Atsako Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja nefrologė Gintarė Martynaitienė

Yra nemažai žolių, uogų bei daržovių, kurios gali būti puikia profilaktine ir pagalbine priemone siekiant išvengti inkstų ligų ar jas gydyti.

Pirmiausia paminėčiau spanguoles, kurios aprūpina organizmą vitaminu C, normalizuoja inkstų ir šlapimo pūslės darbą. Kad būtų skaniau, spanguoles galite sutrinti su medumi. Kasdien suvalgydami bent po kelis šaukštus tokios tyrės, ne tik padėsite inkstams, bet ir labai sustiprinsite imuninę sistemą.

Inkstams naudingos ir morkos, saldžiosios paprikos, petražolės, smidrai. Visos daržovės, kuriose yra vitamino A, padeda iš šlapimtakių pašalinti akmenis. Špinatuose ir rūgštynėse irgi netrūksta vitamino A, tačiau jei turite problemų dėl inkstų, šių daržovių vartojimą apribokite, nes jose yra oksalatų, kurie skatina akmenų susidarymą.

Dar viena inkstams naudinga daržovė – moliūgas. Jame gausu vitamino E, kuris yra puikus antioksidantas. Moliūgai turi šlapimą varančių savybių.

Sergantiesiems inkstų ligomis patariama valgyti arbūzus. Kelios riekelės arbūzo per dieną visai patenkina organizmo poreikius. Žiemą, kai arbūzų kokybė nėra labai gera, juos gali atstoti ir ne itin saldūs melionai.

Inkstų veiklai svarbūs ir dribsniai, mat juose daug ląstelienos, kuri lyg šluota valo mūsų organizmą. Be to, grūdinėse kultūrose gausu B grupės vitaminų.

Labai svarbu, atsižvelgiant į fizinį aktyvumą, metų laiką, gerti pakankamai skysčių, ne mažiau kaip 1,5 – 2 litrus per parą, išskyrus tuos, kurie serga širdies nepakankamumu – jiems skysčių vartojimą reikia riboti. Beje, į šį kiekį įsiskaito ir skysčiai, gauti iš vaisių bei daržovių, arbatos, sriubos. Nesiskaito tik kava ir alkoholis – jie veikia kaip diuretikai.