- Kokią žalą gali padaryti mėgėjiškas masažas?

- Jeigu masažas nėra gydomasis, juo nebandoma išgydyti stuburo pažeidimų, dažniausiai jis nėra kenksmingas.

- Ar dažnai sulaukiate klientų, kurie ateina gydytis nugaros (ar kitų kūno vietų) skausmų, kurie atsirado/paūmėjo po neprofesionalaus masažo?

- Ne kartą teko atstatinėti žmonių kūną po neprofesionalaus masažo. Tačiau mano patirtis rodo, kad specialisto neprofesionaliai atliekamas masažas gali pakenkti daugiau, negu paprasto žmogaus mėgėjiškas artimo paglostymas namuose.

- Ar yra nugaros zonų, kurias masažuojant vertėtų ypatingai pasisaugoti?

- Svarbiausia neliesti stuburo. Jokiu būdu negalima jo spausti, mėginti patiems atstatinėti išnirusių stuburo slankstelių. Be specialių žinių ir praktikos galite padaryti didelės žalos.

- Ar įmanoma pakenkti neprofesionaliai masažuojant pėdas ar kojas?

- Taip, galima. Jeigu daromas gydomasis pėdų masažas (pvz. taškinis pėdų masažas, sudzok masažas), neturint specialių žinių, galima žmogui labai pakenkti. Jeigu daromas švelnus, glostomasis pėdų masažas, kurio paskirtis atpalaiduoti artimo žmogaus kojas po sunkios darbo dienos, tuomet tokio masažo poveikis gali būti tik teigiamas.

- Kokia galima žala mėgėjiškai masažuojant žmogų, turintį išvaržą?

- Paūmėjimo metu prie tokio žmogaus gali prisiliesti tik gydytojas arba profesionalus masažuotojas. Net kai žmogaus nekamuoja dideli skausmai, jo masažuoti vis tiek nerekomenduojama. Vertėtų apsiriboti švelniais paglostymais ir pamaigymais.

- Ar įmanoma netyčia užspausti nervą?

- Jeigu masažuojami tik raumenys, užspausti nervo beveik neįmanoma. Toks masažas gali išprovokuoti nebent jau esamą, tačiau užsislėpusią problemą. Masažuojant stuburą, atskirus jo slankstelius, tikimybė užspausti nervą tikrai nemaža, todėl neprofesionaliai to daryti nerekomenduojama.

- Ką patartumėte žmonėms, mėgstantiems patiems masažuoti namiškius? Kaip tai atlikti, kad būtų išvengta didesnės žalos?

- Svarbiausia dirbti tik su raumenimis (maigyti, glostyti, trinti) ir nesiliesti prie stuburo, sąnarių ir kaulų. Net jei norite daryti masažą tik artimiesiems, siūlyčiau pasimokyti kokiuose nors masažo kursuose. Pakaktų tiesiog klasikinio masažo kurso, kur išmoktumėte pagrindinių judesių, kuriais tikrai nepakenktumėte artimajam. Taip pat svarbu, jog mėgėjiškas masažas būtų skirtas ne gydyti, o atpalaiduoti žmogaus kūną. Jeigu žmogų kamuoja kažkokie skausmai ar kitos problemos, jis turėtų kreiptis į specialistą.