Kas yra katarakta, kaip ją gydyti ir kaip su ja gyventi, pasakoja Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja oftalmologė, mikrochirurgė Eglė Šumskienė.

- Kas yra katarakta ir kaip ji pasireiškia?

- Katarakta – tai akies lęšiuko drumstėjimas, pasireiškiantis matymo pablogėjimu viena ar abiem akimis. Žmogus mato kaip pro rūką, dvejinasi daiktai, pamažu nyksta spalvos, pasidaro sunku vairuoti automobilį tamsiu paros metu, nebetinka anksčiau nešioti akiniai, o ligai progresuojant, rega vis blogėja, kol galiausiai žmogus tik skiria šviesą nuo tamsos.

- Ar dėl kataraktos galima apakti?

- Taip, dėl kataraktos rega gali pablogėti iki tik šviesos jutimo.
Kokios yra kataraktos gydymo galimybės?

- Šiuo metu visame pasaulyje kataraktos gydymas yra tik chirurginis: atliekama operacija, kurios metu drumstas lęšiukas ultragarsu suskaldomas ir išsiurbiamas, o į jo vietą įstatomas dirbtinis.

- Kokie kataraktos operacijos rezultatai?

- Jei pacientas neserga kitomis ligomis (glaukoma, amžine geltonosios dėmės degeneracija, cukralige ar kitomis, kurių metu pažeidžiama tinklainė), pooperaciniai rezultatai labai geri. Apie 95 % pacientų atgauna 50–100 % regėjimo.

- Ar operacija skausminga?

- Operacija atliekama taikant vietinę nejautrą: žmogus išlieka budrus, jis jaučia šviesą, jaučia, kad laša lašai, tačiau tikrai neskauda.

- Tai gal skauda po operacijos, kai nustoja veikti nuskausminamieji?

- Po sėkmingos operacijos neskauda, operuota akis būna užklijuota. Kitą rytą, nuėmus tvarstį, gali atrodyti, lyg kažkas įkrito į akį. Taip yra dėl to, kad operacijos metu daromas nedidelis – apie 2 mm pjūvis, kurį kelias dienas, kol sugyja paviršius, žmogus gali jausti lyg svetimkūnį.

- Kas bus, jei operacijos metu sumirksėsiu?

- Net ir labai norint, operacijos metu sumirksėti nepavyks, kadangi yra naudojamas specialus vokų skėtiklis, kuris neleidžia nei užsimerkti, nei sumirksėti.

- Kokia šios operacijos rizika?

Pasaulinės statistikos duomenimis, komplikacijos įvyksta iki 5 % visų atvejų.

- Kokie pooperaciniai apribojimai ir kuriam laikui?

- Po operacijos reikia lašinti paskirtus lašus 4–6 savaites, negalima sunkiai kelti, dirbti pasilenkus ar dulkėtoje aplinkoje, būtina vengti traumų, fizinių pratimų, plaukiojimo. Porą savaičių vengti darbo iš arti: neskaityti, nemegzti, nesiuvinėti. Patariama nešioti akinius nuo saulės.

- Kas bus, jei mėginsiu atitolinti operaciją?

- Katarakta yra pamažu progresuojanti liga, t. y. rega vis blogės iki apakimo. Kuo vėliau operuojama katarakta, tuo didesnė komplikacijų rizika.

- Kada galima žiūrėti televizorių, vairuoti?

- Televizorių galima žiūrėti praėjus kelioms valandoms po operacijos. Dėl vairavimo informuojame kitą dieną – tai priklauso nuo regos aštrumo.

- Kaip žinoti, ar man jau reikia atlikti kataraktos operaciją?

- Jei palaipsniui pradedate matyti kaip pro rūką, dvejinasi daiktai, pamažu nyksta spalvos, pasidaro sunku vairuoti automobilį tamsiu paros metu, nebetinka anksčiau nešioti akiniai, ypač jei esate vyresnio amžiaus, pasikonsultuokite su akių gydytoju.

Jei matymo pablogėjimą lemia drumstas lęšiukas, galima atlikti kataraktos operaciją ir grąžinti regėjimą.