Internete atsirado jaukas: skelbiama, kad Vilniuje 2002 metų kovo mėnesį įkurtas Embriotechnologijų centras, kurio tikslas - diegti pačias pažangiausias medicinos technologijas gydant sunkius susirgimus.

Tačiau oficialiai toks gydymo metodas Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, netaikomas.

Reklamuojami draudžiami eksperimentai

Šiandien Vilniuje, Universitetinėje ligoninėje “Santariškių klinikos” spaudos konferencijoje “Ar tikrai embrioninės kamieninės ląstelės gydo vėžį ir atjaunina?”, pasak Sveikatos apsaugos ministerijos oficialaus pranešimo, bus apžvelgiama embrioninių kamieninių ląstelių transplantavimo situacija Lietuvoje.

Vilniaus universitetinės ligoninės “Santariškių klinikos” Hematologijos skyriaus vedėjas Laimonas Griškevičius, vakar paprašytas pakomentuoti naują negirdėtą gydymo metodą - transplantuojant embrionų ląsteles, atsakė, kad šiandien konferencijoje jis pasakos apie kraujo vėžio gydymą kamieninių ląstelių arba kaulų čiulpų persodinimo metodu. Paklaustas apie embrioninių kamieninių ląstelių persodinimą, gydytojas atsakė: “Vargu ar kur pasaulyje tai vykdoma”.

Tos pačios ligoninės Klinikinės imunologijos laboratorijos vedėja medicinos mokslų daktarė Radvilė Malickaitė patvirtino, kad embrioninės kamieninės ląstelės imamos būtent iš embriono - gemalo, arba, kitaip tariant, naujo individo užuomazgos.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Ikiklinikinių ir klinikinių tyrimų skyriaus vedėjo habilituoto daktaro Donato Stakišaičio teigimu, pasaulyje yra vykdomi panašūs eksperimentai su pelėmis, žiurkėmis, beždžionėmis. Paėmus kamieninių ląstelių iš embriono, jis žūva, todėl beveik visose pasaulio valstybėse tokie tyrimai su žmogaus embrionu yra draudžiami. Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus embrionų kūrimas eksperimentiniams tikslams taip pat yra draudžiamas.

Negirdėta revoliucija

“Embriotechnologijų centro taikomų Lietuvoje gydymo technologijų pagrindas - tai jaunų, mažai diferencijuotų specifinių kamieninių ląstelių transplantacija į suaugusį organizmą. Metodikos efektyvumas pirmiausia paremtas tuo, kad, patekusios į organizmą, šios ląstelės nesukelia imuninės atmetimo reakcijos, prigyja visais atvejais, stimuliuoja galingus audinių regeneracijos ir organizmo atsijauninimo procesus, ryškiai (maždaug 5-8 kartus) kelia imunitetą. Dėl šių unikalių kamieninių ląstelių savybių jos vis plačiau diegiamos medicinos praktikoje gydant sunkius, iki tol laikytus neišgydomais, susirgimus”, - rašoma Embriotechnologijų centro interneto tinklalapyje.

Centras remiasi Rusijos medicinos mokslų akademijos medicinos institutų klinikine ir moksline patirtimi. Su pasididžiavimu teigiama, kad jau daugiau kaip 10 metų embrioninių kamieninių ląstelių transplantacija sėkmingai taikoma medicinos praktikoje, praktikus sieja labai glaudūs ryšiai su šiomis mokslinėmis institucijomis, sukurta ir patvirtinta sutartimis ilgametė mokslinio bendradarbiavimo bei šių technologijų praktinio pritaikymo gydyme programa.

Tai prilygtų revoliucingam perversmui onkologinių ligų gydyme, tačiau pas mus apie šį metodą prabilta neseniai, negirdėta apie tokius pasiekimus ir Vakarų šalyse.

Pacientų būtų daug

1999 metais Lietuvoje pradėjus taikyti kraujo vėžiu sergančių ligonių gydymo kamieninių ląstelių, gautų iš suaugusių sveikų donorų, arba kaulų čiulpų persodinimo metodu, tokios transplantacijos atliktos per 80 pacientų (2003 metais - 46 pacientams). Tai, medicinos daktarės Radvilės Malickaitės duomenimis, yra tik penktadalis visų, kuriems reikalinga transplantacija, ligonių. Anksčiau mūsų šalies piliečiai tokioms transplantacijoms važiuodavo į užsienį, nes mūsų šalyje tebėra opi donorinių kamieninių ląstelių problema.

