Liofilizacija – vienas iš daugelio maisto produktų konservavimo būdų, išsiskiriantis tuo, kad šiuo metu pripažįstamas kaip vertingiausias dėl keleto priežasčių.
Liofilizuotos gėrybės
© KJP nuotr.

Vaisius, daržoves, uogas džiovinant įprastu būdu, vitamino C produkte išlieka tik apie 40 procentų, o liofilizuojant – net visas 100 procentų! Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti labai ilgai – net iki 20 metų.

Kaip tai vyksta?

Liofilizacija – tai džiovinimas dideliu šalčiu. Iš pradžių produktai yra užšaldomi kameroje, kurioje sukuriamas vakuumas. Tuomet dideliame šaltyje, siekiančiame -80 °C, maistas yra džiovinamas. Šio proceso metu vanduo, esantis uogose ar kituose produktuose, iš kieto kūno pereina į garų stadiją, aplenkdamas skystą fazę. Liofilizuojant pašalinamas vanduo, kuris buvo užšalęs (ledo pavidalu).

Svarbu atkreipti dėmesį, kad visi produktų gedimo procesai ir biologiškai vertingų medžiagų suirimas vyksta būtent skystoje fazėje, kurios liofilizuojant tiesiog nelieka. Taigi, nesant skystos terpės bei oro ir džiovinant šaltyje yra išsaugomos praktiškai visos vertingos medžiagos.

Liofilizacija pranašesnė už paprastą džiovinimą

Dietologė Kristina Jasmontienė kaip vieną didžiausių liofilizacijos pranašumų pamini faktą, kad produktą galime liofilizuoti tuo metu, kai jis yra pats vertingiausias, t. y. prinokęs, turintis daugiausiai A, C, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų. „Lietuvos atveju tai dažniausiai uogos birželio ir liepos mėnesiais, daržovės liepos-rugsėjo mėnesiais“, – sako specialistė.

Dar vienas liofilizacijos privalumas yra tas, kad išlaikomas pirmykštis žaliavos tūris ir gaunama specifinė traški puri tekstūra. Pavyzdžiui, liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos ir cheminės sudėties, tik dešimt kartų lengvesnė, nes joje nelieka vandens, kurios braškių uogose yra apie 90 procentų.

„Liofilizuotomis uogomis gali būti skaninamos košės, plakami kokteiliai. Būdų, kaip praturtinti racioną žiemą yra daug, tereikia pasitelkti fantaziją“, – pataria gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

<h1 style="box-sizing: border-box; margin: 0px; font-family: &quot;Open Sans&quot;, sans-serif; line-height: initial; color: #c13d2b; padding: 0px;"></h1>Liofilizacija: ateityje populiariausias maisto konservavimo būdas
© Shutterstock

Liofilizuoti galima beveik viską

Šią džiovinimo šaltyje technologiją galima taikyti visiems produktams, turintiems vandens. Tiesa, liofilizacijai reikalinga itin kokybiška žaliava, jai keliami ypatingai aukšti reikalavimai.

Įdomu tai, kad liofilizuoti galima ne tik vaisius, daržoves ar grybus, bet praktiškai viską – mėsą, sūrį, varškę ar net pieną ir valgomuosius ledus. Šis procesas medicinoje žinomas ir naudojamas seniai. Liofilizavimas taikomas norint užkonservuoti biologinės kilmės produktus – kraujo plazmą, audinių dalis, kuriuos vėliau galima sėkmingai panaudoti net ir po ilgo laiko.

Dietologė K.Jasmontienė atkreipia dėmesį, kad liofilizacijos taikymas yra iš dalies ribojamas džiovinant kai kurias uogas.

„Labai sunkiai ir dažnai nekokybiškai išdžiovinamos uogos, turinčios tvirtą tamprią odelę, pavyzdžiui, serbentai, spanguolės, aktinidijos, sausmedis, šermukšniai ir pan. Tokios uogos turi būti paruošiamos liofilizacijai jas subadant atitinkama adatėle, kad lengviau pasišalintų jose esantis vanduo. Tas pats pasakytina apie kai kurias daržoves (pvz., pomidorus, paprikas), – sako specialistė.

Tarp kitko

Šiuo metu liofilizuotų produktų įsigyti galima specializuotose sveiko maisto parduotuvėse, internetinėje prekyboje. Parduodami ne tik pavieniai liofilizuoti maisto gaminiai, bet ir įvairūs mišiniai, desertai. Jau drąsiai džiazuojama, t.y. ieškoma naujų skonių sumaišius keletą liofilizuotų produktų.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„Alfa vyras“ merginas viliojo apsimesdamas fotografu: jos nepastebėjo svarbios detalės (119)

Anksčiau „Alfa vyro“ mokymais pagarsėjęs Airinas Arutiunianas liepos 12 d. sulaikytas už...

Po susitikimo su Putinu Trumpas įvarė save į kampą: Senatas jau ėmėsi veiksmų (153)

Jungtinės Valstijos Rusijai reikalingos kaip priešas, juolab kad tai idealus priešas, teigia...

Vilniuje – dar viena masinė avarija, pranešama apie prispaustus žmones papildyta 17.30 (1)

Sostinėje, Kirtimų g., penktadienio pavakarę susidūrė šešios transporto priemonės.

Nuo Kremliaus propagandistės iki Lietuvos šnipės: rusę įtaria dvigubu žaidimu (135)

Kaliningrade sulaikyta ir į Maskvą nuskraidinta rusė, kaltinama valstybės išdavimu – įtariama,...

Vokietijoje – incidentas autobuse: skelbiama, kad sužeista mažiausiai 14 žmonių (69)

Vokietijos žiniasklaida praneša, kad išpuolyje Vokietijos šiauriniame mieste Liubeke buvo...

Kazachstane – olimpinio prizininko žudiko medžioklė: nurodymus dalina Nazarbajevas (4)

Sukrėstas Kazachstanas ir visas dailiojo čiuožimo pasaulis lieja ašaras dėl vagių viduryje...

Itin judrioje sostinės vietoje įvyko masinė avarija (46)

Penktadienio pavakarę sostinėje, Geležinio Vilko gatvės tunelyje po Seimu, įvyko masinė...

Mūšis dėl sunkiojo vandens Norvegijoje (2)

Mūšis dėl sunkiojo vandens – virtinė Sąjungininkų diversijų įvykdytų Antrojo pasaulinio...

Vienas garsiausių Lietuvos nusikaltėlių Zamolskis pradėjo bado streiką – negeria net vandens (77)

Lietuvos pilietis Romas Zamolskis , 2016 metų rugpjūtį nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme...

Po kritikos dėl alinamos meškos sulaukusiam cirkui Klaipėdoje – specialistų patikrinimai politikai rodo valią uždrausti laukinių gyvūnų pasirodymus (51)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba žada patikrinti informaciją, kad cirko pasirodymo...