Mentolis – vertingiausias augalo eterinis aliejus

Pipirmėtė (Mentha x piperita) – kvapnus daugiametis žolinis augalas keturbriauniu stiebu ir tamsiai žaliais dantytais priešiniais lapais. Žiedai melsvai violetiniai. Žydi liepos–rugsėjo mėnesiais.

Pipirmėtės dauginamos tik vegetatyviškai. Vaistams ir maistui jos pjaunamos pradėjusios žydėti. Džiovinta žaliava yra malonaus kvapo, gaivaus šaldančio skonio. Šie augalai kaupia eterinį aliejų, kurio didžiąją dalį sudaro mentolis. Dar juose yra mentono, mentofurano, pulegono, limoneno, pinenų, ursolio, oleanolio rūgščių, karotino, rauginių ir mineralinių medžiagų.

Pipirmėčių preparatai gerina apetitą, virškinimą ir jo liaukų sekrecijos veiklą. Vartojami, kai pykina, jaučiami žarnyno spazmai. Šalina nemalonų burnos kvapą, malšina dantų skausmą. Šie vaistai slopina uždegimus ir skausmą. Jais gydomas bronchitas ir nemiga. Pipirmėtės įeina į lieknėjimui skirtų arbatų sudėtį ir saugo nuo vidurių pūtimo.

Pipirmėčių eterinis aliejus išgelbės nuo reumato, raumenų ir mėnesinių keliamų skausmų. Dermatologijoje jis naudojamas suerzintos ir inkštiruotos odos priežiūrai, nuo dermatito, egzemų ir dilgėlinės.

Nuo migrenos ir alerginio rinito

Pipirmėčių eterinis aliejus – puikus vaistas ir nuo protinio nuovargio, depresijos, galvos skausmo. Jis mažina įtampą, silpnumą.

Natūraliose aromaterapijos priemonėse, skirtose migrenai palengvinti, esantis grynas (100 proc.) pipirmėčių eterinis aliejus vertinamas dėl šaldomojo poveikio. Mokslinių tyrimų duomenimis, pacientams, kenčiantiems nuo psichologinės kilmės galvos skausmų, 10 proc. pipirmėčių eterinio aliejaus tirpalo, tepto smilkinių srityse, poveikis prilygo 1 g paracetamolio (Farmacija ir laikas, Nr. 2, 2006).

Japonijoje, Okajamos universiteto Farmacinių mokslų fakulteto Farmakologijos skyriuje, atliktas bandymas. Pipirmėčių ištraukos buvo duodama žiurkėms, sirgusioms alerginiu rinitu. Nustatyta, kad vaistingos pipirmėtės medžiagos efektyviai slopina šios ligos simptomus.

Nepamainomas prieskonis avienoms patiekalams

Kulinarijoje pipirmėtė žinoma kaip puikus prieskoninis augalas. Ji tinka arbatoms, ledams, saldainiams. Džiovintais lapeliais virėjai gardina faršą, žuvies, varškės patiekalus, avieną, o šviežiais – desertus ir salotas. Dedant į patiekalus, šviežias pipirmėtes reikėtų lengvai patrinti.

Pipirmėčių karamelė

Pipirmėčių saldainių nesunku pagaminti namuose. Kas gi nėra jų ragavęs? Šie saldainiai gerina virškinimą, tad galite sučiulpti po sočių pietų.

Reikės 1 puodelio smulkaus cukraus, 1 puodelio cukraus pudros, 4 šaukštų vandens, ½ šaukštelio pipirmėčių ekstrakto, rausvos ar raudonos spalvos maistinių dažų.

Supilkite cukrų į vandenį. Užvirkite. Sudėkite prieskonius, maistinius dažus ir cukraus pudrą. Masę išpilkite ant sviestinio popieriaus ir laukite, kol sustings. Tuomet atklijuokite. Kol šilta, masė būna plokštesnė. Jai vėstant, tirštėjant, galėsite daryti apvalesnius saldainius.

Atpalaiduojanti arbata

1 šaukštelis džiovintų ar 3 šaukšteliai sutrintų žalių pipirmėčių lapų užpilami puodeliu verdančio vandens.

Vakariniam masažui

6 lašai pipirmėčių eterinio aliejaus įlašinami į 20 g migdolų ar alyvuogių aliejaus. Prieš vartojimą užtepkite šiek tiek ant odos. Šitaip patikrinsite, ar nesate jam alergiški.

Pipirmėčių eterinį aliejų reikėtų naudoti atsargiai, stengiantis, kad nepakliūtų į akis. Netinka nėščioms moterims, mažiems vaikams.