aA
Mėgstate ledus, bet baiminatės juos valgyti bijodami sustorėti? Rinkitės mažai kaloringą alternatyvą!
© Shutterstock

Polinkį į grietininius, nuo vaikystės mėgstamus ledus nesunku paaiškinti: ledų porcijoje esantys riebalai ir cukrus apgaubia skonio receptorius ir siunčia signalą į smegenis. Smegenys savo ruožtu išskiria dopaminą – amino rūgštį, kuri pakelia nuotaiką. Tuo tarpu mūsų kasa į kraują išskiria insulino porciją. Tai gerai mažomis dozėmis, tačiau nuolatiniai gliukozės svyravimai sutrikdo medžiagų apykaitą ir skatina nutukimą, rašoma shape.com.

„Skanėsto pasirinkimą nulemia individualūs kiekvieno žmogaus dietiniai poreikiai ir tikslai, – sako Linda Bartoshuk iš Floridos universiteto. – Pavyzdžiui, jei jūsų organizmas jautriai reaguoja į pieno baltymą, jums geriau rinktis šerbetą. Jei reikia kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, rinkitės tokius ledus arba šerbetą, kuriuose cukraus kiekis sumažintas.“

Kokia sudėtis

Grietininiai arba pieniški ledai. Jie pagaminti iš pieno, tirštinto pieno arba grietinėlės, taip pat jų sudėtyje yra cukraus. Grietininiuose leduose yra apie 10 proc. riebalų ir iki 15 proc. cukraus, o plombyre – iki 15 proc. riebalų!

Šerbetas – tai šaldytas desertas, pagamintas iš vaisių ar uogų sulčių. Jame praktiškai nėra riebalų ir baltymų, jo pagrindas – angliavandeniai. Populiarūs ir daržovių šerbetai, kuriuose mažiau paprastųjų angliavandenių. Tobulas desertas tiems, kas kontroliuoja savo svorį – šerbetas iš šviežių vaisių ir uogų su augaline ląsteliena ir nedideliu cukraus kiekiu.

Žodis „šerbetas“ kilęs iš itališko veiksmažodžio „sorbire“ (sugerti). Šio deserto pagrindas – skystis (vanduo arba sultys su vaisių ar uogų minkštimu ir cukrumi).

3 taisyklės, kaip mėgautis šerbetu

1. Skaitykite etiketę

Šerbeto sudėtyje turi būti natūralūs produktai – uogos, vaisiai, cukrus. Jei jame yra dažiklių ir kvapiklių, atkreipkite dėmesį, ar jie natūralūs. Jei leduose vietoj cukraus – fruktozė, tai nėra geriausias variantas, nes nors fruktozė mažiau didina cukraus kiekį kraujyje, bet organizme labai greit virsta riebalais – trigliceridais, kurie kaupiami kaip atsarga. Jei ledai pristatomi kaip „lengvi“, su sumažintu pieno riebalų kiekiu, greičiausiai, į juos pridėta augalinių riebalų (palmių aliejaus), kurie kenkia ne mažiau, nei gyvuliniai riebalai.

2. Desertą valgykite lėtai

Kad išvengtų persivalgymo, skrandis išskiria apetitą kontroliuojančius hormonus greliną ir peptidą YY. Duokite jam laiko. Didžiosios Britanijos mitybos fondo atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie desertu mėgavosi 30 minučių, jautėsi sotesni nei tie, kurie tą pačią porciją suvalgydavo per 5 minutes.

3. Paskaninkite vaisiais

Šerbetą paskaninkite vaisiais ir uogomis: taip gausite papildomą ląstelienos ir vitaminų dozę. O valgyti su kitu desertu (pavyzdžiui, su obuolių pyragu) neverta: tai papildomi riebalai ir angliavandeniai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Atsiskleidė paveikslas, ko iš tikrųjų lietuviai su Šakalienės pagalba mokėsi už norvegų pinigus (98)

Vaiko teisių atėmimo istorijų fone parlamentarė Dovilė Šakalienė sulaukė kaltinimų, kad ji,...

Arūnas Milašius: Kada pigs butai ir ar teks brangiai gyventi naujoje realybėje (32)

Nekilnojamojo turto rinkoje vis daugiau prieštaringų ženklų į kuriuos vystytojai žvelgia su...

Įvertino apokaliptines prognozes apie Trumpą (1)

„Prisimenant prognozes, kad, JAV prezidento rinkimus laimėjus D. Trumpui, Vašingtonas paskęs...

Po skandalo Pravieniškėse – košmaras Alytuje: „bachūrai“ pademonstravo, kas zonoje yra valdžia atnaujinta 11.29 val. (786)

Alytaus pataisos namuose , kur bausmę atlieka už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus nuteisti...

Dainininkas Stano atvirai: aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu (284)

Dainininkas Stanislavas Stavickis -Stano patvirtino jau gerą pusmetį pramogų pasaulio...

„Žalgiris“ prieš „Barceloną“: legendas užgožęs „nežinomasis“, pirmasis Šaro kartas ir aukštų vyrų keliamas pavojus (4)

Trečiajame rungtynių su „Barcelona“ kėlinyje buvo sužaistos kiek daugiau nei dvi minutės, kai...

Kodėl japonų ir korėjiečių gražuolės prausiasi ne paprastu, o gazuotu vandeniu (2)

Kai kitą kartą eisite į maisto parduotuvę, nepamirškite nusipirkti gazuoto vandens. Azijos...

Kandidatų į prezidentus reitinguose – paskutinė didelė mįslė (1035)

Kandidatų į prezidentus reitinguose į antrą vietą stipriai padidinusi savo populiarumą iškopė...

Garsių Lietuvos architektų darbai sukėlė abejonių: ar tai ne kopijavimas? (37)

Save pristatanti kaip inovatyvi, įspūdingus architektūrinius pastatus kurianti architektūros...

Ypatingas radinys: Vilniuje archeologai aptiko mistinės bažnyčios pamatus (25)

Vilniuje archeologai aptiko bažnyčios , kurios tiksli vieta iki šiol nebuvo žinoma, pamatus.