aA
Liofilizacija – vienas iš daugelio maisto produktų konservavimo būdų, išsiskiriantis tuo, kad šiuo metu pripažįstamas kaip vertingiausias dėl keleto priežasčių.
Liofilizuotos gėrybės
© KJP nuotr.

Vaisius, daržoves, uogas džiovinant įprastu būdu, vitamino C produkte išlieka tik apie 40 procentų, o liofilizuojant – net visas 100 procentų! Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti labai ilgai – net iki 20 metų.

Kaip tai vyksta?

Liofilizacija – tai džiovinimas dideliu šalčiu. Iš pradžių produktai yra užšaldomi kameroje, kurioje sukuriamas vakuumas. Tuomet dideliame šaltyje, siekiančiame -80 °C, maistas yra džiovinamas. Šio proceso metu vanduo, esantis uogose ar kituose produktuose, iš kieto kūno pereina į garų stadiją, aplenkdamas skystą fazę. Liofilizuojant pašalinamas vanduo, kuris buvo užšalęs (ledo pavidalu).

Svarbu atkreipti dėmesį, kad visi produktų gedimo procesai ir biologiškai vertingų medžiagų suirimas vyksta būtent skystoje fazėje, kurios liofilizuojant tiesiog nelieka. Taigi, nesant skystos terpės bei oro ir džiovinant šaltyje yra išsaugomos praktiškai visos vertingos medžiagos.

Liofilizacija pranašesnė už paprastą džiovinimą

Dietologė Kristina Jasmontienė kaip vieną didžiausių liofilizacijos pranašumų pamini faktą, kad produktą galime liofilizuoti tuo metu, kai jis yra pats vertingiausias, t. y. prinokęs, turintis daugiausiai A, C, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų. „Lietuvos atveju tai dažniausiai uogos birželio ir liepos mėnesiais, daržovės liepos-rugsėjo mėnesiais“, – sako specialistė.

Dar vienas liofilizacijos privalumas yra tas, kad išlaikomas pirmykštis žaliavos tūris ir gaunama specifinė traški puri tekstūra. Pavyzdžiui, liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos ir cheminės sudėties, tik dešimt kartų lengvesnė, nes joje nelieka vandens, kurios braškių uogose yra apie 90 procentų.

„Liofilizuotomis uogomis gali būti skaninamos košės, plakami kokteiliai. Būdų, kaip praturtinti racioną žiemą yra daug, tereikia pasitelkti fantaziją“, – pataria gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

<h1 style="box-sizing: border-box; margin: 0px; font-family: &quot;Open Sans&quot;, sans-serif; line-height: initial; color: #c13d2b; padding: 0px;"></h1>Liofilizacija: ateityje populiariausias maisto konservavimo būdas
© Shutterstock

Liofilizuoti galima beveik viską

Šią džiovinimo šaltyje technologiją galima taikyti visiems produktams, turintiems vandens. Tiesa, liofilizacijai reikalinga itin kokybiška žaliava, jai keliami ypatingai aukšti reikalavimai.

Įdomu tai, kad liofilizuoti galima ne tik vaisius, daržoves ar grybus, bet praktiškai viską – mėsą, sūrį, varškę ar net pieną ir valgomuosius ledus. Šis procesas medicinoje žinomas ir naudojamas seniai. Liofilizavimas taikomas norint užkonservuoti biologinės kilmės produktus – kraujo plazmą, audinių dalis, kuriuos vėliau galima sėkmingai panaudoti net ir po ilgo laiko.

Dietologė K.Jasmontienė atkreipia dėmesį, kad liofilizacijos taikymas yra iš dalies ribojamas džiovinant kai kurias uogas.

„Labai sunkiai ir dažnai nekokybiškai išdžiovinamos uogos, turinčios tvirtą tamprią odelę, pavyzdžiui, serbentai, spanguolės, aktinidijos, sausmedis, šermukšniai ir pan. Tokios uogos turi būti paruošiamos liofilizacijai jas subadant atitinkama adatėle, kad lengviau pasišalintų jose esantis vanduo. Tas pats pasakytina apie kai kurias daržoves (pvz., pomidorus, paprikas), – sako specialistė.

Tarp kitko

Šiuo metu liofilizuotų produktų įsigyti galima specializuotose sveiko maisto parduotuvėse, internetinėje prekyboje. Parduodami ne tik pavieniai liofilizuoti maisto gaminiai, bet ir įvairūs mišiniai, desertai. Jau drąsiai džiazuojama, t.y. ieškoma naujų skonių sumaišius keletą liofilizuotų produktų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„Revolut“ atstovas: slėpti pinigų nuo antstolių pas mus nebeišeis (3)

Lietuvoje specializuoto banko licenciją gavusio „ Revolut “ verslo plėtros vadovas Andrius...

Užkalnis. Saugokitės feisbuko, jis žagina jus kasdien (24)

Saugokite, kaip pinigus, savo dėmesį ir laiką. Gyvenimo niekas negrąžina.

Į Klaipėdos merus susiruošęs teisiamas Eligijus Masiulis tvirtina iš Grybauskaitės įspėjimų negavęs (323)

Politinės korupcijos byloje teisiamas buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis...

Policija pardavė avarijoje sumaitotą automobilį, bet pamiršo reikšmingą detalę (83)

„Be defektų“ – toks užrašas pridėtas interneto skelbimų portale greta parduodamo „...

Jurbarkiečių Kalėdoms išpuošti namai sulaukia didžiulio dėmesio: tokios elegancijos dar reikia paieškoti

Gūdžią naktį – šviesų jūra. Pasigėrėti įstabiu reginiu kasmet į Jurbarko pakraštyje...

Prieš autsaiderių testą – Ulanovo ryžtas: negalime teisintis, kad kažko trūksta specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (7)

Šį savaitė prieš Kalėdas Eurolygoje labai įtempta – visoms komandoms teks sužaisti po dvejas...

Viskas, ką turite žinoti apie papildomą pensijų kaupimą nuo naujų metų (38)

Nuo naujų metų pasikeitus papildomo pensijų kaupimo tvarkai gyventojai bus vėl priversti...

Ministeriją mokytojai palieka su grauduliu akyse: to nepamiršime iki mirties papildyta (355)

„Džiaugiamės, kad pagaliau mokytojus išgirdo, įsiklausė ir pradėjo spręsti problemas“, –...

Meghan Markle žiedas tik iš pažiūros atrodė paprastas – iš tiesų turėjo užslėptą reikšmę

Sasekso hercogiene gegužę tapusi Meghan Markle sugeba subtiliai išreikšti savo pažiūras ir...

Pažintis su Grigoniu: apie atėjimą į „Žalgirį“ pro galines duris, konfliktą su „Rytu“ ir pirmą susitikimą su žmona (11)

Marius Grigonis įsitvirtina Kauno „Žalgirio“ klube, tačiau kelias į Lietuvos čempionų...