Mankštos metu lavinama įvairių raumenų jėga, lankstumas ir ištvermė bei palaikoma normali kūno masė. Nors dažnai sportuojama tikintis atsikratyti papildomų kilogramų, tačiau nereikia pamiršti, jog mankštos teigiamai veikia žmogaus organizmą ir yra tam tikrų ligų profilaktikos priemonė.

Mankšta energijai ir sveikatai

Kiekvienas norintis jaustis energingesnis ir atsikratyti tam tikrų sveikatos problemų turi pradėti sportuoti ir ne nuo kitos savaitės, kaip kiekvienas žadame, bet jau šiandien. Pasak Panevėžyje įsikūrusios studijos „Stimulus“ trenerės Monikos Dagienės, sportuoti turėtų kiekvienas, nepriklausomai nuo amžiaus, kūno sudėjimo ar fizinės formos.

Dažnai vyresnės moterys nedrįsta pradėti mankštintis. Joms atrodo, kad niekada nesportavusi vyresnė moteris ir neturi mankštintis, tačiau amžius neturėtų būti kliūtis, o pavasaris itin palankus metas ne tik sustiprinti sveikatą, bet ir pasirūpinti kūno grakštumu.

„Norint pasiekti efektyvių rezultatų nebūtina rinktis treniruoklių salę ar aerobiką. Kūną galima sustiprinti ir harmoningomis mankštomis, tokiomis kaip kalanetika, pilates ar išskirtinėmis modernaus šokio, baleto mankštomis, - apie pasirinkimo įvairovę kalbėjo M.Dagienė. – Atliekant harmoningos mankštos pratimus, itin veiksmingai treniruojami gilieji raumenys. Jau po kelių treniruočių pastebimai sutvirtėja gilusis poodinis sluoksnis, dailėja figūra. Mankštinantis formuojamas proporcingas, grakštus kūnas“.

Trenerė tikino, jog renkantis mankštas ir, pradėjus sportuoti, svarbu įsiklausyti į savo kūno pojūčius, susikaupti ir atsipalaiduoti. Mankštos metu negalima lyginti savęs su kitomis sportuojančiomis, nes kiekviena skirtinga ir kūno gebėjimai skirtingi.

Padeda atsikratyti nugaros skausmų

Sportuoti reikia ne tik norinčioms atsikratyti nereikalingų kilogramų, mankštintis yra būtina ir norint sustiprinti kūną. Grakštus, sveikas bei stiprus kūnas yra sveikatos ir laimės šaltinis, o jeigu yra ir tam tikrų sveikatos problemų mankštintis tiesiog būtina.

Dažnai moterys skundžiasi nugaros problemomis. Sėdimas darbas, mažas judrumas, netaisyklinga laikysena gali būti skausmų priežastimi.

„Besiskundžiančioms nugaros skausmais patariama rinktis kalanetikos ar pilates treniruotes, nes mankštos metu treniruojami gilieji raumenys, o mankšta nėra intensyvi ir tai padeda sumažinti skausmus. Giliųjų juosmens korseto raumenų treniravimas stiprina raumenis, kurie yra gyvybiškai svarbūs laikysenai, nes ji yra viena pagrindinių nugaros negalavimų priežastis“, - tikino pašnekovė.

Tradicinėje kalanetikos mankštoje naudojama daug klasikinio baleto elementų, didelis dėmesys skiriamas laikysenai ir po kelių treniruočių jau pastebima, kaip norisi ištiesti nugarą, pasitempti.

Gera laikysena – tai taisyklingas kaulų ir sąnarių, ypač kaklo, stuburo, pečių, dubens ir kojų lygiavimas. Stovint taisyklingai, kūno svoris paskirstomas taip, kad raumenys ir sąnariai be didesnių pastangų jį atlaiko. Jei ne, reikia gerinti laikyseną.

Turint nugaros išvaržą, pirmiausia reikalinga išsami informacija apie ligą. Jeigu gydytojas rekomenduoja fizinį aktyvumą ir žmogui nėra reikalinga operacija, mankštintis galima, tačiau būtina rinktis mankštas, kurios stiprina raumenis.