Embriotechnologijų centras siūlosi išgydyti ne tik kraujo vėžiu sergančius ligonius. Vilniaus infekcinės universitetinės ligoninės, kurios viename pastatų afišuojasi veikiąs šis centras, Infekcinių ligų klinikos vadovas profesorius Arvydas Ambrozaitis sako, kad embrioninių kamieninių ląstelių transplantacija - labai perspektyvi ir plačiai taikytina gydymo sritis.

Anot profesoriaus, tokiu metodu galima gydyti daugybę centrinės nervų sistemos ligų, mažakraujystę, kepenų cirozę, diabetą ir kitas. “Jaunos embrioninės ląstelės sunaikina uždegimines ląsteles”, - aiškino profesorius. Netgi jaunystę susigrąžinti galima. Ar tai ne XXI amžiaus stebuklai?

Centras veikia skalbyklos patalpose

Deja, Embriotechnologijų centro klinikinė bazė - apšiurusiame Vilniaus infekcinės universitetinės ligoninės pastatėlyje, kuris, anot ligoninės direktoriaus Arvydo Šilio, tinkamas tik nugriauti. Nuomos sutartis su UAB “Embriotechnologijų centras” sudaryta, anot direktoriaus, daugiau nei prieš metus, tačiau iš nuomininkų ligoninė negavo nė cento. “Jie čia nebūna, jiems tik geros kaimynystės bizniui daryti reikėjo. Juk pas mus gydomi ligoniai, sergantys lėtiniu hepatitu, kepenų ciroze, kurie gali būti ir jų pacientai”, - atviravo ligoninės direktorius.

Nurodytu adresu neveikiančio Embriotechnologijų centro vadovas gydytojas Evaldas Baranauskas, paprašytas telefonu tai paaiškinti, pasakė negalįs kalbėti. “Esu užsienyje, gydymo metodą galėsiu komentuoti kitą savaitę”, - trumpai atsakė.

Valstybinės medicininio audito inspekcijos kontrolieriai išsiaiškino, kad centras veikia Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės skalbyklos patalpose.

Nerandama ir informacijos

“Pastaruoju metu pasaulyje atliekami tyrimai persodinant to paties ligonio skersaruožių raumenų kamienines ląsteles vietoje žuvusių širdies raumens ląstelių po miokardo infarkto. Tačiau niekur neradau, kad būtų žmonėms taikoma embrionų kamieninių ląstelių transplantacija. Neradau nė vieno straipsnio, paskelbto duomenų bazėse (pvz., Medline). Beje, neradau jokių straipsnių ir autorių iš Rusijos (netgi Rusijos recenzuojamuose medicinos mokslo žurnaluose), kurie Lietuvoje garsinasi turintys didelę tokio gydymo patirtį. Taigi tokio ,,gydymo” faktai Lietuvoje ir jų reklama turėtų sukelti didelį nerimą”, - sako habilituotas medicinos mokslų daktaras Donatas Stakišaitis.

Anot jo, tokia gydymo, kuris neturi mokslinio pagrindo, reklama gali būti vertinama tik neigiamai. “Dar visai neseniai girdėdavome, kad kiti ,,specialistai” Lietuvoje mėgino visas ligas gydyti, leidžiant vištos kiaušinio baltymus į raumenis. Dar taip artimi laikai, kai iš Rusijos buvo gabenamas alaus buteliuose vaistas AU-108 ir juo ,,mokslininkai” žadėjo išgydyti visas ligas.

Šitas ,,vaistas” nuo visų ligų buvo paplitęs net atokiausiuose Lietuvos kampeliuose. Tai, kad tokie eksperimentai Lietuvoje galimi, rodo, kad kažkas ne taip, ir tai, be abejonės, kompromituoja sveikatos apsaugos sistemą šalyje. Pavyzdžiui, save pristatantys kaip gydymo kamieninėmis ląstelėmis specialistai teigia, kad gydo triušio embrionų kamieninėmis ląstelėmis, o šių ląstelių ir žmogaus DNR skiriasi tik viena amino rūgštimi. Taip gali kalbėti tik visiški mokslo ir medicinos diletantai”, - piktinasi Donatas Stakišaitis.

