„Daug maisto produktų suteikia vitaminų, mineralų ir kitų maistingų medžiagų, kurios padeda įveikti menkus negalavimus, galbūt netgi užkerta jiems kelią. Net jeigu simptomams malšinti vartojate vaistus, maistas taip pat gali būti vaistas“, – sako mitybos specialistė ir gydytoja iš Kalifornijos Susan Lark, rašo shape.com.

Kai kitą kartą ims varginti šiame straipsnyje minimi sutrikimai, pirmiausia pasikonsultuokite su savo šaldytuvu. Jeigu situacija negerėja, metas kreiptis į specialistą.

Maistas nuo migrenos

Grilyje kepta žuvis su daržovėmis

Išbandykite: riebią žuvį, pavyzdžiui, upėtakį, sardines, silkę.

Kiek? Žuvį rekomenduojama valgyti du ar tris kartus per savaitę. Jeigu jos nemėgstate, pasikonsultuokite su gydytoju – galbūt padės žuvų taukai.

Valgant riebią žuvį, kurioje gausu omega 3 riebiųjų rūgščių, organizme sumažėja prostaglandinų gamyba – tai hormonus primenantys chemikalai, sukeliantis uždegimą ir skausmą, konkrečiai netgi migreną (svarbu nepamiršti, kad migrena ir galvos skausmas – du skirtingi dalykai).
„Nustatėme, kad suaugę žmonės, kurie du mėnesius kiekvieną dieną valgė po 1,25 gramo žuvų taukų, rečiau skundėsi galvos skausmais, o užklupęs skausmas buvo ne toks stiprus ir truko trumpiau“, – paaiškina mitybos ir migrenos ryšį studijavęs gydytojas Zeevas Harelis.

Ko vengti? Vengti perdirbtos mėsos gaminių, dirbtinių saldiklių, raudonojo vyno, šokolado, kietųjų sūrių ir citrusinių vaisių. Moksliniai tyrimai atskleidė, kad migrenos kankinami asmenys neretai jautrūs bent vienam iš šių produktų.

Maistas nuo menstruacijų skausmų


Išbandykite: sėmenis.

Kiek? Per dieną reikėtų suvartoti vieną ar du šaukštelius trintų linų sėmenų. Jais puikiai tinka gardinti įvairias košes, salotas ar tirštuosius kokteilius.

„Jeigu vargina skausmingos menstruacijos, prostaglandinų gamyba šiame procese atlieka labai svarbų vaidmenį. Prostaglandinai išskiriami į audinius, o gimda į juos reaguoja skausmingais spazmais“, – paaiškina S. Lark. Atlikti moksliniai tyrimai atskleidė, kad sėmenys blokuoja tam tikrų prostaglandinų gamybą (panašiu principu kaip ir riebi žuvis – aprūpindami omega 3 riebiosiomis rūgštimis).

Ko vengti? Raudonos mėsos ir pieno produktų. Šiuose produktuose gausu arachidono rūgšties, skatinančios gimdos spazmus sukeliančių prostaglandinų gamybą.

Maistas kaip priešnuodis nuovargiui


Išbandykite: bolivinę balandą.

Kiek? Patartina kiekvieną dieną suvalgyti pusantro puodelio bolivinės balandos, sako mitybos specialistė Diane Grabowski Nepa iš Kalifornijos. Bolivinė balanda – puikus trijų pagrindinių maistinių medžiagų, padedančių pasipildyti energijos atsargas, šaltinis – tai baltymai, B grupės vitaminai ir geležis. Skirtingai nuo kitų šių medžiagų šaltinių (dažniausiai minima jautiena ir vištiena), bolivinėje balandoje taip pat daug sudėtingų angliavandenių, o jie – bene pagrindinis energijos šaltinis.

Ko vengti? Daug cukraus turinčio maisto ir kofeino. Jie abu drastiškai padidina energijos kiekį, tačiau labai trumpam, ir laukia nauja nuovargio duobė, paaiškina Diane Grabowski Nepa.

Maistas, mažinantis dirglumą

Šokoladas

Išbandykite: šokoladą.

Kiek? Pakaks labai nedidelio kiekio – vos keturių mažyčių saldainiukų.
Šokolade gausu amino rūgšties L triptofano, kuris didina serotonino – chemikalo smegenyse, atsakingo už mūsų nuotaiką – gamybą. Depresija sergančių asmenų organizme dažnai nustatomas itin mažas serotonino kiekis.

Ko vengti? Alkoholio, alkoholio ir dar kartą alkoholio. Nors jis iš pradžių ir apgaulingai padeda atsipalaiduoti, alkoholis puikiai žinomas depresijos ir nerimo sukėlėjas, po kelių valandų jus nublokšiantis į dar gilesnį liūdesio liūną, teigia Diane Grabowski Nepa.

Maistas prieš nemalonų burnos kvapą

Asociatyvi nuotr.

Išbandykite: arbatą.

Kiek? Puodelį po valgio.

Juodoji, baltoji, žalioji – rūšių daug ir įvairių, tačiau visų nauda ta pati, aiškina Christine Wu, Čikagos dantų gydymo koledžo prie Ilinojaus universiteto periodontologijos profesorė. Ekspertė atliko tyrimą, kurio metu nustatė, kad arbatoje esantys junginiai neleidžia daugintis burnoje esančioms bakterijoms, kurios ir sukelia nemalonų burnos kvapą. Žolelių arbatos, pavyzdžiui, ramunėlių ar pipirmėtės neturi nieko bendro su arbatmedžiais, tad tokia nauda pasigirti negali.

