Kas gi vyksta? Gal tai tavo genai? Gal hormonai? Galbūt valgai daugiau už kitus bendraamžius? O gal tai mitybos, su kuria užaugai, padariniai? Teisingas atsakymas gali būti vienas ar net visi iš paminėtų, ir jeigu nori vėl lengvai įlįsti į savo pamėgtus džinsus, pirmiausia turi tai išsiaiškinti.

Faktas, kad kai išgyveni paauglystę, formuojasi ir tavo kūnas, ir smegenys. Faktas, kad tam augimui užtikrinti organizmas privalo gauti užtektinai maistinių medžiagų. Faktas, kad jeigu labai stipriai apribosi kalorijų skaičių, tai neigiamai paveiks ir tavo augimą, ir smegenų vystymąsi. Taip pat sulėtins medžiagų apykaitą.

O jeigu racione per daug cukraus, krakmolo ir nesveiko maisto, tačiau trūksta gyvybiškai svarbių maisto medžiagų, kūnas ir smegenys nebus pakankamai aprūpinti ir organizmas bus skatinamas kaupti riebalus.

Jeigu kada nors yra laikas, kai organizmas itin greitai reaguoja į mitybos patobulinimus, tai – paauglystė. Tokiu metu organizmas šaukiasi maistingų medžiagų ir jeigu išspręsite šią lygtį, tuomet būsite liekni ir liksite tokie visą likusį gyvenimą!

Dietologė ir dešimties knygų serijos apie dietas „Atskleistos dietos paslaptys“ („Diet Secrets Uncovered“) autorė Fiona Kirk pataria, kaip ir ką valgyti jaunuoliams.

Dietos paslaptys:

Negalima stipriai riboti kalorijų. Atsispirkite pagundai stipriai sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį. Jūsų medžiagų apykaita už tai nepadėkos, o svorio atsikratymas bus labai trumpalaikis. Už šią nelinksmą kūno biochemijos realybę turėtume padėkoti savo protėviams.

Kai drastiškai sumažinate kalorijų skaičių ir trilijonai kūno ląstelių nepakankamai aprūpinami maistinėmis medžiagomis, kad būtų patenkinti energijos poreikiai, visa sistema sulėtėja, todėl ne tik kalorijos yra deginamos lėčiau, bet ir riebalų ląstelės neišskiria tiek energijos, kiek galėtų, todėl svorio metimas sulėtėja.

Maitinkite savo raumenis. Kilogramas raumenų sveria tiek pat kiek kilogramas riebalų (tai nėra aukštoji matematika), tačiau kilogramas raumenų užima mažiau erdvės nei kilogramas riebalų, todėl formuojant raumenų masę deginate riebalus ir dėl to atrodote lieknesni. Tuo pat metu jaučiatės stipresni ir turite daugiau energijos sportui bei pramogoms.

Raumenims patinka mityba, kurioje nestinga baltymų, taip pat kiekviename patiekale yra daržovių. Apsauginės su augaliniu maistu gaunamos medžiagos ne tik apsaugo imuninę sistemą, bet ir gauti vitaminai bei mineralai paskatina fermentų veiklą, o tai padeda deginti sukauptus riebalus.

Nesistenkite apgauti smegenų. 60 procentų smegenų sudaro riebalai, daugiausiai tai sotieji riebalai, tačiau apie trečdalį yra polinesotieji. Abu yra labai svarbūs sveikatai ir mielino apvalkalo vientisumui. Šis apvalkalas supa nervinių skaidulų šerdį ir palengvina nervinių impulsų perdavimą. Taigi, jeigu jūsų mityboje trūksta riebalų, smegenims ima trūkti žaliavos. Sotieji riebalai gaunami iš mėsos ir pieno produktų, taip pat žuvies, sėklų ir kiaušinių.

Nepamirškite, kad gerieji riebalai kūno linijų negadina! Riebalų masę augina ir mus sargdina termiškai apdoroti ir chemiškai transformuoti riebalai bei cukrus, esantis greitame maiste ir beveik visame šlamštmaistyje!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)