Kviečių „palikuonys“

Manų kruopos yra ne kas kita, o stambiai malti kviečiai. Pastarieji yra labiausiai pasaulyje paplitusi grūdinė kultūra. Jie auginti daugiau nei prieš 10 tūkst. metų. Archeologų teigimu, jų kilmės vieta galima laikyti Artimuosius Rytus. Manus augino ir senovės egiptiečiai, romėnai bei kitos civilizacijos.

Lietuvoje kviečiai pradėti auginti vidurinio neolito laikais. Šiuo metu pasaulyje yra apie 30 tūkst. šios grūdinės kultūros rūšių. Manai gaminami tik iš aukščiausios rūšies kviečių.

Negausūs privalumai

Manų kruopos gerokai mažiau vertingos nei kviečių kruopos, nes jose mažiau maisto medžiagų. Kita vertus, jos lengviau įsisavinamos. Manuose yra B grupės vitaminų, kalio, kalcio, fosforo, geležies, magnio ir cinko. Jos vertinamos dėl universalumo ir greito paruošimo. Tinka ne tik košėms, bet ir įvairiems kepiniams, kepamai mėsai ar žuviai apvolioti.

Lengvai virškinamų manų kruopų patariama valgyti, kai sutrinka skrandžio ar žarnyno veikla, yra nusilpęs organizmas, atsigaunama po įvairių operacijų. Teigiama, kad manai naudingi sergantiesiems inkstų ligomis.

Pavojai sveikatai

Manų kruopose gausu glitimo ir fitino. Pastarasis trukdo normaliai įsisavinti kalcį, magnį, cinką ir vitaminą D. Manų nepatariama duoti mažiems vaikams. Dėl minėtųjų mikroelementų trūkumo jiems gali išsivystyti rachitas. Magnio stygius gali tapti širdies veiklos sutrikimų ir raumenų silpnumo priežastimi.

Cinkas svarbus normaliai vaiko brandai, vystymuisi, gerai nuotaikai, imuninei sistemai ir protinei veiklai. Pavojingas ir gliutenas. Dideli jo kiekiai gali lemti celiakijos – autoimuninės virškinamojo trakto ligos – vystymąsi. Nors liga paveldima, tačiau dėl didelio gliuteno kiekio gali išryškėti jos požymiai.

Celiakija paprastai pažeidžia plonųjų žarnų gleivinę ir organizmas negali įsisavinti iš maisto gaunamų naudingųjų medžiagų. Tai lemia viso organizmo nusilpimą ir bendros sveikatos būklės pablogėjimą. Celiakija itin pavojinga mažiems vaikams, dėl to mažyliams iki 1,5–2 m. amžiaus nerekomenduojama duoti manų kruopų.

Vėliau, net jeigu vaiko organizmas toleruoja gliuteną, manų košės jo valgiaraštyje turėtų būti ne dažniau kaip kartą per savaitę. Manų kruopų nereikėtų valgyti ir suaugusiems žmonėms, kurie siekia sulieknėti. Jose gausu lengvai įsisavinamų angliavandenių, kenkiančių figūrai. Be to, jie staigiai didina gliukozės kiekį kraujyje, todėl gali tapti galvos skausmo, svaigulio, nerimo ar apatijos priežastimi.

Įdomu

Manų kruopų skersmuo įprastai siekia 0,25–0,75 mm.
100 g šių kruopų yra apie 350 kcal.

Palyginti su kitomis kruopomis, manuose daugiausia angliavandenių – net 75 %.

Manuose mažai ląstelienos – vos 0,2 %.

Manų košę patartina gardinti šviežiais rūgščiais vaisiais ir uogomis. Juose esantis vitaminas C šiek tiek neutralizuoja neigiamą fitino poveikį.