Polinkį į grietininius, nuo vaikystės mėgstamus ledus nesunku paaiškinti: ledų porcijoje esantys riebalai ir cukrus apgaubia skonio receptorius ir siunčia signalą į smegenis. Smegenys savo ruožtu išskiria dopaminą – amino rūgštį, kuri pakelia nuotaiką. Tuo tarpu mūsų kasa į kraują išskiria insulino porciją. Tai gerai mažomis dozėmis, tačiau nuolatiniai gliukozės svyravimai sutrikdo medžiagų apykaitą ir skatina nutukimą, rašoma shape.com.

„Skanėsto pasirinkimą nulemia individualūs kiekvieno žmogaus dietiniai poreikiai ir tikslai, – sako Linda Bartoshuk iš Floridos universiteto. – Pavyzdžiui, jei jūsų organizmas jautriai reaguoja į pieno baltymą, jums geriau rinktis šerbetą. Jei reikia kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, rinkitės tokius ledus arba šerbetą, kuriuose cukraus kiekis sumažintas.“

Kokia sudėtis

Grietininiai arba pieniški ledai. Jie pagaminti iš pieno, tirštinto pieno arba grietinėlės, taip pat jų sudėtyje yra cukraus. Grietininiuose leduose yra apie 10 proc. riebalų ir iki 15 proc. cukraus, o plombyre – iki 15 proc. riebalų!

Šerbetas – tai šaldytas desertas, pagamintas iš vaisių ar uogų sulčių. Jame praktiškai nėra riebalų ir baltymų, jo pagrindas – angliavandeniai. Populiarūs ir daržovių šerbetai, kuriuose mažiau paprastųjų angliavandenių. Tobulas desertas tiems, kas kontroliuoja savo svorį – šerbetas iš šviežių vaisių ir uogų su augaline ląsteliena ir nedideliu cukraus kiekiu.

Žodis „šerbetas“ kilęs iš itališko veiksmažodžio „sorbire“ (sugerti). Šio deserto pagrindas – skystis (vanduo arba sultys su vaisių ar uogų minkštimu ir cukrumi).

3 taisyklės, kaip mėgautis šerbetu

1. Skaitykite etiketę

Šerbeto sudėtyje turi būti natūralūs produktai – uogos, vaisiai, cukrus. Jei jame yra dažiklių ir kvapiklių, atkreipkite dėmesį, ar jie natūralūs. Jei leduose vietoj cukraus – fruktozė, tai nėra geriausias variantas, nes nors fruktozė mažiau didina cukraus kiekį kraujyje, bet organizme labai greit virsta riebalais – trigliceridais, kurie kaupiami kaip atsarga. Jei ledai pristatomi kaip „lengvi“, su sumažintu pieno riebalų kiekiu, greičiausiai, į juos pridėta augalinių riebalų (palmių aliejaus), kurie kenkia ne mažiau, nei gyvuliniai riebalai.

2. Desertą valgykite lėtai

Kad išvengtų persivalgymo, skrandis išskiria apetitą kontroliuojančius hormonus greliną ir peptidą YY. Duokite jam laiko. Didžiosios Britanijos mitybos fondo atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie desertu mėgavosi 30 minučių, jautėsi sotesni nei tie, kurie tą pačią porciją suvalgydavo per 5 minutes.

3. Paskaninkite vaisiais

Šerbetą paskaninkite vaisiais ir uogomis: taip gausite papildomą ląstelienos ir vitaminų dozę. O valgyti su kitu desertu (pavyzdžiui, su obuolių pyragu) neverta: tai papildomi riebalai ir angliavandeniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)