Kaip gaminasi melatoninas?

Melatoniną gamina hipofizė (posmegeninė liauka). Nuo saulės šviesos amino rūgštis triptofanas virsta serotoninu, o šis naktį virsta melatoninu.

Todėl yra naudinga dieną bent pusvalandį nusnausti. Šiaip ar taip, 70 proc. melatonino gaminasi naktį. Procesas prasideda apie 20 val., intensyviausias – nuo 24 iki 4 val.

Kaip paskatinti melatonino gamybą organizme?

- Pasistenkite nueiti miegoti iki 24 val.,
- jeigu po 24 val. tenka nemiegoti, palikite kuo mažiau šviesos,
- skirkite pakankamai laiko atgauti jėgoms,
- prieš miegą užgesinkite visas šviesas, užtraukite užuolaidas, užsidėkite ant akių kaukę,
- jei naktį pabusite, nejunkite šviesos.

Kokios melatonino funkcijos?

Pagrindinė melatonino funkcija – reguliuoti bioritmus, būtent dėl to mes giliai įmingame.

Melatoninas taip pat:

1. Atsakingas už efektyvią endokrininės sistemos veiklą.
2. Lėtina senėjimo procesus.
3. Stiprina imuninę sistemą.
4. Turi antioksidacinį poveikį.

5. Padeda organizmui kovoti su depresija.
6. Užtikrina virškinimo sistemos funkcionavimą.
7. Turi įtakos kitų hormonų gamybai organizme.
8. Yra naudingas smegenų ląstelėms.

Jeigu organizmas gamina per mažai melatonino, žmogus greičiau sensta, galimas nutukimas. Moterims didėja ankstyvos menopauzės rizika ir krūties vėžio rizika.

Kokiuose produktuose yra melatonino?

Vienuose maisto produktuose yra melatonino, kiti skatina jo gamybą organizme. Melatonino yra kukurūzuose, bananuose, pomidoruose, ryžiuose, morkose, ridikuose, figose, avižose, riešutuose, miežiuose ir razinose.

Produktai, kurie skatina melatonino gamybą organizme: moliūgai, migdolai, sūris, jautiena, antiena, vištų kiaušiniai, pienas, abrikosai, liepžiedžiai, avižos ir saulėgrąžų sėklos.

Paminėtina, kad melatonino gamybą organizme stabdo alkoholis, kofeinas, tabakas, taip pat tam tikri vaistai, kuriuose yra beta blokatorių, raminamieji, priešuždegiminiai preparatai ir antidepresantai.

Su metais melatonino kiekis organizme mažėja, ypač po 35 metų, todėl reikia padėti organizmui maksimaliai efektyviai jį gaminti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją