aA
Kai dauguma žmonių nuolat kalba apie tai, kaip nesveika naudoti yra tuos maisto produktus, kuriuose gausu cukraus, atrodo, pamiršome dar vieną ingredientą, kuris naudojamas kasdieninių patiekalų skaninimui. Taip, jūs esate teisūs – tai druska.
© Shutterstock nuotr.

Ar žinote, jog druskos suvartotas kiekis gali lemti tai, kokiomis ligomis ateityje Jūs sirgsite? Jei Jūsų dabar kas nors paklaustų, koks rekomenduojamas druskos kiekis yra rekomenduojamas per dieną, tikriausiai, ne visi žinos atsakymą į šį, gan paprastą, klausimą? Bet ne atsakymas svarbiausia. Svarbiausia – žinojimas, kokių produktų reikėtų vengti ir kaip pašalinti druskos perteklių organizme.

Kodėl taip sunku laikytis rekomendacijų?

Rekomenduojama dienos druskos norma yra ne daugiau kaip 5 g per dieną. Vidutinis lietuvis, tikriausiai, nesunkiai viršija šį rekomenduojamą druskos kiekį: nemaža dalis žmonių mėgsta sūrius patiekalus, tad nieko keisto, jog juos valgant viršijame leidžiamos druskos dienos normą.

Pavojus druskos suvartoti per daug ypač kyla tiems, kurie mėgsta maitintis pusgaminiais. Normalu jog maistą, kurį gaminame mes patys namuose, mes valgome su ramesne sąžine – žinome kiek įdėjome druskos ir kitų ingredientų, o štai tą maistą, kurį pagamina už mus pramonė, tenka valgyti tarsi užrištomis akimis – galime tik pasikliauti ant pakuotės esančiu informaciniu lapeliu ir tikėtis, jog jis nemeluoja.

Taigi, ką rodo tokie informaciniai lapeliai ant įvairių maisto gaminių. Paimkime 100 g vytintos dešros ir pamatysime, jog jame yra vidutiniškai apie 4,29 g druskos, vadinasi, tai jau beveik visa druskos rekomenduojama dienos norma. Suvalgę tokį gabalėlį vytintos dešros nebeturėtume jau daugiau valgyti jokių sūrių produktų, bet kasdienybėje mes retai kada vengiame duonos, sūrio, o šiuose maisto produktuose taip pat gausu druskos. O jei dar maistą pagardiname įvairiais padažais, pavyzdžiui, sojos padažu – suvartojame tuomet tikrai daug didesnį druskos dienos kiekį nei rekomenduojama.

Kodėl Pietų Amerikos juodaodžius vargina aukštas kraujo spaudimas?

Padidėjęs kraujo spaudimas, dar kitaip vadinamas hipertenzija, – tai yra liga dėl kurios kenčia daugybė Pietų Amerikoje gyvenančių juodaodžių. Nieko keisto, nes svarbiausias jų mitybos ingredientas yra sūdyta kiaulienos mėsa.

Be to, Pietų Amerikos gyventojai druską, kaip ir mes, europiečiai, naudoja maisto konservavimui. Pasūdytas ir tokiu būdu užkonservuotas maistas yra tinkamas vartoti ilgą laiką.

Tiesa ta, kad lietuviai lygiai taip pat mėgsta kiaulienos gaminius. Jog jie ilgai būtų švieži, negestų, juos gausiai sūdo. Tačiau tai reikėtų daryti rečiau ir su saiku: dėl sūraus maisto gali padidėti ne tik spaudimas, bet ir atsirasti inkstų ligos, varginti sąnarių skausmas...

Badavimas – būdas iš organizmo pašalinti susikaupusią druską?

Mūsų kūnas nuolat reikalauja maisto, tačiau kuomet į jį patenka įvairūs cheminiai elementai, tuomet gali prasidėti ne itin geri procesai. Druska yra vienas iš tų cheminių elementų (NaCl – natrio chloridas), kurį mes gauname su maistu.

