Kartu su ekspertais shape.com aptaria labiausiai paplitusias klaidas, kurias darome duše, ir siūlo sprendimus, galinčius apsaugoti odą nuo pažeidimų.

1. Prausiatės pernelyg karštu vandeniu (ir pernelyg ilgai)

Nėra nieko malonesnio, nei karštas dušas vėsią dieną (ar po intensyvios treniruotės). Vis dėlto, greitai nuo kūno paviršiaus išgaruojantis vanduo gali sudirginti odą.

„Lygiai taip pat, kaip karštas vanduo nuplauna riebalus nuo puodų ir keptuvių sienelių, taip jis pašalina riebalus ir nuo jūsų odos, – aiškina sertifikuota dermatologė Cynthia Beiley. – Karštas vanduo taip pat suaktyvina kraujotaką paviršiniuose odos sluoksniuose (štai kodėl iš dušo visada išeinate paraudonavę), kas gali paskatinti uždegiminius procesus ir egzemos atsiradimą.“

Šiltas vanduo (ne daugiau kaip 35 laipsnių) yra geriausias būdas pakelti tonusą ir nusiprausti. Ir nestovėkite po vandens srove ilgiau nei dešimt minučių. To daugiau nei pakanka.

2. Naudojate netinkamą muilą

Muilas šalina ne tik purvą nuo jūsų odos, bet ir natūralius jūsų kūno aliejus. Rinkitės švelnias plaunančias priemones be stiprių aromatų.

„Taip, mums visiems patinka išėjus iš dušo kvepėti braškėmis ar tropikų mišku po lietaus, tačiau aromatiniai priedai gali sausinti jūsų odą, – įspėja sertifikuota dermatologė ir knygos „Skin Rules: Trade Secrets from a Top New York Dermatologist“ autorė Debra Jaliman. – Rinkitės tausojančias priemones, į kurių sudėtį įeina aliejai ar pienelis.“

3. Pernelyg žavitės odos šveitimo priemonėmis

„Pernelyg agresyvus odos šveitimas gali sudirginti ją, dėl ko gali atsirasi paraudimas ir bėrimas, netgi egzema, – tikina sertifikuota dermatologė Melani Ladoni. – Jeigu naudojate muilą ir vandenį, nėra būtinybės, kasdien odą šveisti specialiai tam skirtomis priemonėmis.“

Būkite atsargūs su produktais, kurių sudėtyje yra smėlingų dalelių. „Grubus mechaninis odos šveitiklis gali palikti mikroskopinius įtrūkimus odoje, – sako M. Ladoni. – Jeigu jums būtina nušveisti negyvas ląsteles (darykite tai ne dažniau nei kartą ar du per savaitę), naudokite druskos ir cukraus pagrindu pagamintus produktus.“

4. Esate pamišę dėl putų

Neverta rengti putų vakarėlio vonioje ir naudoti daug prausimosi priemonės, kad prašmatnia kempine padarytumėte daug putų. „Daugelis priemonių turi natrio laurilsulfato, kuris gali suerzinti odą“, – aiškina D. Jaliman.

Jūs galite nuprausti odą su nedideliu dušo želės ar pienelio kiekiu. Prausimosi priemonės reikia išspausti tiek, kiek apytikriai užima moneta.

Jeigu naudosite per daug prausimosi priemonės, padidinsite odos sudirginimo ir sausumo tikimybę“, – pridūrė D. Jaliman.

5. Jūsų kempinė jau sena

Jeigu po prausimosi kempinę paliekate džiūti ant kabliuko vonioje, skatinate mielių, bakterijų ir pelėsių dauginimąsi joje. Geriausia po kiekvienos procedūros kempinę, kaip ir skalbinius, džiovinti balkone. Jeigu jums toks kovos su pelėsiu būdas netinka, skalbkite savo higienos priemonę kiekvieną savaitę skalbimo mašinoje. Rinkitės iš natūralių medžiagų pagamintas kempines. Pavyzdžiui, tai gali būti iš egiptinės plaušenės pagaminta kempinė. Ir nepamirškite jos keisti kas tris savaites!

6. Blogai nuplaunate putas

Jūs jau šluostotės rankšluosčiu ir pastebite, kad blogai nusiplovėte putas už ausų ar kojų. Ką dauguma mūsų daro tokiu atveju? Nuvalo putas rankšluosčiu. Ekspertai primygtinai rekomenduoja netingėti ir grįžus į dušo kabiną nuplauti putas.

„Prisiminkite, kad muilas tirpdo aliejus tiek paviršiuje, tiek gilesniuose odos sluoksniuose, – teigia C. Beiley. – Dėl to jūsų oda tampa sausa, suskilinėja ir linkusi sudirgti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)