Apie druskos naudą ir žalą

Druska naudinga ir būtina normaliai žmogaus organizmo veiklai. Druska, arba natrio chloridas, įeina į žmogaus kraujo sudėtį, limfą, jos yra ląstelėse ir tarpląsteliniame audinyje. Be druskos ląstelės negalėtų gyvuoti, nes natrio ir chloro jonai dalyvauja visuose gyvybiškai svarbiuose procesuose. Be to, natrio dėka iš organizmo pašalinamas kalcis, kurio perteklius yra žalingas.

Druskos paros norma yra 5-8 g. Būtent tiek druskos kasdien pasišalina iš organizmo su prakaitu ir šlapimu. Tačiau dauguma mūsų per parą suvartoja daug daugiau druskos negu reikia – apie 30-40 g. Tokiu atveju jau reikėtų kalbėti ne apie druskos naudą, o apie žalą – dėl natrio pertekliaus organizme susilaiko skysčiai, atsiranda patinimų, kyla arterinis kraujo spaudimas, atsiranda kitokių sveikatos problemų.

Be to, druska organizme gali būti antsvorio priežastis, nes ji ne tik sulaiko organizme skysčius, bet ir lėtina medžiagų apykaitą. Todėl norint sulieknėti reikia laikytis bedruskės dietos, kuri sumažina druskos kiekį organizme – taip per savaitę galima numesti nuo dviejų iki aštuonių kilogramų.

Bedruskės dietos principai

Pagrindinis griežtos sumažinto druskos kiekio dietos principas – maisto gaminimas nepridedant druskos. Druskos organizmas turi gauti tik iš tokių produktų, kaip mėsa, daržovės, duona ir t.t. Tačiau toks griežtas druskos apribojimas dažniausiai taikomas lėtiniams susirgimams gydyti. Labiau paplitęs variantas – mažai druskos turinti dieta, jos laikantis leidžiama truputį pasūdyti maistą. Ji tiktų tiems, kuriuos vargina patinimai ir antsvoris.

Kaip efektyviai naudoti druską

Maistinė druska – nepakeičiamas prieskonis daugumai patiekalų beveik visų šalių virtuvėse. Tačiau esama keletas būdų, kaip ją efektyviau ir naudingiau vartoti. Pavyzdžiui, verdant mėsos sultinį, sūdyti reikėtų ne anksčiau nei 20 min. iki virimo, o žuvies sultinį reikėtų sūdyti iškart nugraibius putas.

Svarbu žinoti, kad žirniai ir pupelės sūdytame vandenyje išverda blogai, todėl juos sūdyti reikėtų tik baigiant virti. Kitos daržovės sūdomos likus 5-6 min. iki išvirimo. Baigiant gaminti sūdomos ir keptos bulvės, o į faršą druskos dedama iš anksto, prieš kepant.

Kartais skonio receptorius galima apgauti pakeičiant druską prieskoniais, svogūnais, salieru ar česnaku. Nebloga alternatyva druskai gali būti bedruskis sojų padažas.

Bedruskės dietos efektyvumas

Bedruskė dieta – svarbi kovos su nutukimu dalis. Norint sulieknėti visas maistas ruošiamas be druskos, tik jau baigti gaminti patiekalai šiek tiek pasūdomi. Valgyti reikėtų nedidelėmis porcijomis penkis kartus per dieną. Užkandžiauti reikėtų baigti jaučiant alkį, nes smegenys suvokia sotumą tik po 20 minučių.

Leidžiami produktai – daržovių ar žuvies sultinio sriubos, neriebi žuvis ar mėsa, kvietinė ar ruginė duona, bet ne daugiau 200 g per dieną.

Galima valgyti daržoves – pomidorus, kopūstus, cukinijas, agurkus, ridikus, morkas, burokėlius ir , saikingai, bulves ir pupeles. Į racioną reikėtų įtraukti rauginto pieno produktus, kiaušinius, uogas, nedideliais kiekiais vaisius, truputį sviesto (apie 10 g per parą), taip pat nestiprią kavą ir arbatą.

Draudžiami produktai

Prie draudžiamų produktų priskiriami makaronai, kruopos, padažai, saldūs vaisiai (arbūzai, bananai, vynuogės), cukrus, sūdyti, rūkyti, aštrūs gaminiai.