Yra teigiama, jog net ir trumpalaikis, vienos dienos badavimas, – tai vienas iš būdų, kaip iš organizmo būtų galima pašalinti susikaupusią druską. Pirmoji medžiaga, kuri badavimo metu pasišalina iš organizmo – tai druska, kuri ir sukelia nutukimą.

Be to, kartais moterys sako, jog jas vargina kojų tinimas. Pasirodo, to priežastis gali būti ne tik kraujotakos sutrikimai, bet ir druskos perteklius organizme, kuris skatina organizme kauptis skysčius. Todėl nepamirškite gerti vandenį, kuris skystins kraują, gerins kraujotaką bei padės iš organizmo pašalinti susikaupusias nuodingąsias medžiagas.

Iš organizmo pašalinus druską pajusite, kaip pagerėjo inkstų veikla, o troškulio jausmas, kuris kamavo anksčiau – jau bus praeitis. Be to, atsikračius druskos pertekliaus, organizme pagerės ir Jūsų odos išvaizda, raumenys atsigaus, kūnas suliesės, nes dėl skysčių pertekliaus jis buvo išsipūtęs.

Druska – tai prieskonis, tačiau nebūtina jo dėti į kiekvieną patiekalą. Pasistenkite rasti druskos pakaitalų, kitų prieskonių, kurie nekels žalos jūsų organizmui ir patiekalui suteiks ne ką prastesnį skonį nei druska.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Apklausa: „valstiečiai“ iš balos lipa sausi, kova naudinga dviem partijoms (329)

Nei Registrų centro istorijos, nei istorijos dėl vaiko teisių, nei prasidėję mokytojų streikai...

Gydytojai draudžia keisti vaistus dėl galimų pasekmių, o valstybė skatina: beveik 30 tūkstančių ant liepto krašto prie Seimo surengtas piketas (1)

Pernai liepą pasikeitus kompensuojamųjų vaistų kainynui, beveik 30 000 epilepsija sergančiųjų...

Arūnas Milašius. Vardan pigių malkų prašvilpėme progą sukurti orią valstybę (7)

Kaip tikina valdžia, kitais metais mes negyvensime chaose, nes priėmėme biudžetą. Klestinčios...

Nauja NATO kova su Rusija: įspėja, kad įtampa gali tapti nebesuvaldoma (27)

NATO jau kartą šiais metais išstūmė Rusiją kovoje dėl įtakos buvusiuose komunistiniuose...

Mauricas: Lietuva negaus 500 mln. eurų paramos, nes yra per „pigi“ 0_0 (334)

Ne paslaptis buvo tai, kad nuo 2020 metų Lietuvai mažės Europos Sąjungos (ES) finansinė parama....

Paskelbė turtingiausius šou pasaulio atstovus: turtą uždirbo ir patys, ir pelnė iš santykių (115)

Neseniai pasirodžiusiame žurnale „Top" buvo paskelbti 500 turtingiausių Lietuvos žmonių. Tarp...

„MG Baltic“ byloje Landsbergis pasakojo apie susitikimus su Kurlianskiu atnaujinta 14.28 val. (546)

Teisėjai konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui taiko išskirtines sąlygas, nors šis to...

Kručinskai paviešino tarnyboms įteiktą pareiškimą: toks mokymas mums yra amoralus (827)

Gintaras Kručinskas savo socialinio tinklo paskyroje paviešino pareiškimą, kurį vakar įteikė...

Iki galo kovojęs Bilis finišavo greta medalio pirmas lietuvis, 50 m nuplaukęs greičiau nei per 21 sek. (1)

Simonui Biliui nepavyko papildyti Lietuvos rinktinės medalių taupyklės Hangdžou (Kinija)...

Tradicinė silkė pataluose: lietuviška ir labai skanu

Šis patiekalas visada labai dailiai papuošia stalą, tai kartu ir užkandis , ir salotos. Silkę...