Gali ir sendinti

Neatsitiktinai daugelis mokslininkų bei gydytojų neigiamai vertina rafinuotą cukrų. Dažnai baltąja mirtimi vadinamas produktas ne tik gadina mūsų dantis, bet rūgština visą organizmą, sutrikdo mineralų balansą, iš kaulų „išplauna“ kalcį ir taip ilgainiui gali juos „sulaužyti“ – privesti iki osteoporozės. Cukrus skatina „blogojo“ cholesterolio gamybą, o tai didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Manoma, kad šis saldus produktas skatina ankstyvą senėjimą, gali sukelti įvairias alergijas maistui, autoimunines ligas. Daug jo vartodami taip pat rizikuojate priaugti svorio. Jei iš cukraus gauta energija nėra išeikvojama užsiimant fizine veikla, jos perteklius organizme paverčiamas riebalais, kurie „papuošia“ jūsų pilvą ar klubus.

Cukrus cukrui nelygus

Tačiau nedaug cukraus žmogui vis dėlto reikia. Tik nepamirškime, kad didžiąją jo dalį gauname su įvairiausiais produktais, ypač visokiais parduotuvių pusgaminiais, gazuotais gėrimais (tvirtinama, kad 0,5 l kokakolos buteliuke yra apie 10 arbatinių šaukštelių cukraus!), jogurtais, pyragaičiais, sūreliais ir pan. Todėl kas dieną suvartojamo gryno cukraus kiekį reikėtų stengtis kiek įmanoma labiau sumažinti.

Verta žinoti, ne visas cukrus yra vienodas. Štai vaisiuose yra nemažai cukraus, tačiau juose esančios skaidulos lėtina jo pasisavinimą ir organizmui nekenkia. Bet džiovinti vaisiai jau mažiau naudingi – turi žymiai daugiau cukraus. Taip pat rafinuotą cukrų galima pakeisti kitais natūraliais produktais.

Gydytojos dietologės Kristinos Jasmontienės konemtaras

- Natūralių alternatyvių produktų, kuriais galima pakeisti cukrų, išties yra labai daug. Tarkim, vietoj cukraus, kurį naudojame saldinimui, galime rinktis medų, klevų sirupą. Dabar labai populiarus ir vienas natūralesnių jo pakaitalų – stevija.

Tačiau jei kalbėsime apie bendrąjį mitybos racioną, paprastųjų angliavandenių (tai – ne tik cukrus, bet ir visi kiti saldėsiai: šokoladas, pyragėliai ir t.t.) vartojimą reikėtų sumažinti ir keisti juos sudėtiniais angliavandeniais. Tinka, pavyzdžiui, rūpaus malimo miltai, įvairios košės, pilno grūdo kietųjų kviečių miltų makaronai, kartais virtos bulvės ir panašiai. Jei tokių angliavandenių gausime pakankamą kiekį, paprastųjų angliavandenių vartojimas bus žymiai mažesnis.

Apskritai pagal PSO rekomendacijas, nustatyta saugi cukraus dienos norma – 6 šaukšteliai. Tačiau derėtų nepamiršti, kad toks kiekis – ne vien gryno cukraus, bet ir gaunamo su kitais maisto produktais.

Cukrus gali būti keičiamas ir sintetiniais saldikliais, tačiau tai – dar sąlyginai naujas produktas, apie kurių veikimą ne viskas žinoma.

Tam tikri saldikliai yra leistini, tačiau vaikams jų vartoti nerekomenduojama. Sergantiesiems cukriniu diabetu ši alternatyva – išeitis, pakeičianti cukrų. Visgi geriausia būtų ilgainiui keisti mitybos įpročius ir pamėgti nesaldintus gėrimus.