Kalanetikos mankštose pažeistos vietos stimuliuojamos, o ne dirginamos, tai daroma pradedant nuo periferijos – stiprinami raumenys, esantys toliau nuo pažeistos vietos. Tik tuomet, kai raumenys apačioje, viršuje ar šonuose sustiprėjo pereinama prie nesveikos kūno dalies.

Ir sąnarių lankstumui, ir kraujo apytakai

Visos fizinės savybės yra glaudžiai susijusios ir turi tiesioginę įtaką viena kitai, o judėjimo trūkumas dažniausiai veikia visas iš karto. Jeigu ilgą laiką žmogus nesimankština, silpsta ir elastingumą praranda jo raumenys, lėtėja medžiagų apykaita, mažėja sąnarių paslankumas ir organizmas funkcionuoja ne taip sklandžiai.

„Fizinis aktyvumas ne tik gerina viso organizmo būseną, tačiau net ir stabdo senėjimo procesą. Būtina mankštintis nuolat ir tik taip galima džiaugtis puikia savijauta, sveikata ir išvaizda“, - tikino trenerė.

Mankštos metu lavinamas lankstumas, jis gali būti skirtingas įvairiuose kūno sąnariuose. Lankstumas yra greičiausiai prarandama savybė (per 3-4 mėnesius), todėl norint ilgiau išlaikyti sąnarius lanksčius, reikia reguliariai mankštintis.

„Gera savijauta tai ne tik gražus kūnas, bet ir natūralus vaistas širdžiai. Kai žmogus klausosi malonios muzikos, juokiasi, mankštinasi ir gerai jaučiasi, visa tai gerina širdies bei kraujagyslių darbą. Teigiamos emocijos gali pagerinti net ir kraujo apytaką. Galima teigti, kad harmoningos, teigiamomis emocijomis paremtos mankštos yra ir širdies ligų profilaktikos priemonė“, - sakė M.Dagienė.

Taikoma ir migrenos profilaktikai

Mankšta turi didelę įtaką fizinei ir psichinei žmogaus sveikatai. Mankštos gali susilpninti net migreninio skausmo intensyvumą.

Prasidėjus migreniniam skausmui, reikėtų vengti intensyvios veiklos, tad aerobika ar sportas treniruočių salėje tik dar labiau sustiprintų šį skausmą. Jeigu skauda galvą derėtų rinktis harmoningas treniruotes. „Kalanetikos privalumas yra tai, kad mankštinantis dingsta skausmai. Mankštos metu atsipalaiduojame, patiriame vidinę ramybę, tai puikiai tinka migrenos profilaktikai“, - pasakojo M.Dagienė.

Tyrimai rodo, jog tinkama mankšta, priklausomai nuo jos intensyvumo, trukmės bei dažnumo, teigiamai veikia imuninę sistemą. Įrodyta, kad nuolat medituojančių vyresnių moterų organizmai, reaguodami į stresą, išskiria mažiau kortizolio, be to, kuo seniau moteris medituoja, tuo mažesnė tikimybė, kad reaguodamas į stresą jos organizmas išskirs didesnį kiekį kortizolio. Vadinasi, teigiamos emocijos gali daryti įtaką ir žmogaus endokrininei sistemai. Kuo dažniau moteris jaučiasi geriau, tuo lengviau susidoroja su stresinėmis situacijomis.

Mankšta turi didelę reikšmę psichinei žmogaus sveikatai, ji naudojama ne tik įtampai mažinti, bet ir turi teigiamą poveikį kenčiantiems nuo nerimo, depresijos. Norint nuraminti protą, būtina papildoma energija bei vidinė ramybė, jų galima įgauti mankštinantis.

Harmoningos treniruotės padeda pakeisti emocijas, mankštinantis dingsta pyktis, nerimas, juk pilnatvė neįmanoma be fizinės veiklos. Tik nereikia pamiršti, jog treniruotės turi būti harmoningos.

Varginanti ir per daug didelio intensyvumo mankšta žmogaus imunitetą veikia alinančiai ir gali būti net viena iš jo nusilpimo priežasčių.

„Mankštinantis nereikėtų persistengti, reikia įsiklausyti į savo kūną ir tada galima pasiekti pačių efektyviausių rezultatų“, - šypsojosi trenerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)