Kuo naudingi raudonieji šermukšniai?

Raudonieji šermukšniai plačiai naudojami liaudies medicinoje.

Šermukšniuose labai daug vitamino A (daugiau nei morkose), karotinoidų, kurie suteikia uogoms spalvą, trukdo formuotis augliams.

Raudonuosiuose šermukšniuose yra daug mikroelementų ir vitaminų. Ypač daug B grupės vitaminų.

Šermukšniai turi priešuždegiminių ypatybių, stiprina kraujagyslių sieneles, jos – polivitamininis preparatas. Be to, šermukšniai turi laisvinamųjų, šlapimą varančių ir mažinančių karštį ypatybių. Jas vartojant gydant hipertoniją, jos gerina kraujo krešėjimą.

Šermukšnių patartina valgyti esant hipertonijai, sergant cukriniu diabetu, turint skydliaukės sutrikimų, sergant kepenų ir inkstų ligomis, hemorojumi. Raudonųjų šermukšnių sultys padedant sergant gastritu, kai sumažėjęs rūgštingumas, kai yra žarnyno veiklos sutrikimų. Kadangi šermukšniuose daug fitoncidų, jos naikina bakterijas žarnyne.

Dėl sorbino rūgšties šermukšniai varo šlapimą, jų patartina valgyti, norint sumažinti cholesterolio lygį, o uogose esantys pektinai mažina puvimo procesus.

Šermukšnius galima valgyti šviežius, šaldytus arba džiovintus. Šermukšnių sultis galima konservuoti – jos nepraranda vertės.

Kam negalima valgyti šermukšnių ir aronijų?

Raudonųjų šermukšnių ir aronijų uogas ir sultis atsargiau patartina vartoti sergant gastritu su padidėjusius rūgštingumu, skrandžio opa, sutrikus kraujo krešėjimui, esant per skystam kraujui, diarėjai ir tromboflebitui. Kadangi uogos mažina kraujospūdį, hipotonikams nerekomenduojama jų valgyti.

*********************************

Šermukšnių saldainiai

Reikės:

Šermukšnio uogų,
razinų,
kokoso drožlių,
imbiero,
kardamono,
sėlenėlių.

Prinokusius šermukšnius užplikyti verdančiu vandeniu, nusausinti, sumalti.

Stiklinę maltų šermukšnių sumaišyti su dviem stiklinėmis maltų razinų, įdėti 2-3 šaukštus kokoso drožlių, tarkuoto imbiero, kardamono, sėlenėlių.

Iš tirštos masės padaryti rutuliukus, pavolioti kokoso drožlėse.

Šermukšnių uogienė

Reikės:

2 kg šermukšnių
1,5 kg cukraus
2 stiklinės vandens

Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą. Atvėsinkite ir užpilkite nuplautus šermukšnius. Virkite ant lėtos ugnies, kol suminkštės. Uogienę išpilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Šermukšnių uogienė su obuoliais arba kriaušėmis

Reikės:

1 kg šermukšnių
400 g obuolių arba kriaušių
1,5 kg cukraus
2 stiklinių vandens

Obuolius arba kriaušes nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.

Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą. Šermukšnius ir obuolius arba kriaušes suberkite į puodą, užpilkite dar karštu sirupu ir virkite 4-5 minutes nuo užvirimo. Nukelkite nuo ugnies ir palikite per naktį.

Ryte virkite tol, kol visos sudedamosios dalys išvirs. Dar karštą uogienę išpilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Ir sveika, ir skanu!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)