aA
Dažnai laikydamiesi sveikos mitybos rekomendacijų atsisakome cukraus, įvairių kepinių, desertų, saldintos kavos ar arbatos. Tačiau nė nesusimąstome, kad kai kurie produktai, kurie net nepanašūs į cukrų, organizme virsta būtent juo.
© Shutterstock

Šie produktai yra: krakmolas, krakmolingos daržovės, grūdai ir grūdų produktai, saldūs vaisiai bei pieno produktai.

Krakmolingos daržovės, tokios kaip bulvės, moliūgai, ankštiniai (šiek tiek mažiau morkos ir burokėliai), gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Krakmolas, esantis daržovėse labai greitai virškinamas ir virškinimo trakte verčiamas cukrumi. Pavyzdžiui, 1 puodelis bulvių košės, turi apie 35 g krakmolo, kuris apytikriai paverčiamas 9 šaukšteliais cukraus.

Kita produktų grupė, kuri pavojinga cukraus lygio kraujyje svyravimams, yra grūdai bei jų gaminiai. Visi grūdai yra krakmolingi: ryžiai, avižos, kviečiai, rugiai, miežiai, soros, laukiniai ryžiai ir t.t. Didžiausią pavojų sveikatai kelia valytų grūdų miltų gaminiai tokie kaip duona, keksiukai, makaronai, krekeriai ir visi kiti kepiniai. Viso grūdo gaminiai cukraus lygį kelia kiek mažiau. Palyginimui, riekė viso grūdo kvietinės duonos bus lygi 4 šaukšteliams cukraus, o didelė šviesių miltų bandelė gali būti lygi net 17 šaukštelių cukraus!

Vaisiai ir uogos
Vaisiai ir uogos
© Shutterstock

Labai saldūs vaisiai, džiovinti vaisiai ir vaisių sultys taip pat kelia cukraus lygį kraujyje. Net natūralūs vaisiai, kurių aukštas glikeminis indeksas, nepaisant juose esančių skaidulų, turi įtakos cukraus lygio svyravimui. Tai arbūzai, pernokę bananai, razinos, konservuoti vaisiai, vaisių sultys ir kt. Atsižvelgiant į tai, geriausia būtų rinktis nesaldžias uogas: braškes, mėlynes, vyšnias taip pat nesaldžius vaisius, tokius kaip obuoliai, greipfrutai, apelsinai, citrinos. Palyginimui 1 vidutinio dydžio obuolys bus lygus 4 šaukšteliams cukraus, o stiklinė nesaldintų apelsinų sulčių – net 13 šaukštelių cukraus !

Pienas ir pieno produktai, turintys laktozės (pieno cukraus) taip pat įtakoja cukraus lygio kraujyje svyravimus. Laktozė suteikia pienui saldų skonį ir sudaro apie 40 procentų piene esančių kalorijų. Būtent laktozė dažniausiai sukelia pieno produktų netoleravimą.

Maisto produktai, kurie organizme virsta cukrumi
© Shutterstock

Nepaisant to, kad daugelis natūralių pieno produktų yra žemo glikeminio indekso, laktozė gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Organizme gliukozė skyla į monosacharidus gliukozę ir galaktozę. Kadangi šis procesas užtrunka, kai kurie mitybos specialistai teigia, kad pieno produktai yra žemo glikeminio indekso. Vienok kiti mokslininkai, tarp jų Jungtinių Amerikos valstijų Sveikatos mokslų departamento profesorius L. Cordain, nurodo, kad laktozė turi įtakos cukraus lygio kraujyje šoktelėjimui. Jis teigia, kad organizmo reakcija į laktozę yra ekstremali ir išskiriamas itin didelis kiekis insulino. Atsižvelgiant į tai, žmonėms, sergantiems diabetu, profesorius rekomenduoja vengti pieno produktų.

Taigi, siekiant stabilizuoti cukraus lygį organizme ir išvengti jo svyravimų, rekomenduojama riboti krakmolingų daržovių vartojimą, valgant grūdinius produktus, rinktis viso grūdo gaminius, mėgautis nesaldžiais vaisiais ir pieno produktais, kuriuose nėra arba yra labai mažai laktozės. Tai sviestas, ghi sviestas, kefyras, taip pat prekybos centruose galima rasti ir varškės bei sūrio be laktozės.

Išvengti cukraus lygio svyravimų yra labai svarbu. Staigūs cukraus svyravimai ilgainiui lemia energijos stygių, nuotaikos pokyčius, sutrikdo leptino išsiskyrimą. Leptinas – hormonas, atsakingas už sotumo jausmą. Atitinkamai, sutrikus jo veiklai, pradedame jausti vis dažnesnį alkį, suvalgome daugiau maisto. Ilgainiui toks procesas įtakoja antsvorį, nutukimą ir kitus sveikatos sutrikimus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ukrainos kariuomenės karininkas: rusai į Ukrainą važiuoja kaip į safarį – pašaudyti į „chacholus“ (154)

Atskridus į Kijevą tai, kad šalis kariauja, galima įtarti dėl sugriežtintos patikros oro uoste...

Stulbinantis atsitiktinumas: lietuviai sutrumpino darbo laiką – pelnas išaugo kartais (15)

Dvi Lietuvos įmonės „Engineer“ ir „Valandinis“, veikiančios statybų srityje, nuo rugsėjo...

Įstrigusi auklėtinių pažanga Jasikevičiaus mintis sugrąžino į vasarą (49)

„Aš jau kartosiuosi“, – pats žurnalistus perspėjo Šarūnas Jasikevičius. Kauno...

Orai: nesušalkite, atkeliauja šlapdriba (4)

Po žiemiškos šeštadienio nakties kuklios 7 °C šilumos įdienojus sulauks tik pajūrio...

Sunkiai suvokiamas atvejis: penkiametė tapo mama (66)

1939 metais Liną Mediną motina nuvežė į Peru esančio Pisko miesto ligoninę. Iš atokiame...

Apmaudus vakaras Kaune: pratęsimą išplėšęs „Žalgiris“ jame nesulaikė Pangoso ir krito prieš „Barcą“ (592)

Penktadienio vakarą kovos lauke Nemuno saloje susigrūmė dvi šlovingą istoriją turinčios...

Visi rodikliai – į vieną pusę: kodėl moterys Lietuvoje nebenori gimdyti (574)

Visame Vakarų pasaulyje moterys ryžtasi gimdyti vis vėliau. Ne išimtis ir Lietuva . Pernai...

Unikauskas rekomenduoja: valgykite šią košę kasdien – kilogramai tirps, sveikata gerės (123)

Ir žmonės, sergantys virškinimo trakto ligomis, ir moterys, norinčios numesti svorio, ir kareiviai...

Po žvėriško „bachūrų“ išpuolio Alytuje – dar daugiau detalių: kas iš tiesų įvyko kalėjime (112)

Laikinasis Alytaus pataisos namų direktorius neigia, kad kaliniai žiauriai sumušė ir perpjovė...

Pešičius atskleidė, kuriuos „Žalgirio“ žaidėjus medžiojo labiausiai

Atrodė, kad Svetislavui Pešičiui nuo krūtinės nusirito akmuo – į spaudos konferenciją po...