Pirmą kartą susidūriau su sąvoka “makrobiotika” prieš keletą metų: skaitydama žymaus laikraščio pasaulinės kronikos skiltį. Straipsnelyje, pranešančiame apie Holivudo žvaigždžių gyvenimiškas peripetijas, buvo paskelbta, kad žavingasis Bredas Pitas išsiskyrė su iš kojų verčiančia žavingąja Gvinet Peltrou dėl per didelio susižavėjimo paskutiniu mados klyksmu tapusia dieta - makrobiotika!
Makrobiotinis maistas
Trumpai tariant, Bredas pavargo dalintis savo žavingąja Gvinet su griežtomis makrobiotinėmis taisyklėmis, pasijuto trečiu nereikalingu asmeniu ir… “Nieko sau!” – pagalvojau aš… “Kas gi tai per dieta, dėl kurios galima išsiskirti su Bredu Pitu?!” Mano smalsumas mane nugalėjo. Vėliau, mėgaudamasi žydinčios Gvinet Peltrou nuotraukomis, išspausdintomis eiliniame laikraščio numeryje, aš pagalvojau, kad dėl viso to kalta ta pati makrobiotika! Kam gi iš karto po išsiskyrimo su TOKIU visų numylėtiniu pasisektų atrodyti taip puikiai, jei ne šios dietos pasekėjai?!

Ką gi, greitai reikia viską sužinoti! Ir pirmuoju sužinotu punktu tapo šis: makrobiotika – tai visiškai ne dieta. Tai gyvenimo būdas, siūlantis beveik visišką nusistovėjusių mitybos įpročių pakeitimą. Nepasakyčiau, kad degu noru patirti tokius pokyčius, tačiau nusprendžiau tapti pasekėja ir toliau domėtis.

Kaip teigia šios idėjos propaguotojai, žodis “makrobiotika” – tai graikiškų žodžių “makro” – didelis ir “bio” – gyvenimas derinį. Galiausiai gauname – ilgo gyvenimo technika. Ši mitybos sistema žmonėms žinoma jau penkis tūkstančius metų ir, vėlgi, sugrįžtu prie šaltinių, taip maitinosi japonų dzenbudistų vienuoliai, žmonės, kaip žinia, nusipelnę didžiausio susižavėjimo.

Vaisiai ir daržovės

Beje, apie šaltinius, iš kurių aš gavau vertingos informacijos: pačios kompetentingiausios ir populiariausios šiandien D. Osavos ir M. Kuši knygos. (Tam atvejui, jeigu tu rimtai, pilnai ir visiškai nuspręsti tapti makrobiotikos pasekėja). Japonas D. Osava šią mitybos sistemą atgaivino iš senovės. Sunkiai sirgdamas jis skrupulingai ir atidžiai studijavo senovės Kinijos makrobiotikos mokyklos struktūrą, paremtą Jin ir Jan principų pusiausvyra tiek mityboje, tiek ir gamtoje bendrai.

Kažkas pažįstamo? Teisingai! Praktiškai visa Senovės Kinijos filosofija yra paremta Jin – “moteriškos” ir Jan – “vyriškos” energijos pusiausvyros principu. Ir būtent šioje pusiausvyroje egzistuoja dvasios, kūno, gamtos harmonija. Harmonizuodamas Jin ir Jan ponas Osava išsigydė savo negalavimus, o mums paliko savo gyvenimo taisykles.

Atminkite, kad Jan energija (vyriška) turi įcentrinį judėjimą. Ji nukreipta į vidų ir reiškia suspaudimą, o sukuria šilumą, garsą ir spalvą. Jin energija (moteriška), kaip tik priešingai, yra išplėstinė energija – išcentrinė, ji – šalčio, tylos ir tamsos šaltinis. (Štai jos – moteriškos paslaptys! Ir čia taip pat…).