Ko vengti? Svogūnų, česnakų ir kopūstų.

Maistas, slopinantis stresą ir nerimą

Medus

Išbandykite: neriebius spragintus kukurūzus, medų, pildo grūdo krekerius ir riestainėlius.

Diane Grabowski Nepa rekomenduoja viso grūdo skrebutį su šaukšteliu medaus. Puikiai tinka ir be riebalų spraginti kukurūzai ar penki nedideli viso grūdo sausainiai.

Mažai riebalų turintys angliavandeniai skatina serotonino gamybą smegenyse. Seratoninas padeda atsipalaiduoti, sako moterų sveikatos programos MIT sudarytoja, mokslų daktarė Judith Wurthman.

Ko vengti? Kofeino, kuris stimuliuoja ne tik protą, bet ir didina nerimą bei stresą.

Maistas, mažinantis sąnarių skausmus

Šaldytos uogos

Išbandykite: uogas.

Kiek? Pabandykite per dieną suvalgyti maždaug 120 gramų, tam puikiai tiks, pavyzdžiui, du apelsinai. Kiti daug vitamino C turintys maisto produktai yra melionai ir brokoliai.

Vitaminas C, kurio gausu žemuogėse, mėlynėse ir avietėse, padeda apsaugoti sąnarius nuo per greito susidėvėjimo. Vienas tyrimas atskleidė, kad artritu sergantys asmenys, vartojantys daug vitamino C, net tris kartus mažiau rizikuoja pertempti ar susižeisti sąnarius, lyginant su tais, kurie vitamino C vartoja mažai. Šio vitamino turimos antioksidacinės savybės padeda išvengti laisvųjų radikalų žalos. Be to, vitaminas C atlieka ir labai svarbų vaidmenį kolageno, kuris toks svarbus kremzlėms ir kaulams, gamyboje.

Ko vengti? Kol kas mokslininkai neįvardijo nė vieno produkto, kuris tiesiogiai paskatintų sąnarių skausmus.

Maistas, padėsiantis, kai ėda rėmuo

Imbieras

Išbandykite: imbierą.

Kiek? Imbieras gana aštrus, todėl dažniausiai naudojamas kaip prieskonis ar pagardas. Ekspertai pataria iš jo gamintis gėrimą: jam prireiks vieno arbatinio šaukštelio tarkuotos šviežios imbiero šaknies (arba ketvirtadalio šaukštelio malto džiovinto imbiero) ir karšto vandens. Užpylus imbierą vandeniu, leiskite jam maždaug dešimt minučių pastovėti, o tada gėrimą perkoškite.

Anot ekspertų, imbieras naudingas stiprinant apatinį stemplės sfinkterį. Tai savotiškas vožtuvas, neleidžiantis skrandžio rūgštims pakilti stemple ir sukelti deginimą primenantį jausmą, sako klinikinės medicinos profesorius Johnas Hibbsas iš Bastyr universiteto Siatle.

Ko vengti: Jeigu dažnai ėda rėmuo, vertėtų vengti itin riebaus maisto, pavyzdžiui, sviesto ir raudonos mėsos, taip pat rūgščių produktų, pavyzdžiui, pomidorų, vengti aštraus maisto.

Maistas, užkirsiantis kelią vidurių pūtimui


Išbandykite: pipirmėčių arbatą, kmynus.

Kiek? Po valgio ekspertai rekomenduoja išgerti puodelį pipirmėčių arbatos arba suvalgyti pusę valgomojo šaukštelio kmynų.

„Pipirmėtės ir kmynai mažina spazmus ir padeda atpalaiduoti žarnyno raumenis. Tai padeda išvengti skausmų, kuriuos sukelia besikaupiančios dujos, įstrigusios virškinimo trakte raumenims įsitempus, paaiškina Moterų GI klinikos prie Virdžinijos universiteto vadovė Cindy Yoshida.

Ko vengti? Gazuotų gėrimų ir maisto produktų su dirbtiniais saldikliais. Pastarieji sunkiau virškinami, paaiškina C. Yoshida. Dujos ima kauptis, kai nesuvirškintu maistu žarnyne užsiima bakterijos. Taip pat, jeigu vargina pilvo pūtimas, vertėtų vengti pupelių, tofu, žalėsių ir kopūstinių šeimos daržovių, pavyzdžiui, brokolių ir žiedinių kopūstų.

Maistas, padėsiantis išvengti vidurių užkietėjimo


Išbandykite: obuolius ir kriaušes.

Kiek? Per dieną rekomenduojama suvalgyti nuo 20 iki 35 gramų ląstelienos, o tai prilygsta penkioms vaisių ir daržovių funkcijoms. Porciją kasdien didinkite po truputį – po maždaug keturis ar penkis gramus, nes priešingu atveju, perspėja C. Yoshida, gali imti varginti nemalonūs pojūčiai. Išvengti vidurių užkietėjimo padės ir vanduo, tad skysčių vartoti reikėtų daugiau. Būtent vanduo padeda ląstelienai lengviau judėti žarnynu.

Palaikyti reguliarią virškinamojo trakto funkciją padeda daug ląstelienos turintys produktai. Taip pat rekomenduojami ir daug vandens turintys, pavyzdžiui, kriaušės, melionai, pomidorai ir vynuogės.

Ko vengti? Ekspertai pataria nesižavėti apdorotu maistu, pavyzdžiui, šaldytais produktais, riebia mėsa ir cukrumi. Reguliariai tuštintis padės ir valgymais reguliariais intervalais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)