Melaginga partnerystė

Tačiau Embriotechnologijos centras afišuojasi, jog aktyviai bendradarbiauja ne tik su Vilniaus universitetine ligonine “Santariškių klinikos”, kurios Hematologijos skyriaus bei Klinikinės imunologijos laboratorijos vadovų nuomonę jau minėjome, bet ir Respublikiniu alergologijos centru, Utenos apskrities ir Klaipėdos ligoninėmis. Pastarosios direktorius Vinsas Janušonis, paklaustas apie bendradarbiavimą, nustebo. “Nieko negirdėjau apie tai”, - pasipiktino jis spekuliacija ligoninės vardu.

Kauno medicinos universiteto profesorė Elona Juozaitytė, kurios vadovaujamoje Onkologijos klinikoje taikomi naujausi gydymo metodai, taip pat teigė nieko nežinanti apie gydymą embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis.

“Neteko girdėti, kad kažkas iš gydymo įstaigų bendradarbiautų su Embriotechnologijos centru. Atvirkščiai, teko girdėti, kad į juos buvo kreiptasi, bet niekas nesutiko bendradarbiauti. Tokiu metodu yra didelė tikimybė perduoti įvairią net gyvybei pavojingą infekciją, kaip AIDS, virusinį hepatitą ir panašiai”, - sako habilituotas daktaras Donatas Stakišaitis.

Berniukas sveiksta

Lietuvoje žinomas tik vienas ligonis, kuriam buvo taikomas šis gydymo metodas. Penkiametis Tomas Balkus iš Alytaus, po galvos traumos 9 mėnesius buvęs komoje, Embriotechnologijų centro agentams pasiūlius gruodžio mėnesį buvo išvežtas į Novosibirską, kur jam persodintos embrioninės kamieninės ląstelės. Transplantacija kainavo 100 tūkst. litų, o gydymas dar apie 12 tūkst. litų. Tačiau ji atlikta tada, kai vaikas jau buvo pradėjęs busti iš komos.

Vilniaus universitetinės ligoninės “Santariškių klinikos” Klinikinės imunologijos laboratorijos vedėja medicinos mokslų daktarė Radvilė Malickaitė šiuo klausimu ieškojo neurologų komentarų, tačiau nerado. Šią savaitę būdamas Alytuje sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas aplankė penkiametį Tomą Balkų ir įsitikino, kad berniuko būklė pamažu gerėja. Tačiau, sako ministras, per anksti būtų teigti, kad taip yra vien dėl infuzijos. Juk ligoniui kartu taikomi ir kiti gydymo metodai.

Juozas Olekas embrioninių kamieninių ląstelių persodinimo metodu domėjosi, apie tai diskutavo su įvairių sričių mokslininkais, bet, ministro teigimu, nė vienas jų negali patvirtinti, kad iš tiesų kamieninės ląstelės gali virsti bet kokiomis kitomis ląstelėmis, taip pakeisdamos žuvusias. Visame pasaulyje, taip pat ir Europoje šis gydymo metodas dar yra eksperimentų objektas ir nėra plačiai taikomas ligoniams.

Tačiau Novosibirsko transplantologai Tomo Balkaus gydymo nuopelnus priskiria sau. Taikant šį metodą vienam pacientui reikia kelių infuzijų. Nesunku apskaičiuoti viso gydymo kurso kainą.

Dirbtinio apvaisinimo specialistai garbina šį naują metodą. Kiti medikai spėlioja: kas galėtų paneigti, kad tam tikslui neskatinami abortai ar embrionų kūrimas?

Uždrausti negalima

Sveikatos apsaugos ministerija nereglamentuoja Embriotechnologijų centro paslaugų, nes jos teikiamos kitoje valstybėje, ir už jas neatsako. Šioms paslaugoms nebegalioja ir saugumo bei veiksmingumo reikalavimai, keliami mūsų šalyje. Šios institucijos taip pat negali uždrausti pacientams gydytis šiuo metodu ir mokėti už tai.

Vis dėlto Valstybinė medicininio audito inspekcija praėjusių metų gruodžio 23 dieną atliko UAB “Embriotechnologijų centras” veiklos mūsų šalyje tyrimą. Specialistai išsiaiškino, kad centras tik reklamuoja Rusijoje teikiamas embrioninių kamieninių ląstelių persodinimo paslaugas, todėl ši veikla yra teisėta.

Valstybinės medicininio audito inspekcijos direktorės pavaduotoja Rasa Baušienė patikino, kad tyrimo išvados ir detalės bus atskleistos šiandien rengiamoje spaudos konferencijoje.