Idealioje pusiausvyroje šios dvi energijos papildo viena kitą, nepaisant jų akivaizdžios analogiškos prigimties. Tačiau idealas, kaip sakoma, visur išlieka idealu, kurio esmė ir yra nuolatinis pokytis ir judėjimas į vieną ar į kitą pusę… lygiai taip kaip įkyrėjusių svarstyklių rodyklė! Svyruoja ir svyruoja! O, kad imtų ir sustotų kartą ir visiems laikams ties išsvajotu “idealiu” skaičiumi!

Kviečių grūdų salotos

Beje, apie pastovumą: būtent jis ir žadamas ištikimiems makrobiotikos pasekėjams.

Čia svarbiausia – moteriškos Jin ir vyriškos Jan energijos pusiausvyra. Makrobiotikoje priskaičiuojama dešimt (!) mitybos režimų, kurių keletas yra visiškai vegetariški. Tiesa, yra ir tokių režimų, kurie yra pakankamai priimtini įprastam vidutiniam statistiniam energingos ir sėkmingos merginos gyvenimui.

Pradėti savo “makrobiotinį kelią” galima laikantis šių taisyklių:

- Valgykite mažiau Jin-daržovių! (manau, kad jau supratote, kad būtent Jin disbalansas mūsų organizme ir lemia viršsvorio atsiradimą… atminkite, Jin – išplėstinė energija). Daugiausia Jin energijos bulvėse, pomidoruose ir (ach!) daugelio mėgiamuose baklažanuose… Be aukščiau išvardintų dar ir cukrus (o kas galėtų tuo abejoti!), saldūs vaisiai (išskyrus obuolius), arbata, šokoladas, mielės ir medus.

- Kava, alkoholis, konservai… kaip visuomet. Žodžiu, uždrausti.

- Makrobiotikos pasekėjos raciono pagrindas – javai. Ryžiai, kviečiai, miežiai, grikiai, kukurūzai – tiesiog nuostabu! Ir juos galima valgyti bet kokius (keptus, virtus, skrudintus orkaitėje) ir, kaip tvirtina idėjos autoriai, BET KOKIAIS KIEKIAIS! (Tai kažkas naujo…) Vienintelė sąlyga norint deramai išvalyti organizmą nuo šlakų – reikia kruopščiai sukramtyti maistą. Kiekvieną maisto porciją, patekusią jums į burną reikia perkramtyti ne mažiau kaip penkiasdešimt (!) kartų!

Makrobiotika

- Kita užduotis mane privertė susimąstyti. Makrobiotikos pasekėjai ir autoriai primygtinai siūlo gerti mažiau skysčių. Jie tvirtina (ir, greičiausiai, žino, kokia yra tokio neįprasto prašymo priežastis), kad, laikantis makrobiotinio mitybos stiliaus galima gauti pakankamai vandens su maistu, pavyzdžiui, daržovės beveik devyniasdešimt procentų susideda iš vandens, virti ryžiai – septyniasdešimt procentų ir taip toliau. Be to, dauguma mūsų vartojamų gėrimų turi Jin energiją… o tai, patys suprantate, ką lemia makrobiotikos pasekėjams… Bendrai idėjos autoriai pasisako už tai, kad, norint pagreitinti “makrobiotinį” poveikį, turėtumėme gerti mažiau skysčių. Spręsti, žinoma, jums.

- Saikingi Jin produktai – grietinėlės sviestas ir augalinis aliejus, riešutai, pienas, ankštiniai augalai, ankštiniai pipirai, agurkai, burokėliai.

- Produktai, kuriuose yra daugiausia Jan energijos, tai paukštiena, raudona mėsa, kiaušiniai, žuvis ir kieti sūriai, druska.

- Saikingi Jan produktai – grikiai, miežiai, ryžiai, rugiai, o taip pat ropiniai svogūnai, baltagūžiai kopūstai, ridikai, morkos ir moliūgai. Iš jūros gėrybių – krevetės, sardinės ir silkė.

Pagal makrobiotikos filosofiją Jin – tai kūno energija, o Jan, atitinkamai, - dvasios. Ir todėl, kuomet per daug negalvodami vartojame per daug Jin produktų, išplaukiame į šonus, išsiplečiame į plotį. O daugelio nekenčiamas antsvoris atsiranda būtent dėl Jin energijos pertekliaus!

