio ciklono pakraštys, lėtai slinks nelabai...

Kardiologas įvardijo simptomus, kurie tikrai nedings ir bus tik blogiau: skubiai kreipkitės pagalbos (79)

Koronaviruso krizė į keblią, kartais ir labai sudėtingą padėtį įstūmė daugybę kitomis...

Sutikimas Panevėžio bare šokiravo: konfliktui numalšinti prireikė trijų policijos ekipažų (159)

Konfliktą Panevėžio „Seklyčios“ bare Jurga Zigmantė greičiausiai prisimins visą gyvenimą....

Sutkus: prie ministro Narkevičiaus susisiekimo sektorius atsigauna (54)

Lobistų korupcijos byloje įtariamas Lietuvos verslo konfederacijos ( LVK ) prezidentas Valdas...

Lukašenka atleido Baltarusijos vyriausybę (218)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka trečiadienį pasirašė įsaką, kuriuo...

|Maža didelių žinių kaina