Kodėl susergama?

Lūpų pūsleline užsikrečiama nuo sergančiųjų. Tačiau virusą gali perduoti ir jį nešiojantys, bet patys to nežinantys asmenys. Užsikrėsti Herpes simplex virusu labai lengva. Pakanka glaudaus kontakto su sergančiuoju – bučinio arba prisilietimo prie pažeistos odos. Kartais užtenka pasinaudoti tik rankšluosčiu, skutimosi peiliuku, stalo įrankiais ir pan. Užsikrėtimo galimybė beveik šimtaprocentinė, dėl to šį virusą turi dauguma žmonių.

Dažnai Herpes simplex plinta ir lašeliniu būdu per orą. Nors užsikrėsti lengva, tačiau iš karto kokie nors ligos simptomai pasireiškia tik 1 % žmonių. Kitiems pūslelinė pasirodo tik tuomet, kai kokie nors veiksniai (infekcinės ligos, imuninės sistemos nusilpimas, įvairios traumos, pervargimas ir kt.) paskatina infekcijos paūmėjimą.

Kaip atpažinti?

Paprasta atpažinti pūslelinę. Iš pradžių burnoje arba ant lūpos atsiranda skausmingas taškas. Toje vietoje juntamas deginimas, niežulys, ji parausta, šiek tiek patinsta. Praėjus kelioms valandoms jau matyti nedidelė, smeigtuko galvutės dydžio vandeninga pūslelė, kurią perši, juntamas nemalonus tempimas. Po kelių dienų pūslelėje esantis skysti tampa neskaidrus, vėliau jis sudžiūva, o jo vietoje susiformuoja šašas.

Kai imuninė sistema yra labai nusilpusi, minėti simptomai gali trukti ilgiau, o virusas išplisti ne tik burnoje ar ant lūpų, bet ir ant skruostų arba nosies. Žinoma, tai pasitaiko itin retai. Sunkesniais pūslelinės atvejais gali pasireikšti ir kitų simptomų: pakilti kūno temperatūra, atsirasti galvos skausmas, raumenų traukuliai, kankinti nuovargis.

Kaip gydoma?

Kartą užsikrėtus Herpes simplex virusu, jis visą gyvenimą lieka nervų sistemos ląstelėse. Išguiti jo iš organizmo nepajėgi net medicina. Nepaisant to, kai virusas tampa aktyvus, jo sukeliamus nemalonius simptomus galima slopinti. Geriausiai veikia specialūs tepalai. Juos rekomenduojama pradėti naudoti vos pajutus pirmuosius ligos požymius.

Tiems, kuriems lūpų tepalai sukelia diskomfortą, gali rinktis specialius pleistrus, kurių veikliosios medžiagos pamažu slopina nemalonius pojūčius ir padeda greičiau sveikti. Dažniausiai tepalai ir pleistrai naudojami apie 5 dienas, kol pūslelės sudžiūva ir apsitraukia šašais, užkertančiais kelią tolesnei infekcijai.

Sunkesniais atvejais gali būti skiriami antivirusiniai vaistai. Tai pasitaiko labai retai. Sergant lūpų pūsleline svarbu stiprinti imuninę sistemą, todėl rekomenduojama daugiau ilsėtis, vengti streso, sveikai maitintis, vartoti vitaminus arba valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių.

Liaudies medicina pataria

Jeigu sergama lengva lūpų pūslelinės forma, galima pasikliauti ir tuo, ką duoda pati gamta. Teigiama, kad nemalonius ligos simptomus slopina levandų bei arbatmedžių eteriniai aliejai. Juos rekomenduojama tepti tiesiai ant pažeistos odos. Jie ne tik slopina skausmą, niežulį, bet ir kovoja su infekcija.

Pajutus pirmuosius pūslelinės požymius nepakenks ant tos vietos uždėti maišelį su ledo kubeliais – nuslopins tinimą ir perštėjimą.

Liaudies išmintis byloja, kad kovoti su šiuo virusu padeda ir alavijai. Reikia tik šviežiai spaustomis jų sultimis kelis kartus per dieną valyti viruso pažeistą vietą. Liga praeis greičiau ir lengviau. Taip pavyks išvengti ir žaizdelių užkrėtimo bakterijomis.

Jeigu juntamas itin stiprus tempimas, rekomenduojama pūslelę patepti alyvuogių aliejumi. Jis suminkštins odą, todėl nemalonus pojūtis susilpnės.

Itin veiksmingu kovotoju su lūpų pūsleline laikomas medus. Sakoma, kad laiku patepus, galima išvengti tolesnio viruso plitimo.

Profilaktinės priemonės

Geriausias ligos gydymo būdas – jos prevencija. Ko imtis, kad sumažėtų rizika susirgti lūpų pūsleline? Svarbiausia stiprinti imuninę sistemą. Tam būtina sveikai maitintis, sportuoti, atsisakyti žalingų įpročių, laikytis darbo ir poilsio režimo. Linkusieji sirgti pūsleline turėtų lūpas saugoti nuo saulės, t. y. naudoti specialius lūpų balzamus su SPF filtrais arba cinko oksidu.

Pastarasis pasižymi sudirgusią odą minkštinamosiomis ir raminamosiomis savybėmis, saugo nuo žalingo aplinkos poveikio. Be abejo, labai svarbi asmeninė higiena ir atsargumas. Jokiu būdu negalima kontaktuoti su sergančiuoju lūpų pūsleline. Jeigu ja serga šeimos narys, negalima naudoti jo asmeninės higienos daiktų. Patartina dažniau skalbti jo naudotus rankšluosčius, drabužius, valyti visus namų paviršius ir patiems kruopščiau plautis rankas.

Įdomu

Dauguma suaugusių amerikiečių Herpes simplex virusu užsikrečia maždaug 20 metų.

Herpes simplex virusą turi apie 50 % vaikų. Dažniausiai jie užsikrečia nuo tėvų.

Sergant lengva lūpų pūslelinės forma, simptomai trunka 3–5 dienas, sunkesniu atveju jie gali tęstis iki trijų savaičių.

Herpes simplex virusas tūno stuburo smegenyse.

Lūpų pūslelinė žinoma nuo senovės graikų laikų.

Žinomos net 8 lūpų pūslelinės rūšys.

Herpes virusas gali būti pavojingas gyvybei. Kartais jis patenka į galvos smegenis ir sukelia virusinės kilmės encefalitą.