O jeigu energijos subalansuotos, tai ir norma išsaugoma visur, tame tarpe ir jūsų “svorio kategorijoje”. Beje, kiekvieną kartą valgant visiškai nebūtina griežtai laikytis Jin ir Jan pusiausvyros. Pakanka, jeigu pusiausvyra išsaugoma bendrame per dieną suvartoto maisto kiekyje.

Galiausiai siūlau patikrinti save ir išsiaiškinti, kokios energijos turite perteklių, o kokios – trūkumą. Ir taip, jeigu jūsų delnai ir pėdos karšti, spaudimas dažniausiai padidėjęs, jūs garsiai kalbate ir aktyviai gestikuliuojate pokalbio metu, o taip pat jus dažnai kankina nemiga, jūsų oda greičiausiai yra šiek tiek paraudusi, o liežuvis – ryškiai raudonas, tikėtina, su trupučiu gelsvų apnašų, tai jūs turite Jan energijos perteklių.

O jeigu jūsų kūno temperatūra dažniausiai yra žemesnė, jūs kalbate tyliai ir neypatingai gestikuliuojate, jūsų pėdos ir delnai šalti ir galbūt šiek tiek drėgnoki, jus dažnai traukia miegas, nepaisant to, kad miegate pakankamai, pridėkite prie viso to dar ir šiek tiek mažesnį apetitą ir žemą kraujospūdį… tai reiškia Jin energijos perteklių.

Subalansuoti energiją paprasta, manau, jūs jau supratote, kaip! Pakanka (kuriam laikui!) iš savo raciono išimti vienus produktus ir jį papildyti kitais. Ir stengtis laikytis subalansuoto meniu ateityje. Sutikite, kad pusiausvyra – puikus dalykas. O būtent pusiausvyra ir balansas yra labai reikalingi, kai kalbame apie gyvenimo būdą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

200 tūkst. vartotojų reikia pasikeisti SIM kortelę (52)

Dėl nuo liepos 1 dienos įsigaliosiančių atnaujintų pasirašymo elektroninėje erdvėje...

Po tragedijos Klaipėdos viešbutyje prabilo Ričardas Pinikas: kas nutiko tą lemtingą vakarą? (223)

Dažniausiai žiniasklaidoje pristatomas kaip a.a. aktoriaus Vytauto Šapranausko vadybininkas...

Bakas sako, kad trauksis iš frakcijos, jei valstiečiai imsis „beprasmiško“ tyrimo (17)

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas penktadienį pareiškė,...

Išrinkite unikalią Lietuvos vietą, kurioje jaučiatės tarsi užsienyje (35)

Naujienų portale DELFI vyksta unikalus projektas: „ 100 žingsnių per Lietuvą “, kurio metu...

Aukso gyslą Palangoje atradusio verslininko prekė paplito it virusas: poilsiautojai noriai atveria pinigines (1)

Pernai poilsiautojai Palangoje dėl neregėto deserto eilėse stovėdavo kone valandą, tačiau aukso...

Buvęs kariuomenės vadas Tutkus dėl vairavimo išgėrus nubaustas 2,5 tūkst. eurų bauda (65)

Vilniaus regiono apylinkės teismas penktadienį kaltu dėl vairavimo išgėrus baudžiamojoje byloje...

Profesionalų patarimai kaip užfiksuoti tobulą kadrą (6)

Telefonų kameroms tobulėjant, vis daugiau jų vartotojų tampa kasdieniniais fotografais ir mano,...

Atsinaujina viena ilgiausių ir judriausių sostinės Geležinio Vilko gatvė: bus laikinų nepatogumų (2)

Vilniuje pradėta remontuoti vienos ilgiausių ir judriausių – Geležinio Vilko gatvės – atkarpa...

Angelos Merkel viltis – Albanija? (19)

Albanija gali sutikti priimti prieglobsčio Europos Sąjungoje prašytojų centrus, praneša...