aA
Dažnai laikydamiesi sveikos mitybos rekomendacijų atsisakome cukraus, įvairių kepinių, desertų, saldintos kavos ar arbatos. Tačiau nė nesusimąstome, kad kai kurie produktai, kurie net nepanašūs į cukrų, organizme virsta būtent juo.
Maisto produktai, kurie organizme virsta cukrumi
© Shutterstock

Šie produktai yra: krakmolas, krakmolingos daržovės, grūdai ir grūdų produktai, saldūs vaisiai bei pieno produktai.

Krakmolingos daržovės, tokios kaip bulvės, moliūgai, ankštiniai (šiek tiek mažiau morkos ir burokėliai), gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Krakmolas, esantis daržovėse labai greitai virškinamas ir virškinimo trakte verčiamas cukrumi. Pavyzdžiui, 1 puodelis bulvių košės, turi apie 35 g krakmolo, kuris apytikriai paverčiamas 9 šaukšteliais cukraus.

Kita produktų grupė, kuri pavojinga cukraus lygio kraujyje svyravimams, yra grūdai bei jų gaminiai. Visi grūdai yra krakmolingi: ryžiai, avižos, kviečiai, rugiai, miežiai, soros, laukiniai ryžiai ir t.t. Didžiausią pavojų sveikatai kelia valytų grūdų miltų gaminiai tokie kaip duona, keksiukai, makaronai, krekeriai ir visi kiti kepiniai. Viso grūdo gaminiai cukraus lygį kelia kiek mažiau. Palyginimui, riekė viso grūdo kvietinės duonos bus lygi 4 šaukšteliams cukraus, o didelė šviesių miltų bandelė gali būti lygi net 17 šaukštelių cukraus!

Vaisiai ir uogos
Vaisiai ir uogos
© Shutterstock

Labai saldūs vaisiai, džiovinti vaisiai ir vaisių sultys taip pat kelia cukraus lygį kraujyje. Net natūralūs vaisiai, kurių aukštas glikeminis indeksas, nepaisant juose esančių skaidulų, turi įtakos cukraus lygio svyravimui. Tai arbūzai, pernokę bananai, razinos, konservuoti vaisiai, vaisių sultys ir kt. Atsižvelgiant į tai, geriausia būtų rinktis nesaldžias uogas: braškes, mėlynes, vyšnias taip pat nesaldžius vaisius, tokius kaip obuoliai, greipfrutai, apelsinai, citrinos. Palyginimui 1 vidutinio dydžio obuolys bus lygus 4 šaukšteliams cukraus, o stiklinė nesaldintų apelsinų sulčių – net 13 šaukštelių cukraus !

Pienas ir pieno produktai, turintys laktozės (pieno cukraus) taip pat įtakoja cukraus lygio kraujyje svyravimus. Laktozė suteikia pienui saldų skonį ir sudaro apie 40 procentų piene esančių kalorijų. Būtent laktozė dažniausiai sukelia pieno produktų netoleravimą.

Maisto produktai, kurie organizme virsta cukrumi
© Shutterstock

Nepaisant to, kad daugelis natūralių pieno produktų yra žemo glikeminio indekso, laktozė gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Organizme gliukozė skyla į monosacharidus gliukozę ir galaktozę. Kadangi šis procesas užtrunka, kai kurie mitybos specialistai teigia, kad pieno produktai yra žemo glikeminio indekso. Vienok kiti mokslininkai, tarp jų Jungtinių Amerikos valstijų Sveikatos mokslų departamento profesorius L. Cordain, nurodo, kad laktozė turi įtakos cukraus lygio kraujyje šoktelėjimui. Jis teigia, kad organizmo reakcija į laktozę yra ekstremali ir išskiriamas itin didelis kiekis insulino. Atsižvelgiant į tai, žmonėms, sergantiems diabetu, profesorius rekomenduoja vengti pieno produktų.

Taigi, siekiant stabilizuoti cukraus lygį organizme ir išvengti jo svyravimų, rekomenduojama riboti krakmolingų daržovių vartojimą, valgant grūdinius produktus, rinktis viso grūdo gaminius, mėgautis nesaldžiais vaisiais ir pieno produktais, kuriuose nėra arba yra labai mažai laktozės. Tai sviestas, ghi sviestas, kefyras, taip pat prekybos centruose galima rasti ir varškės bei sūrio be laktozės.

Išvengti cukraus lygio svyravimų yra labai svarbu. Staigūs cukraus svyravimai ilgainiui lemia energijos stygių, nuotaikos pokyčius, sutrikdo leptino išsiskyrimą. Leptinas – hormonas, atsakingas už sotumo jausmą. Atitinkamai, sutrikus jo veiklai, pradedame jausti vis dažnesnį alkį, suvalgome daugiau maisto. Ilgainiui toks procesas įtakoja antsvorį, nutukimą ir kitus sveikatos sutrikimus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
4.5000

Top naujienos

Viskam pasiruošę. Ypatingos parengties pareigūnai, mokantys vairuoti kaip filmuose apie šnipus

Ties įvažiavimu į žiedą susidariusi spūstis palengva skiriasi pusiau. Pirmoje juostoje stovintys...

Raminta Rakauskė | D+

Šešeri metai su euru: kas labiausiai pigo ir brango prognozuoja, kaip kainos keisis toliau  (1)

Nuo euro įvedimo Lietuvoje labiausiai didėjo paslaugų kainos , kurios bendrai kilo 24 proc.,...

Policija įspėja apie sugriežtintą kontrolę: šį kartą kontroliuos ne tik judėjimą tarp savivaldybių (144)

Policija savaitgalį žada intensyviau vykdyti judėjimo kontrolę tarp savivaldybių ir didesnį...

Partijų lyderiai įvertino VRK pirmininkę Matijošaitytę: toliau dirbti galimybės jai nemato

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) kadencijai einant į pabaigą, daugelis Seimo politinių...

CSKA dominavimą pažabojęs Šaras prisipažino: rungtynių pradžia mane tikrai išgąsdino (27)

Eurolygos lyderius jų pačių tvirtovėje ant menčių paguldę „ Barcelona “ krepšininkai turi...

Lošimo nelegalai nesnaudžia: štai kokių priemonių kasdien Lietuvoje tenka imtis (23)

Nuotoliniai azartiniai lošimai – sparčiausiai auganti lošimų verslo šaka, kurioje kasmet...

Schilleris įvardino akivaizdžią „Žalgirio“ nesėkmės priežastį, Jokubaitis baiminasi dėl COVID-19 (84)

Po pralaimėjimo Sankt Peterburge Kauno „Žalgirio“ strategas Martinas Schilleris tvirtino, kad...

Dainų autorius piktinasi dėl subsidijų Kirkorovo koncerto organizatoriams: situacija nesuvokiama (54)

Paaiškėjus, kad buvusios Lietuvos kultūros tarybos sprendimu subsidijos už neįvykusius ar...

Mirusiųjų tyrimai parodė, kaip COVID-19 paveikia smegenis: pažeidimai siaubingi (4)

Naujajam koronavirusui negailestingai užkrečiant vis daugiau žmonių, mokslininkams pavyko...

Vienoje kategorijoje – jie vis dar geriausi: „iPhone 12 Pro Max” ir „iPhone 12 Mini“ apžvalga

„ iPhone 12 Pro Max ” ir „iPhone 12 Mini“ – didelis ir mažas, tačiau abu galingi, greiti...