Liofilizacija – vienas iš daugelio maisto produktų konservavimo būdų, išsiskiriantis tuo, kad šiuo metu pripažįstamas kaip vertingiausias dėl keleto priežasčių.
Liofilizuotos gėrybės
© KJP nuotr.

Vaisius, daržoves, uogas džiovinant įprastu būdu, vitamino C produkte išlieka tik apie 40 procentų, o liofilizuojant – net visas 100 procentų! Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti labai ilgai – net iki 20 metų.

Kaip tai vyksta?

Liofilizacija – tai džiovinimas dideliu šalčiu. Iš pradžių produktai yra užšaldomi kameroje, kurioje sukuriamas vakuumas. Tuomet dideliame šaltyje, siekiančiame -80 °C, maistas yra džiovinamas. Šio proceso metu vanduo, esantis uogose ar kituose produktuose, iš kieto kūno pereina į garų stadiją, aplenkdamas skystą fazę. Liofilizuojant pašalinamas vanduo, kuris buvo užšalęs (ledo pavidalu).

Svarbu atkreipti dėmesį, kad visi produktų gedimo procesai ir biologiškai vertingų medžiagų suirimas vyksta būtent skystoje fazėje, kurios liofilizuojant tiesiog nelieka. Taigi, nesant skystos terpės bei oro ir džiovinant šaltyje yra išsaugomos praktiškai visos vertingos medžiagos.

Liofilizacija pranašesnė už paprastą džiovinimą

Dietologė Kristina Jasmontienė kaip vieną didžiausių liofilizacijos pranašumų pamini faktą, kad produktą galime liofilizuoti tuo metu, kai jis yra pats vertingiausias, t. y. prinokęs, turintis daugiausiai A, C, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų. „Lietuvos atveju tai dažniausiai uogos birželio ir liepos mėnesiais, daržovės liepos-rugsėjo mėnesiais“, – sako specialistė.

Dar vienas liofilizacijos privalumas yra tas, kad išlaikomas pirmykštis žaliavos tūris ir gaunama specifinė traški puri tekstūra. Pavyzdžiui, liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos ir cheminės sudėties, tik dešimt kartų lengvesnė, nes joje nelieka vandens, kurios braškių uogose yra apie 90 procentų.

„Liofilizuotomis uogomis gali būti skaninamos košės, plakami kokteiliai. Būdų, kaip praturtinti racioną žiemą yra daug, tereikia pasitelkti fantaziją“, – pataria gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

<h1 style="box-sizing: border-box; margin: 0px; font-family: &quot;Open Sans&quot;, sans-serif; line-height: initial; color: #c13d2b; padding: 0px;"></h1>Liofilizacija: ateityje populiariausias maisto konservavimo būdas
© Shutterstock

Liofilizuoti galima beveik viską

Šią džiovinimo šaltyje technologiją galima taikyti visiems produktams, turintiems vandens. Tiesa, liofilizacijai reikalinga itin kokybiška žaliava, jai keliami ypatingai aukšti reikalavimai.

Įdomu tai, kad liofilizuoti galima ne tik vaisius, daržoves ar grybus, bet praktiškai viską – mėsą, sūrį, varškę ar net pieną ir valgomuosius ledus. Šis procesas medicinoje žinomas ir naudojamas seniai. Liofilizavimas taikomas norint užkonservuoti biologinės kilmės produktus – kraujo plazmą, audinių dalis, kuriuos vėliau galima sėkmingai panaudoti net ir po ilgo laiko.

Dietologė K.Jasmontienė atkreipia dėmesį, kad liofilizacijos taikymas yra iš dalies ribojamas džiovinant kai kurias uogas.

„Labai sunkiai ir dažnai nekokybiškai išdžiovinamos uogos, turinčios tvirtą tamprią odelę, pavyzdžiui, serbentai, spanguolės, aktinidijos, sausmedis, šermukšniai ir pan. Tokios uogos turi būti paruošiamos liofilizacijai jas subadant atitinkama adatėle, kad lengviau pasišalintų jose esantis vanduo. Tas pats pasakytina apie kai kurias daržoves (pvz., pomidorus, paprikas), – sako specialistė.

Tarp kitko

Šiuo metu liofilizuotų produktų įsigyti galima specializuotose sveiko maisto parduotuvėse, internetinėje prekyboje. Parduodami ne tik pavieniai liofilizuoti maisto gaminiai, bet ir įvairūs mišiniai, desertai. Jau drąsiai džiazuojama, t.y. ieškoma naujų skonių sumaišius keletą liofilizuotų produktų.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Seimo narių komandiruočių išlaidos auga kaip ant mielių: kur už tokius pinigus keliauja parlamentarai? (5)

Per ketverius metus išlaidos Seimo narių komandiruotėms išaugo beveik 94 tūkst. eurų.

Vakarų Holivude driekiasi vadinamasis rusų bulvaras: čia gali visko išgirsti ir apie Rusiją, ir apie Ameriką, ir net apie Lietuvą (5)

Los Andželo Vakarų Holivude driekiasi vadinamas rusų bulvaras, kuriuo vaikščiodami tikrai...

Baisi avarija Švenčionių rajone: du jauni vyrai žuvo, du sunkiai sužaloti (131)

Šeštadienį, apie 15 val., Vilniaus apskrities policija gavo pranešimą apie kruviną avariją...

Šunų pjautynės Pirėjuje: nešvarūs žaidimai, užsikirtę teisėjų švilpukai ir su apsauga išlydėtas Jasikevičius (105)

Nešvarios provokacijos ir įžeidinėjimai, techninės pražangos, padėties nekontroliuojantys...

Rimtas specialisto įspėjimas tėvams: jei neatpažinsite tam tikrų ženklų, ateityje jūsų vaikui gresia vienatvė (3)

Mokymasis kalbėti suteikia vaikui galimybę bendrauti su suaugusiaisiais, įgyti žinių apie...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Kodėl Skverneliui reikia karo prieš prezidentę? (245)

Į pavasarinę šiukšlių rinkimo akciją „Darom“ šeštadienio rytą išsiruošę konservatoriai...

„Betsafe-LKL“ čempionato rungtynės: „Pieno žvaigždės“ - „Lietkabelis“ (1)

„Betsafe-LKL“ čempionato rungtynės: „Pieno žvaigždės“ - „Lietkabelis“. Tiesiogiai iš...

„Betsafe-LKL“ čempionato rungtynės: „Dzūkija“ - „Šiauliai“ (4)

„Betsafe-LKL“ čempionato rungtynės: „Dzūkija“ - „Šiauliai“. Tiesiogiai iš Alytaus.

Legendinis Alfonsas Penikas – atvirai apie meilės istorijas, skandalus ir didžiausias gyvenimo klaidas (99)

Pastaruoju metu apie žinomą muzikantą bei vaikų grupės „Pop-šou“ vadovą Alfonsą Peniką...

Aiškėja, kaip mirė garsusis didžėjus Avicii: pareigūnai jau turi visus duomenis (49)

Omano policija mano, kad žinomas švedų didžėjus Avicii, kurio tikrasis vardas - Timas...