Teigiama, jog šaltalankiai puikiai stiprina organizmą, gydo virškinamojo trakto sutrikimus, mažina skausmą, gydo žaizdas, teikia energijos... Be to, stabdo senėjimo procesus, puikiai atgaivina odą, palaiko jos elastingumą, drėgmę, mažina raukšleles... Taigi kaip teisingai naudoti šį produktą, kad galėtume mėgautis visa jo teikiama nauda?

Pataria fitoterapijos specialistė, ekologiškų prekių parduotuvės Ekokolekcija.lt vadovė Loreta Dumbliauskė.

Šaltalankių aliejus — sveikam ir stipriam organizmui

„Šaltalankis naudingas visose savo formose: kulinarijoje neretai naudojamos pačios uogos, jų sultys. Tačiau daugiausiai naudos organizmui suteiksite pasirinkę aliejų, tai — koncentruotas vitaminų, antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis“,- pasakoja L. Dumbliauskė.

Paklausta apie šaltalankių naudą, fitoterapijos specialistė teigė, jog produktas turtingas Omega 6,7,9 nesočiosiomis riebalų rūgštimis, taip pat vitaminais A, E, D, C. Šaltalankių aliejus padeda stiprinti organizmą, imunitetą. Aliejų rekomenduojama vartoti sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, angina, sloga, esant dantenų ar burnos gleivinės uždegimui.

Taip pat tai puiki priemonė kraujuojančioms dantenoms. Dėl biologiškai aktyvių medžiagų gausos, aliejus gerina riebalų apykaitą, padeda pašalinti iš organizmo blogojo cholesterolio perteklių; vartojamas su medumi aliejus padeda įveikti mažakraujystę, suteikia energijos.

Kaip teisingai vartoti tiek naudingų savybių turintį aliejų? 1 arbatinį šaukštelį aliejaus reikėtų išgerti 15-30 min. prieš valgį, tai daryti galite 1-3 kartus per dieną. Peršalus aliejų galite naudoti inhaliacijoms, lašinti jį į nosį, tepti gleivinę. Beje, derėtų atkreipti dėmesį, jog aliejų nerekomenduojama naudoti esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui, lėtiniam cholecistitui.

Šaltalankių aliejaus nauda odai

Šaltalankių aliejus turi didelį karotinoidų ir vitamino E kiekį, yra puikus antioksidantas ir gali tapti puikia kosmetine priemone. Aliejus saugo odą nuo laisvųjų radikalų žalos ir priešlaikinio senėjimo, mažina raukšleles, regeneruoja odos ląsteles, taip pat palaiko odos elastingumą, drėgmę. Ši priemonė tinka visiems odos tipams, bet ypač rekomenduojama sausai, pavargusiai, išblyškusiai, linkusiai rausti bei brandžiai odai.

Tiesa, svarbu paminėti, jog ant odos tepamas grynas, šaltalankių aliejus „nuspalvina“ drabužius, patalynę ir t.t., tad jis yra maišomas su kitais nerafinuotais aliejais. Vienas naudingiausių — abrikosų branduolių aliejus, jis yra gausus naudingų odai medžiagų, puikiai susigeria. Kaip bebūtų, tinka ir kiti bespalviai aliejai, taip pat taukmedžių sviestas. Keletą lašų gryno šaltalankių aliejaus galite įmaišyti net į pirktinį kremą ar losjoną! Tikrai pastebėsite skirtumą — oda bus nuraminta, labiau sudrėkinta, pamaitinta.

Beje, priemonė naudinga ne tik veido, bet ir viso kūno odai. Įmaišykite šaltalankių aliejaus į rankų kremą, lūpų balzamą, losjoną po depiliacijos. Nepamirškite ir plaukų! Jiems slenkant, keletą kartų per savaitę įtrinkite plaukus ir galvos odą aliejumi, iššukuokite ir gerai išskalaukite. Taip pat šaltalankių aliejų naudokite plaukų kaukėms, jas galite pasigaminti patys (sumaišę su kokosų ar kt. aliejais) arba įlašinti į turimas priemones, geriausia — natūralias, bekvapes. Šaltalankių aliejus stiprina plaukų šaknis, suteikia jiems žvilgesio, elastingumo.

Šaltalankių aliejus — puiki priemonė tiek sveikatinimui, tiek odos priežiūrai, atgaivinimui. Mėgaukitės natūralių priemonių teikiama nauda ir gerėjančia savijauta bei skaisčia, spindinčia oda!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)