aA
Liofilizacija – vienas iš daugelio maisto produktų konservavimo būdų, išsiskiriantis tuo, kad šiuo metu pripažįstamas kaip vertingiausias dėl keleto priežasčių.
Liofilizuotos gėrybės
© KJP nuotr.

Vaisius, daržoves, uogas džiovinant įprastu būdu, vitamino C produkte išlieka tik apie 40 procentų, o liofilizuojant – net visas 100 procentų! Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti labai ilgai – net iki 20 metų.

Kaip tai vyksta?

Liofilizacija – tai džiovinimas dideliu šalčiu. Iš pradžių produktai yra užšaldomi kameroje, kurioje sukuriamas vakuumas. Tuomet dideliame šaltyje, siekiančiame -80 °C, maistas yra džiovinamas. Šio proceso metu vanduo, esantis uogose ar kituose produktuose, iš kieto kūno pereina į garų stadiją, aplenkdamas skystą fazę. Liofilizuojant pašalinamas vanduo, kuris buvo užšalęs (ledo pavidalu).

Svarbu atkreipti dėmesį, kad visi produktų gedimo procesai ir biologiškai vertingų medžiagų suirimas vyksta būtent skystoje fazėje, kurios liofilizuojant tiesiog nelieka. Taigi, nesant skystos terpės bei oro ir džiovinant šaltyje yra išsaugomos praktiškai visos vertingos medžiagos.

Liofilizacija pranašesnė už paprastą džiovinimą

Dietologė Kristina Jasmontienė kaip vieną didžiausių liofilizacijos pranašumų pamini faktą, kad produktą galime liofilizuoti tuo metu, kai jis yra pats vertingiausias, t. y. prinokęs, turintis daugiausiai A, C, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų. „Lietuvos atveju tai dažniausiai uogos birželio ir liepos mėnesiais, daržovės liepos-rugsėjo mėnesiais“, – sako specialistė.

Dar vienas liofilizacijos privalumas yra tas, kad išlaikomas pirmykštis žaliavos tūris ir gaunama specifinė traški puri tekstūra. Pavyzdžiui, liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos ir cheminės sudėties, tik dešimt kartų lengvesnė, nes joje nelieka vandens, kurios braškių uogose yra apie 90 procentų.

„Liofilizuotomis uogomis gali būti skaninamos košės, plakami kokteiliai. Būdų, kaip praturtinti racioną žiemą yra daug, tereikia pasitelkti fantaziją“, – pataria gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

<h1 style="box-sizing: border-box; margin: 0px; font-family: &quot;Open Sans&quot;, sans-serif; line-height: initial; color: #c13d2b; padding: 0px;"></h1>Liofilizacija: ateityje populiariausias maisto konservavimo būdas
© Shutterstock

Liofilizuoti galima beveik viską

Šią džiovinimo šaltyje technologiją galima taikyti visiems produktams, turintiems vandens. Tiesa, liofilizacijai reikalinga itin kokybiška žaliava, jai keliami ypatingai aukšti reikalavimai.

Įdomu tai, kad liofilizuoti galima ne tik vaisius, daržoves ar grybus, bet praktiškai viską – mėsą, sūrį, varškę ar net pieną ir valgomuosius ledus. Šis procesas medicinoje žinomas ir naudojamas seniai. Liofilizavimas taikomas norint užkonservuoti biologinės kilmės produktus – kraujo plazmą, audinių dalis, kuriuos vėliau galima sėkmingai panaudoti net ir po ilgo laiko.

Dietologė K.Jasmontienė atkreipia dėmesį, kad liofilizacijos taikymas yra iš dalies ribojamas džiovinant kai kurias uogas.

„Labai sunkiai ir dažnai nekokybiškai išdžiovinamos uogos, turinčios tvirtą tamprią odelę, pavyzdžiui, serbentai, spanguolės, aktinidijos, sausmedis, šermukšniai ir pan. Tokios uogos turi būti paruošiamos liofilizacijai jas subadant atitinkama adatėle, kad lengviau pasišalintų jose esantis vanduo. Tas pats pasakytina apie kai kurias daržoves (pvz., pomidorus, paprikas), – sako specialistė.

Tarp kitko

Šiuo metu liofilizuotų produktų įsigyti galima specializuotose sveiko maisto parduotuvėse, internetinėje prekyboje. Parduodami ne tik pavieniai liofilizuoti maisto gaminiai, bet ir įvairūs mišiniai, desertai. Jau drąsiai džiazuojama, t.y. ieškoma naujų skonių sumaišius keletą liofilizuotų produktų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Etikos sargų darbo užkulisiuose – politikų šantažas, slapta įrašyti pokalbiai ir kiti nešvarūs skalbiniai (144)

„ Moli , tu savo noru rašysi“, – taip iš darbo siūloma išeiti Vyriausioje tarnybinės etikos...

Šadžius aiškinasi krizės tyrėjams: finansų ministras neturi būti ekonomikos ekspertas (56)

Buvęs finansų ministras socialdemokratas Rimantas Šadžius krizės tyrėjams teigė, kad nėra...

Oro uoste suniokoto „Audi“ savininkai šokiruoti: tikėjosi saugumo, gavo 40 tūkst. eurų nuostolių (292)

Vilniečių šeimynos atostogos netikėtai apkarto. Iš Kauno oro uosto pailsėti į užsienį...

Suskaičiavo, kiek kartų mėginta supirkti daugiau kaip 500 hektarų žemės (117)

Nacionalinė žemės tarnyba suskaičiavo, kiek šiemet buvo atvejų, kai fiziniai ir juridiniai...

Medikė ragina suklusti: giriasi, kad įteisino medicinines kanapes, tačiau jos neegzistuoja (6)

Praėjusią savaitę Seimas pritarė siūlymui leisti kanapes, kanapių dervą, kanapių ekstraktus ir...

Penki žingsniai, kaip be vargo išsiderėti didesnę algą (1)

Mergina, vardu Sarah, turėjo rimtą problemą, dėl kurios dieną naktį suko galvą: ji norėjo...

Apie žalgiriečių atsakomybes prabilęs White'as: nerodome naujokams tinkamo pavyzdžio specialiai Krepsinis.lt iš Stambulo (1)

Kauno „Žalgirio“ senbuviai neslepia, kad komandai sezono pradžioje trūksta susižaidimo,...

Valdžios ir žurnalistų konfliktas: kodėl visuomenė taip nemėgsta pastarųjų? (5)

Ar girdite, kaip tyliai cypia žurnalistai apie atimamą žodžio laisvę, politinį spaudimą ir kaip...

„Regitra“ perspėja apie sukčių siautėjimą: susirenka ir asmens dokumentus (3)

„ Regitra “ praneša, jog pastaruoju metu padaugėjo sukčių, siūlančių įgyti teisę vairuoti...

Naktį Plungę sudrebino sprogimas: trys suaugusieji ir mažametė mergaitė išvežti į ligoninę (40)

Spalio 17-osios naktį, 1.51 val., ugniagesiai gavo pranešimą, kad Plungėje, name, sprogo dujų...