Gydomoji bedruskė dieta

Sergant lėtinėmis inkstų, širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu ir kitomis ligomis, bedruskė dieta taip pat naudinga. Maistas turi būti gaminamas be druskos, valgoma irgi mažomis porcijomis 5-6 kartus per dieną. Idealus variantas – garuose ruoštas maistas, o keptą visai pašalinti iš valgiaraščio. Šiek tiek sviesto galima dėti į jau paruoštą patiekalą.

Rekomenduojami produktai: daržovių sultiniai, neriebi mėsa, žuvis, kruopų košės (išskyrus manų), ruginė duona, nesaldūs džiūvėsiai, daržovės, nesaldūs vaisiai, rūgusio pieno produktai. Nestipri arbata. Nepamirškite tų produktų, kuriuose gausu kalio (kopūstų sultys, bulvės, figos, razinos), tačiau vartokite juos saikingai.
Draudžiami riebūs, kepti, sūdyti, aštrūs ir rūkyti, marinuoti produktai, taip pat mėsos sultiniai ir konditerijos gaminiai.

15 dienų bedruskės dietos meniu

Maistą ruošti reikia be druskos, šiek tiek pasūdyti tik baigus gaminti. Taip maitinantis pr savaitę galima numesti netgi 8 kilogramus.

Mėsos dienos – pirmas tris dienas valgyti neriebią vištieną be odelės, geriausiai krūtinėlę. Per dieną vištienos suvalgyti ne daugiau kaip 500 g.

Žuvies dienos – nuo ketvirtos iki šeštos dienos valgyti neriebią žuvį – maždaug 500 g per dieną.

Košės dienos – nuo šeštos iki devintos dienos valgyti košes, virtas vandenyje su trupučiu pieno. Per dieną galima suvalgyti ne daugiau kaip 250 g košės.

Daržovių dienos – nuo dešimtos iki dvyliktos dienos galima valgyti įvairias daržoves, išskyrus bulves, jų per dieną galima suvalgyti iki 2 kg, žalių ar troškintų su trupučiu sūrio.

Vaisių dienos – nuo tryliktos iki penkioliktos dienos leidžiami valgyti visi vaisiai (išskyrus bananus), jų galima suvalgyti apie 2 kg per dieną.

Visas dienas reikėtų suvartoti pakankamai skysčių – ne mažiau kaip 2 litrus per dieną.

Baigus laikytis dietos nereikėtų atsipalaiduoti, juk bedruskė dieta, kaip ir bet kokia kita dieta, organizmui, pripratusiam maitintis kitaip, sukelia didžiulį stresą. Todėl, jei grįšite prie įprastos mitybos, sugrįš ir numesti kilogramai. Taigi riboti save ir skaičiuoti kalorijas vis dėlto reikės, (suvartoti per dieną ne daugiau kaip 1500 kal), nevalgyti po 18 valandos, daugiau judėti.

Tokio lieknėjimo būdo pliusai ir minusai

Reikėtų nepamiršti, kad natris, esantis druskoje, būtinas organizmo gyvybinei veiklai. Tačiau druska, kaip ir bet koks kitas gausiai vartojamas produktas, gali būti žalinga. Pabandykite suskaičiuoti, kiek druskos suvartojame su kasdieniniais produktais – konservais, dešrelėmis, dešromis, traškučiais, riešutėliais, sūdyta žuvimi ir daugybe kitų produktų. Vartojant per daug druskos sutrinka medžiagų apykaita, jos perteklius kenkia organizmui.

Reikėtų atsižvelgti ir į dietologų, kurie mano, kad svoris tokios dietos metu krenta tik iš organizmo pašalinamų skysčių dėka, nuomonę. Pasak jų, žmogus, pradėjęs maitintis normaliai, greitai vėl priauga svorio.

Nereikėtų pamiršti, kad maitinantis be druskos gali atsirasti sveikatos problemų, todėl tokios dietos galima laikytis tik laikinai ir nedažnai. Tačiau ji naudinga hipertonikams, tiems, kuriems atsiranda patinimų. Pats principas – druskos kiekio sumažinimas- sveikatai nekenkia, tik nereikėtų jos atsisakyti visai.

Saugokite save ir atsisakykite žalingų įpročių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)