Migrenos skausmų trukmė ir periodiškumas yra individualus, trukmė gali tęstis nuo paros iki 3 parų, o periodiškumas, nuo kelių kartų per savaitę iki karto per metus. Jeigu jus kamuoja migrena vieną kartą metuose, gana paprasta tai ištverti ir pamiršti. Daug sudėtingiau būna tada, kai migrenos priepuoliai kankina kelis kartus per savaitę. Turint mintyse, kad po migrenos žmogui reikia 3 parų atsistatyti, ir jei migrena kartojasi dažniau nei vieną kartą per mėnesį, toks gyvenimas tampa vienu nesibaigiančiu migrenos priepuoliu.

Migrenos atsiradimo priežasčių esti įvairių ir tuo pačiu nei vienos konkrečios. Kadangi tai neurologinė liga, neįmanoma jos išvengti, kaip ir neįmanoma eliminuoti visus stresorius. Tad ką daryti, jei migrenos priepuoliai kartojasi dažniau nei kartą per mėnesį?

Šiame straipsnyje neminėsiu visų medicininių terminų, vaistų ir gydytojų žodžiais nerašysiu. Nesu medikė, tačiau remiantis savo patirtimi aprašysiu keletą paprastų būdų, kurie palengvina pačius priepuolius ir jų simptomus. O laimingiausiems tikėtina gali išvis padėti išvengti nelemto migreninio galvos skausmo.

Sergu migrena jau daugiau kaip 20 metų, ir galiu pasakyti, kad kovoti su šia liga nėra taip jau ir paprasta. Esu išbandžiusi labai daug vaistų, skirtų migrenos gydymui, tiek profilaktikai, tiek paties priepuolio malšinimui. Tačiau, kol nepradėjau iš esmės keisti gyvenimo būdo, niekas nepadėjo. Pateikiu keletą auksinių taisyklių kokybiškesniam gyvenimui.

Maistas.

Svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kada bei kokiu dažnumu valgome. Migrenos priepuolių padeda išvengti saikingas, bet dažnas reguliarus valgymas. Aš valgau 7 kartus per dieną mažomis porcijomis. Ryte renkuosi angliavandenius, vakare – baltymus. Tarp pagrindinių valgymų visada užkandžiauju. Renkuosi graikišką jogurtą, vaisius, riešutus ir pan. Visus stimuliuojančius gėrimus geriu pirmos dienos pusėje. Jei labai norisi saldumynų, juos taip pat geriausia valgyti ryte.

Vanduo.

Tai itin svarbus kasdieninio gyvenimo elementas ne tik siekiant išvengti migrenos priepuolių, bet ir tiesiog gerinti organizmo būklę ir bendrą savijautą.

Miegas.

Svarbus ne tik miego režimas, bet ir reguliarumas. Kadangi kiekvienas esame individualus, patariu kiekvienam pasirinkti vieną laiką eiti miegoti ir keltis. Tai padeda išvengti permiegojimų arba miego trūkumo. Ir viena ir kita vienodai stimuliuoja migrenos priepuolių dažnumą.

Sportas.

Aktyvus gyvenimas kiekvienam yra svarbus, tačiau siekiant išvengti migrenos priepuolių, tai bene vienas svarbiausių dalykų. Pirmiausia sportas padeda sumažinti streso padarinius bei sustiprina bendrą organizmo atsparumą stresams bei ligoms.

Antra, sporto metu gerinama kraujotaka, o smegenys aprūpinamos didesniu kiekiu deguonies, kas padeda geriau maitinti visus kūno organus bei visas kūno ląsteles. Svarbiausia, kad nepersistengtumėte sportuojant, nes migrenos profilaktikai svarbus saikingas bet reguliarus sportas.

Beje, visiškai nesvarbu, kokia sporto šaka užsiimsite. Galima tiesiog valandėlę greitu žingsniu pasivaikščioti parke. Tai taip pat laikoma sportu ar bent aktyvaus gyvenimo elementu.

Marija Duobaitė
Teisingas požiūris į save ir savo gyvenimą.

Kaip teisingai mąstyti ir išvengti mąstymo klaidų galima mokytis daug metų iš įvairių šaltinių. Nesvarbu, kokį metodą pasirinktumėte, viskas tinka ir viskas gali jums padėti pozityviau žvelgti į save ir į savo gyvenimą.

Visi žinome, kad neįmanoma išvengti streso. Nors dauguma gydytojų pirmiausia pataria vengti būtent šio veiksnio. Tačiau tikrai įmanoma pakeisti savo požiūrį į stresorius, t.y. į visus dalykus, kurie jums paprastai kelia baimę, stresą, neviltį ar kitus neigiamus jausmus.

Vitaminai, mineralai bei kiti papildai.

B grupės vitaminai ir magnis – be šių papildų tikrai neapsieisite. Rekomenduoju magnį pirkti milteliais ir gerti grynu pavidalu. B grupės vitaminus rinkitės savo nuožiūra. Jeigu jūsų mityba subalansuota, kiti papildai nėra būtini. Tačiau jeigu negalite maitintis subalansuotai, patariu negailėti lėšų būtiniausiems vitaminams bei mineralams.

Jeigu visgi pradėsite aktyviau gyventi ir daug sportuoti, be mineralų tikrai neapsieisite. Savo mityboje vartoju B grupės vitaminus, mineralų bei būtiniausių vitaminų kompleksus, atskirai perkuosi magnio miltelius ir papildomai geriu aminorūgštis. Sąmoningai sumažinau mėsos kiekį iki minimumo, todėl aminorūgštys būtinos normaliam organizmo funkcionalumui palaikyti.

Štai paprasti bet veiksmingi būdai kovojant su migrena. Galima viską apjungti į kelis žodžius: saikas, režimas, aktyvumas. Štai tris stebuklingos „tabletės“, kurios jums padės džiaugtis kokybiškesniu gyvenimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)