aA
Tai vienas iš svogūninių šeimos augalų. Šis augalas išaugina ilgus, vamzdelio formos laiškus, kurie yra aštraus kvapo, tačiau pakankamai švelnaus skonio. Pagal apibrėžimą žodis „laiškinis česnakas“ apibūdina visą augalą. Kalbant apie laiškinius česnakus dažniausiai turima omenyje aromatingus augalus laiškus, kurie naudojami patiekalų paskaninimui.
© Shutterstock nuotr.

Kadangi šio augalo kilmė nežinoma, manoma, kad šis augalas pirmiausiai buvo atrastas centrinėje Azijoje. Šiuo metu laiškiniai česnakai yra auginami praktiškai visoje Europoje. Dažniausiai šis augalas sutinkamas šiaurės Europos šalyse, Graikijoje ir Italijoje.

Laiškinis česnakas yra nereiklus ir lengvai auginamas augalas. Žinoma, kad šis augalas buvo populiarus senovės civilizacijose. Romėnai gamindavo maistą naudodami laiškinius česnakus. Apie tai yra išlikę įrašai ir iliustracijos senosiose receptų knygose. Šis augalas labai išpopuliarėjo viduramžiais. Keliautojas Marco Polo šį augalą parvežė atgal į Europą iš Kinijos. Nuo 1806 metų laiškiniai česnakai nukeliavo per Atlantą į Ameriką. Ten olandų keliautojai – laiškinio česnako gerbėjai, pasėjo šio augalo sėklų į karvių ganyklas. Taip jie tikėjosi išgauti česnakinį pieną.

Šiam augalui yra charakteringa ryškiai žali lapai ir mažučiai violetiniai žiedai (taip pat valgomi), kurie yra ne tik dekoratyvūs bet ir skanūs. Gyvos šio augalo spalvos paskanina patiekalą ir maloniai traukia akį.

Virtuvėje

Malonus skonis ir gyvos laiškinio česnako spalvos labai tinka apibarstymams ant sumuštinių, salotoms bei acto aromatizavimui. Panardinti šio augalo žiedynai suteikia actui švelniai rožinę spalvą. Jeigu šio augalo žiedus sudėsime į dekoratyvų skaidrų butelį ir užpilsime actu – tai bus tikrai patraukli dovana. Šviežiais susmulkintais laiškiniais česnakais dažnai apibarstomos sriubos, daržovių patiekalai, padažai, patiekalai pagaminti iš kiaušinių, jogurto ar grietinės.

Laiškiniai česnakai dažniausiai naudojami vieni, tačiau daržinis builis, peletrūnas ir petražolės labai dera kartu. Kartu sumašytas toks keturių prieskoninių augalų mišinys yra labai populiarus ir labai plačiai naudojamas prancūzų virtuvėje. Toks mišinys paskanina maistą, tinka šaltiems ir šiltiems patiekalams: salotoms, keptiems kiaušiniams, žuvies ar paukštienos patiekalams. Pipirnė ar citrinų sultys gali papildyti prieskonių mišinį. (Į šį mišinį nerekomenduojama dėti česnako, nes jis nustelbs kitus kvapus). Taip pat laiškiniai česnakai yra naudojami sūrių ir kitų pieno produktų pagardinimui.

Patarimai

Laiškiniai česnakai dažniausiai vartojami švieži, nes džiovinti jie praranda savo aromatą. Pramoniniu būdu šie prieskoniniai augalai džiovinami naudojant specialią šaldymo – džiovinimo technologiją, taip išsaugant kvapiąsias savybes. Taigi, galima įsigyti šviežių arba sušaldytų (žiemos metu) laiškinių česnakų. Verdant ar kepant šis prieskonis praranda savo aromatą.

Gydomosios savybės

Laiškiniuose česnakuose yra labai daug vitaminų A ir C. Šis augalas turi antibiotinių ir antiseptinių savybių. Taip pat stimuliuoja apetitą ir padeda virškinti riebų maistą. Šio augalo sultys kartais naudojamos kaip vabzdžius atbaidanti priemonė, taip pat turi fungicidinių savybių, efektyvių kovojant su augalų miltlige.

Prietarai

Kinijoje laiškinis česnakas yra laikomas tarsi brangenybė tarp daržovių – garbinamas tiek dėl savo vaistinių, tiek dėl prieskoninių savybių. Senovės laikais, čigonai naudodavo laiškinius česnakus ateities spėjimui. Romoje šie augalai buvo renkami ir naudojami nudegimams nuo saulės gydyti ar gerklės skausmui malšinti. Kitas prietaras sako, kad reikia apsodinti arba apdėlioti šiuo augalu namus, taip apsisaugant nuo blogio ar sunkių ligų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

LNK: Kauno klinikose ligonei vietoje vaistų sulašino dezinfekcinio skysčio (114)

Absurdas Kaune – vietoje vaistų paauglei į veną sulašino dezinfekcinio skysčio, praneša LNK...

Bus kuo pasidžiaugti: laukia išskirtinis savaitgalis ir kitos geros naujienos

Sinoptikai skelbia, kad šis rudens savaitgalis nusimato itin gražus – kai kur temperatūra kils...

Paaiškėjo daugiau detalių girtą mergaitę pagimdžiusios moters byloje

Prieš pusmetį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gimė visiškai girta naujagimė. Jos...

Sveikatos specialistai įspėja: situacija dėl pavojaus Alytuje pagražinta, viskas daug rimčiau (113)

Nors Aplinkos apsaugos agentūra praneša, kad dėl oro taršos Alytuje, kur trečią parą dega...

Medikai – ne tik su baltais chalatais. Kuo paprastą dieną puošiasi tie, kurie saugo mūsų gyvybes

DELFI Stiliaus projektas „Penktadienio aprangos kodas“ sugrįžta! Šį kartą vykome...

Vilniečiams atsibodo dėl siuntų važinėti po visą miestą: papasakojo, kaip galima to išvengti (55)

Neregistruotos siuntos iš Kinijos Lietuvos pašto Vilniaus logistikos centre nukreipiamos į vieną...

Lukašenka perspėjo apie pavojus Baltarusijos suverenitetui (160)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka penktadienį pabrėžė, kad jo šalis nori likti...

Lietuviai švęsti pradėjo per anksti: išleidžia daugiau, nei uždirba (130)

„Taigi turime labai įdomią situaciją, kai žmonės išleidžia daugiau, negu uždirba, o...

Melaginga naujiena apie Nausėdą ir branduolinius ginklus – tik pradžia: taikiniu galite tapti ir jūs (229)

JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo sveikina prezidento Gitano Nausėdos siūlymą Lietuvoje...

Prasideda didžiausias darbuotojų atleidimas per visą bankų istoriją (2)

Technologijų progresas sukels didžiausią darbuotojų vietų mažinimą per visą bankų...