Sportas, mankšta, fiziškai aktyvus gyvenimo būdas yra puikus dalykas. Fiziškai aktyvus žmogus būna energingesnis. Tiesą pasakius, nesu dar tvirtai apsisprendusi, kas pirmiau - višta ar kiaušinis? Ar esame energingesni todėl, kad sportuojame, ar atvirkščiai – sportuojame, nes turime tam energijos.

Jeigu šiandien reikėtų pasirinkti vieną iš šių dviejų teiginių, tai pasirinkčiau antrąjį. Čia vėlgi remiuosi asmenine patirtimi. Tačiau tikrai pastebiu, kad sportas energijai duoda grįžtamąjį ryšį. Jeigu, žinoma, nepersitempiama.

Labai ilgai mano kartota klaida – neteisingas suvokimas, kad svorio be sporto nenumesiu. Imdavausi visko iš karto. Būdavo, nusprendžiu ir pradedu “nuo pirmadienio”. Keičiu mitybą ir žengte marš į sporto klubą. Manydavau, kad sportas tiesiog neatsiejama lieknėjimo dalis. Ką, beje, kaip susitarę tvirtina nemažai dietologų ir, be abejo, visi tie, kurie siūlo sportavimo paslaugą.

Nusistatydavau intensyvų treniruočių grafiką ir pirmyn! Užsidegimo kuriam laikui pakakdavo, po to atsirasdavo vis daugiau trukdžių, vis didesnis nenoras ir kažkaip, tarsi savaime, su sporto klubo nebelankymu baigdavosi ir visa mano lieknėjimo programa. Mitybos pokytį tęsti tarsi jau nebelikdavo prasmės, nes juk be sporto svorio vis tiek nenumesiu.

Tai didelė netiesa. Jeigu ir tu turi savo smegenyse tokią programą – be sporto svorio nenumesiu, tai išvalyk ją iš ten, ji tik tau trukdo ir komplikuoja padėtį. Daro situaciją sudėtingesnę, negu ji yra iš tikrųjų. Jeigu sportas tau “ne prie dūšios”, tai vien pagalvojus apie naują pradžią plaukai šiaušiasi.

Surišęs šiuos du dalykus į vieną paketėlį, tu save neteisingai nuteiki, nes manai, kad jeigu jau nusprendei lieknėti tai turi būtinai sportuoti. O jeigu esi ne iš tų, kuriems sportas kelia susižavėjimą, tai nuteikinėji save nemalonumui. Ne, jeigu nusprendei lieknėti, turi susitvarkyti savo mitybą ir, jeigu protingai ją susitvarkysi, svoris tirps be jokios kančios, o būtent su malonumu.

Sportas yra puikus dalykas ir jis bus būtinas, jeigu nuspręsi būti lankstesnis, stipresnis, tiesesnis, ištvermingesnis ir dar daug -esnis, bet ne lieknesnis. Jeigu nori lieknėti sportuodamas, jokia bėda, gali tai daryti, bet nepamiršk, kad lieknėji ne nuo sporto, o nuo mitybos. Taigi pasikeisk mitybą ir sportuok kiek širdis geidžia. Na, o jeigu nori likti sėdėti ant sofutės, tai nenusimink ir nesijausk bejėgis bei kaltas. Taipogi pasikeisk mitybą ir lieknėk sau į sveikatą skaitydamas knygą, o ne prievartaudamas save sporto salėje.