Diabetas

Diabetu sergančiam vaikui tenka laikytis griežtos dietos. Jam reguliariai daromos injekcijos. Toks vaikas linkęs savęs gailėtis, pasakoti apie savo išgyvenimus, bet retai domisi, ką jaučia ir išgyvena jo draugai, artimieji. Tėvams jis linkęs priekaištauti už tai, kad ryžosi turėti vaikų, žinodami, jog jie gali paveldėti šią ligą.

Tačiau tėvai neturi jaustis dėl to kalti, o juo labiau „prisipažinti“ vaikui tokie esą ir kartu apgailestauti. Jie privalo tik rūpintis savo vaiku ir pildyti visus gydytojų nurodymus, kad mažylis kuo geriau jaustųsi. Be to, jie turi įteigti savo atžalai, kad ir sirgdamas diabetu jis yra visavertis žmogus, kaip ir visi kiti.

Odos liga

Odos ligų, pavyzdžiui, psoriazės ar neurodermito, kamuojami vaikai jaučiasi ne tokie kaip kiti. Nuolat krimsdamiesi dėl savo išvaizdos ir jos gėdydamiesi, jie neleidžia sau pasveikti, nes dėl nervinės įtampos liga linkusi paūmėti.

Tėvams nederėtų dejuoti kartu su vaiku: „Oi, koks neteisingas likimas“. Jie turėti stengtis įkvėpti vaikui optimizmo, aiškindami, kad kiekvienas žmogus turi problemų, kurias stengiasi įveikti. Reikia džiaugtis gyvenimo teikiamais malonumais, juolab kad tai padeda nuslopinti ligos simptomus.

Astma

Astma sergantys mažyliai paprastai mėgsta bendrauti, būti dėmesio centre. Nepaisant to, jų psichologinis amžius paprastai atsilieka nuo biologinio 2-3 metais. Šie vaikai labai emocingi, greitai susijaudina, o susijaudinę pradeda dusti. Ilgainiui jie išmoksta gudrauti. Siekdami tam tikrų tikslų, jie tyčia sukelia dusulio priepuolį arba nesistengia jo nuslopinti.

Tėvai turi išsiaiškinti, kas jų vaikui sukelia dusulio priepuolius, ir stengtis nuo jų apsaugoti. Jiems taip pat derėtų išmokti atskirti tikrą dusulio priepuolį nuo simuliuojamo, kad vaikas negalėtų manipuliuoti liga siekdamas savo tikslų.

Atramos-judamojo aparato liga

Tokia liga sergantys vaikai linkę nuolat analizuoti ir lyginti, kuo jie skiriasi nuo sveikų vaikų. Supykę gali elgtis agresyviai. Šie vaikai nenoriai bendrauja su aplinkiniais. Yra egocentriški, įpratę naudotis tėvų paslaugomis.

Tėvai turi skatinti vaiką bendrauti su kitais vaikais ir jam padėti. Be to, jie turi padėti vaikui įsisąmoninti, kad jis toks pats žmogus, kaip ir visi kiti: gali mokytis, siekti karjeros, panaudoti savo talentus. Be abejo, tėvai turi padėti vaikui, bet turi mokyti ir savarankiškumo bei ugdyti pasitikėjimą savimi.