Senėjimo atšaukti neįmanoma, tačiau sulėtinti – galima. Patikėkite, oda ilgiau atrodys jaunatviškai, jei tik vartosite tam tikrus maisto produktus, padedančius kovoti su anksčiau laiko pasireiškiančiais senėjimo požymiais.

Efektyviausiai senėjimą lėtinantis maistas yra gausus maistinių medžiagų, antioksidantų, vandens ir sveikųjų riebalų. Toliau pateiktas labiausiai su odos puoselėjimu susijusių produktų sąrašas iš portalo healthyfoodhouse.com, su kuriuo tikrai verta susipažinti.

1. Šilauogės. Jose gausu vitaminų A ir C, taip pat senėjimą lėtinančio antioksidanto antocianino, apsaugančio odą nuo žalos, kurią sukelia stresas, aplinkos užterštumas ir saulės spinduliai.

2. Saldžiosios bulvės. Šios daržovės – puikus antioksidanto beta karoteno šaltinis. Jis virsta vitaminu A, o šis, savo ruožtu, sugrąžina odos elastingumą ir lemia tam tikrus odos ląstelių pakitimus, dėl kurių oda darosi minkštesnė, švelnesnė ir atrodo jaunatviškiau.

Didelis vitaminų C ir E kiekis palaiko odos skaistumą ir užkertą kelią kenksmingam laisvųjų radikalų poveikiui.

3. Rėžiukai. Šiuose augaluose gausu kalio, fosforo, kalcio, magnio ir vitaminų B1, A, C, B2 ir K, todėl juos vartojant suintensyvėja odos kraujo apytaka, mineralai geriau išnešiojami po organizmo ląsteles ir neutralizuojami laisvųjų radikalų sukeliami pažeidimai.

4. Papajos. Jos turi daug pačių svarbiausių vitaminų, mineralų ir antioksidantų, gerinančių odos elastingumą, užkertančių kelią ankstyviems senėjimo požymiams ir neleidžiančių atsirasti smulkioms raukšlelėms.

Papajos taip pat – tinkamas kalcio, magnio, B grupės vitaminų, kalio, fosforo ir vitaminų C, E, K ir A šaltinis. Jose esantis fermentas papainas veikia kaip natūrali nuo uždegimų sauganti medžiaga.

5. Raudonosios paprikos. Šiose daržovėse gausu su senėjimu kovojančių antioksidantų, apsaugą nuo uždegimų, saulės spindulių ir toksinų didinančių karotenoidų ir kolageno gamybą aktyvinančio vitamino C.

6. Granatai. Jų sėklose – ypač didelė vitamino C koncentracija, o jis veikia kaip antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, skatinantis kolageno gamybą ir kovojantis su uždegimo procesais.

7. Špinatai. Juose gausu antioksidantų, dėl kurių oda išlieka lygi ir standi. Špinatai gerina kolageno gamybą, juose – daug liuteno, magnio, „heme“ tipo geležies ir vitaminų A, E, C bei K.

8. Česnakai. Jie puikiai detoksikuoja odą, padeda kovoti su bakterijomis, be to, juose gausu antioksidantų, prisidedančių prie jaunatviškos odos išvaizdos.

9. Juodasis šokoladas. Šis skanumynas apsaugo nuo raukšlių, didina odos elastingumą, o jame esantys flavonoidai užkerta kelią ultravioletinių spindulių daromai žalai.

10. Brokoliai. Tai daržovės, kurias vartojant mažėja uždegimų tikimybė. Juose yra nemažai liuteino, folio rūgšties, antioksidantų, kalcio, ląstelienos ir vitaminų C bei K, todėl brokoliai gerina odos elastingumą, lėtina senėjimo procesus, padeda išlaikyti odos skaistumą ir sveiką išvaizdą.

11. Pomidorai. Tai – ypač galingas ginklas kovojant su senėjimo požymiais. Juose gausu likopeno, o šis junginys užkerta kelią nepageidaujamiems odos pokyčiams, didina jos elastingumą ir saugo nuo raukšlių.

12. Avokadai. Odos senėjimo procesus lėtina avokaduose esančios įvairiausios organizmui būtinos maistinės medžiagos, tokios kaip kalis, B grupės vitaminai, taip pat vitaminai E, C, K ir A bei karotenoidai, mažinantys toksinų sukeliamą žalą.

13. Riešutai. Juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, vitamino E, todėl vartojant riešutus gerėja odos audinių būklė, oda apsaugoma nuo neigiamo ultravioletinių spindulių poveikio ir galimų uždegimų.
Turėtumėte prisiminti vieną bendrą taisyklę: mitybos racione turi būti ypač daug vaisių ir daržovių

Patartina rinktis tokius, kurių spalvos – ryškios, mat ryški spalva rodo, kad daržovė arba vaisius pasižymi didesniu kovos su senėjimo procesais poveikiu.

Tai pat verta nepamiršti ir kitų odos jaunystę saugančių įpročių. Toliau pateiktas atitinkamų patarimų sąrašas.

• Pasirūpinkite tinkama organizmo hidratacija: kasdien išgerkite po 8–10 stiklinių vandens.

• Būtinai įsigykite kokybišką ir efektyvią drėkinamąją priemonę, skatinančią odos ląstelių regeneraciją.

• Odos priežiūros ritualą turi sudaryti valomosios, tonizuojančios ir drėkinamosios procedūros.

• Nepatingėkite kuo dažniau pakeisti pagalvės užvalkalo. Geriausia, jei jis bus pasiūtas iš šilko arba satino, nes medvilniniai pagalvių užvalkalai sugeria iš odos visą drėgmę, todėl ji išsausėja, ima pleiskanoti, o tai priveda prie raukšlių išryškėjimo.

• Pakankamai ilsėkitės. Ypač neigiamai odą veikia miego stygius.

• Reguliariai atlikite odos valymo procedūras.

• Kad sumažėtų ankstyvų raukšlių ir odos vėžio rizika, būtinai tepkitės apsauginiu kremu nuo saulės. Rinkitės tokį, kurio SPF – pakankamai aukštas.

• Meskite rūkyti. Šis žalingas įprotis ypač sendina odą, skatina pigmentinių dėmių ir raukšlių atsiradimą.

• Kad kūnas ir oda atrodytų jaunatviškai, pradėkite reguliariai sportuoti, o siekdami sumažinti įtampą, užsiimkite meditacija, joga ir gilaus kvėpavimo pratimais.

• Tiesiog privalote mažinti stresą ir pasistengti atsipalaiduoti. Puikiai padės masažas, manikiūro, pedikiūro procedūros ir SPA malonumai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)